Bu hafta sakin seyir bekleniyor

Rusya endişeleri ve küresel piyasaları takip eden kurda geçen haftaya göre daha sakin bir seyir bekleniyor. Dolar/TL 2.88 seviyelerinde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçen hafta Moody's beklentileri, ABD verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın piyasalarca yeterli görülmeyen gevşeme adımları ile geniş bir bantta her iki yönlü sert dalgalanan piyasalarda bu hafta daha sakin bir seyir bekleniyor. Piyasalarda Rusya ile artan gerilimin nasıl ilerleyeceği ve küresel piyasalar izleniyor.

Bankacılar iç piyasada bu hafta TCMB'nin 2016 para ve kur metnini, sanayi üretimi, büyüme ve Rusya ile ilgili ekonomik yaptırımlar sonrası gelişmelerin takip edilmeye devam edileceğini yurtdışında ise geçen hafta son 7 yılın en büyük tek günlük hareketini gerçekleştiren euro/dolar paritesindeki olası hareketliliğin önemini koruduğunu belirttiler.

Cuma günü Moody's beklentileriyle 2.8760-2.9190 bandında sert dalgalanan dolar/TL, yeni haftaya 2.8850 seviyesinde başladı.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "Geçen haftaki hareketliliği bu hafta beklemiyoruz. Hem yeni yılın yaklaşıyor olması hem de Fed hariç yılı belirleyen önemli gündem maddelerinin tamamlanmış olması nedeniyle daha sakin bir seyir görebiliriz. Aslında yeni bir gündem oluşmaz ise ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftaki kararına kadar sakin bir seyir görmemiz piyasayı şaşırtmamalı. Fed Aralık kararı ise fiyatlara çoktan yansıdı diye düşünüyorum" dedi.

Bankacı petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye piyasalarına olumlu yansımalarının görülmeye devam edebileceğini de sözlerine ekledi.

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 15-16 Aralık'ta gerçekleştireceği faiz toplantısında 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışını gerçekleştirmesi bekleniyor. Fed'in faiz artışlarına ilişkin öncü göstergelere göre yüzde 80'e yakın oranda artışın Aralık'ta gerçekleşeceği fiyatlanıyor.