Bu kimsenin yanına kalmaz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Uludere olayına ilişkin bir kast söz konusu ise, hata yada ihmal varsa gereğinin yapılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Irak sınırında meydana gelen olayla ilgili, "Şimdi Genelkurmay şöyle bir tavır takınsaydı: Kardeşim terörle mücadele ediyoruz, olmuştur... Geçmişte yapıldığı gibi bir tavır takınsaydı o zaman Sayın Başbakanın da hepimizin de tavrı farklı olurdu" dedi.
Çelik, gazete, televizyon ve haber ajanslarının Ankara haber müdürleriyle biraraya geldi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çelik, Irak sınırında 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, Başbakan Erdoğan'ın dünkü AK Parti TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada Genelkurmay Başkanına teşekkür ettiğini anımsatarak, bunun sebebini açıkladı.
Çelik, şunları kaydetti:
"Sebebi nedir biliyor musunuz? Sayın Genelkurmay Başkanına 'bu bombalama yapıldı, hava kuvvetleri bunu bombaladı, pilot uçağı uçurdu' diye teşekkür değil... AK Parti'nin gösterdiği hassasiyeti gösterdiği için bu teşekkür yapılmıştır.
Şimdi Genelkurmay şöyle bir tavır takınsaydı: Kardeşim terörle mücadele ediyoruz, olmuştur... Geçmişte yapıldığı gibi bir tavır takınsaydı o zaman Sayın Başbakanın da hepimizin de tavrı farklı olurdu. Sayın Başbakanın, Genelkurmay Başkanına ve özellikle TSK'ya yaptığı teşekkür 'iyi ki böyle bir şey yapıldı' teşekkürü değil. Bunu birileri istismar edebilir onlar da sizin bizim ortaya koyduğumuz hassasiyetleri ortaya koydular. Bir de masumiyet karinesi vardır. Bir şey aksi ispat edilene kadar onu öyle kabul etmek zorundasınız. TSK çıkıp diyor ki: Biz onları terörist zannı ve kastı ile bombaladık. Şimdi bunun araştırması, incelemesi yapılıyor. Eğer bunun böyle olmadığı ortaya çıkarsa Sayın Başbakan da biz de siz de burada eğer burada bir kast söz konusu ise onun gereğini yaparız. Ama hata varsa, ihmal varsa onun da gereği yapılacak. Bu kimsenin yanına kalacak bir şey değil."
"Tüylerim diken diken oldu"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "devlet gereğini yaptı" şeklindeki açıklamasının, "tüylerini diken diken ettiğini" ifade eden Çelik, "Böyle bir şey olmaz. 'Ya teröristse' diye olmaz... O zaman hukuk devleti olamazsınız. Terör örgütü, şöyle hareket edebilir, böyle hareket edebilir. Devlet terör örgütü gibi davranamaz. Devlet, hukuk kuralları içinde hareket etmek zorundadır" diye konuştu.
Aksi ispat edilinceye kadar söylenen beyanları esas kabul edeceklerini kaydeden Çelik, şunları söyledi:
"Mesele üzüntü verici, esef edici bir mesele. Son derece müessif bir olay, talihsiz bir olay olarak nitelendirilmiş, bakanlarımız oraya taziyeye gitmişlerdi. Başbakanımız telefonla aramıştır. Tabii arkadaşlar bu insanların, bu ölen insanların sahibinden, yakın akrabalarından özür dileseniz bile, onlara maddi tazminat ödeseniz bile o canları geri getiremezsiniz. biz bunun farkındayız. Ama hukuk devleti, bu ölen insanların yakınlarına, hayatta olan akrabalarına tazminat ödemeyi gerektirir. Bu yapılacak. Bununla ilgili hükümet en ufak tereddüt içinde değil. Tazminat ödemek aslında maddeten özür dilemektir. Sözlü olarak özür dilemek, meselenin bütün boyutları ortaya çıktıktan sonra bu da yapılır. Bu da yapılması lazım. Yani yoksa Sayın Kılıçdaroğlu'nun talimatı üzerine, o dedi diye kimsenden özür dileyecek halimiz yok. Bu yapılması gerektiği zaman yapılır."
Bu konularda ilginizi çekebilir