‘Bu ayki tatiller işsizliği çift haneye çekebilir’

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - İşsizlik rakamları uzun bayram tatilleri ile çift haneye çıkabilir. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, ağustos iş ilanlarına bakarak yaptığı değerlendirmede işsizliğin çift haneye çıkabileceğini ve yıl sonuna kadar bu seviyede kalacağını söyledi. 

Türkiye’nin çok genç bir nüfusu var ve her yıl işgücüne yaklaşık 1 milyon kişi katılıyor. Yaratılan yeni işler, işgücündeki bu artışa yetmiyor. Pazar payı yüzde 70’ine sahip olan Kariyer.net, özel sektördeki trendleri yakından izliyor. Şimdiye kadar 48 bin şirketle çalışan, sadece 2012’de 200 bin iş ilanı yayınlayan site, hizmet verdiği şirketlere ilandan online mulakat davetine kadar işe alım sürecini web tabanlı yönetebilecek pek çok hizmet sunuyor. Veri tabanında 18 milyon özgeçmiş var, bunların 5 milyonu aktif durumda. Peki iş ilanlarında son durum ne? Yusuf Azoz, ağustos ayında 12 bin 156 iş ilanı yayınlandığını söyledi. Burada önceki aya göre belirgin bir düşüş var. Azoz, bunun sebebinin uzun bayram tatili olduğunu söyledi. Bayram tatilleri döneminde şirketler iş ilanı vermiyor, mülakat yapılamayacağı için ilan tarihini erteliyor. Azoz, ekim ayında da uzun bir tatil olduğu için istihdam açısından söz konusu bu ayın da sıkıntılı geçeceğini belirtti.

Gezi değil FED etkiledi

Gezi olaylarının kurumsal tarafta iş ilanlarına bir etkisini gözlemlemediklerini söyleyen Yusuf Azoz, “İlanları Gezi değil Fed etkiledi” dedi. İlan sayılarını değiştirenin KOBİ’ler olduğunu söyleyen Azoz, “KOBİ’ler anlık karar veriyor, dolar bir oynadı mı hemen işe alım kararları donduruluyor” bilgisi verdi. Azoz, “Bugün kim işsiz kalmaz” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bazı şirketler var ki belirli üniversiteler dışından eleman almaz. Kalifiye eleman aranıyor, belirli bir deneyim aranıyor veya meslek sahibi eleman aranıyor. Örneğin sağlık sektöründe büyük açık var. İnşaat sektörü bugün en çok eleman yapan sektörlerden, teknikerler, mühendisler aranıyor. Yeme içme sektöründe eleman arayışı artıyor” dedi.  

Y kuşağı iş değiştiriyor

Yusuf Azoz iş dünyasında Y kuşağı ile yaşanan bir değişimin de altını çizdi. Bundan 10 yıl önce iş değiştirme süresinin 8-9 yıl olduğunu ancak Y kuşağı ile bu sürenin 2-3 yıla indiğini belirten Azoz, “Y kuşağı çok kolay işini değiştirebiliyor. Körü körüne bir iş aidiyeti yok. Bu şirketler açısından da ekonomi açısından da olumsuz. Buduruma bir çözüm bulmak gerekir” dedi.

istihdamtablo.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir