Bu kez ihracatın 'eksen'i tartışılıyor

TEPAV'ın ihracatın AB'den diğer pazarlara kaydığını açıklaması, eksen tartışmalarını başka bir boyuta taşıdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TEPAV'ın ihracatın AB ülkelerinden diğer pazarlara doğru kaydığını açıklamasıyla tetiklenen 'ihracatta eksen kayması' tartışması devam ediyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) önceki gün yayınladığı raporunda; Türkiye’nin kriz sonrasında dünya ticaretinde yaşanan toparlanmaya eşlik edemediğine dikkat çekerek, ihracatın AB ülkelerinden diğer pazarlara doğru kaydığını açıkladı.

TEPAV’ı kınadığını söyleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan "Aslında Türkiye'nin ekseninin kaymasından rahatsız olanlar, daha evvel kendilerinin girmiş olduğu pazarlara Türk firmalarının girmesinden rahatsız olanlardır" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan TEPAV'ın "ihracatta eksen kayması" olduğuna işaret eden politika belge notuna bir "raporla" cevap veren TİM, ihracatta eksen kayması yaşanmadığı, "yörünge gelişmesi" olduğunu bildirdi.

TİM:  Eksen kayması değil, yörünge gelişmesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TEPAV’ın ihracatta eksen kayması olduğuna işaret eden politika belgesine raporla cevap verdi. TEPAV'ın politika belgesindeki çarpıklıkları 5 maddede toplayan raporda, TEPAV'ın dış ticarette gerileme, eksen kayması yerine “yörünge gelişmesi” yaşandığına işaret edildi. TİM’den yapılan açıklamada TEPAV tarafından hazırlanan politika belgesinde Avrupa pazarında seçilen kısa bir zaman dilimindeki gelişmelerin yanlış değerlendirilerek dış ticarette eksen kayması yaşandığı şeklinde yansıtıldığına dikkat çekildi. Türkiye’nin Orta-Doğu ve Afrika pazarlarına yönelmesinin ekonomik anlamda bir eksen kayması olmadığı, yörünge genişlemesi olduğu vurgulandı.

TİM raporunun ayrıntıları

Çağlayan: TEPAV'ı anlamakta zorlanıyorum

Türkiye'nin büyümesinden, kendi komşularıyla ve çevre ülkelerle iş yapmasından rahatsız olanların Türkiye'nin ekseninin kaydığı yönünde doğru olmayan görüşler ifade ettiklerini belirten Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise şöyle konuştu:

"Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının (TEPAV) bile dışardaki dış mihraklara uyup Türkiye'nin ekseninin kaydığını söylemesini anlamakta zorluk çekiyorum ve bunu şiddetle kınıyorum. Türkiye'nin ekseni bellidir, Türkiye'nin ekseni dünya eksenidir. Türkiye komşularıyla ticaretini, ilişkilerini geliştirmekte. Aslında Türkiye'nin ekseninin kaymasından rahatsız olanlar, daha evvel kendilerinin girmiş olduğu pazarlara Türk firmalarının girmesinden rahatsız olanlardır.

Bunlar, Türkiye'nin ihracatının gelişmesinden, Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinin gelişmesinden rahatsız olanlardır. Biz bunlara hiç itibar etmedik, hiç de itibar etmeyiz. Bunu bizim ihracatçılarımızın da üye olduğu ve onların da vermiş olduğu paralarla araştırmalar, çalışmalar yapan TEPAV'ın kalkıp söylemesini gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Onun için biz Suriye ile kim ne anlatıyorsa anlatsın, inadına her türlü işbirliğini sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir