Büyükekşi: Türkiye'nin bir kaybı yok

TİM Başkanı, Türkiye'nin, IMF anlaşması yapılmadığı için bir kaybı olmadığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, IMF ile bir stand by düzenlemesine ihtiyaç olmadığını belirttiklerini vurgulayarak, Türkiye'nin, IMF anlaşması yapılmadığı için bir kaybı olmadığını bildirdi.

Büyükekşi, yazılı açıklamada, Türkiye'nin bir IMF programına ihtiyacı olmadığını kuvvetli bir şekilde "sadece TİM"in kamuoyunda ifade ettiğini belirtti.

Yaptıkları açıklamalarda, Türkiye'nin ekonomik performansı ile gelişmekte olan ülkelerden ayrıştığını, hükümet tarafından kuvvetli bir program ortaya konulduğunu, IMF olmadan uluslararası kredi değerlendirme kuruluşları tarafından notunun arka arkaya artırıldığını, olası bir anlaşmanın dışarıda başarısızlık olarak algılanacağını ifade ettiklerini anımsatan Büyükekşi, IMF ile bir stand by düzenlemesine ihtiyaç olmadığını belirttiklerini vurguladı.

Mehmet Büyükekşi, TİM olarak yaptıkları analizler ve değerlendirmelerde, Türkiye ekonomisinin krizden daha az etkilendiğini, ihracat artışının rakiplerinden daha erken başladığını ortaya koyduğunu dile getirerek, şunları ifade etti:

"Olağan seyrinde gelişen ve toparlanan bir ekonominin bir IMF antlaşması ile kısa vadeli sıcak para hareketlerinin istilasına uğrama tehlikesi vardı. Türkiye'nin ihtiyacı, kısa vadeli ve kar transferi peşindeki sıcak para yerine orta vadede sanayi üretimini ve ihracatını artıracak yabancı sermaye yatırımlarıdır. IMF tarafından da açıklandığı şekilde, Türkiye ekonomisi kuvvetli bir performans sergiliyor. Hükümetimizin ortaya koyduğu orta vadeli program ve uygulama kararlılığı, küresel pazarlarımızdaki yavaş ve düzenli canlanma ile küresel finans piyasalarının normalleşmesi bizi olumlu yönde etkiliyor.

Türkiye'nin IMF anlaşması olmadığı için bir kaybı yoktur. Krizin en etkili olduğu 2009'da bile ödemeler dengesi sorunu yaşamayan Türkiye'nin 2010 yılında bir ödemeler dengesi sorunu olmayacaktır. Hem doğrudan yabancı sermaye yatırımları hem de uzun vadeli kredilerde canlılık yaşanacaktır. Küresel gerçekleri bilen, dünyanın her bölgesine ihracat yapan ve bunun gerektirdiği vizyonu taşıyan ihracatçılar olarak, Türkiye'nin gerçeklerini çok iyi görebildik, öngörülerimizin teyit edilmesinden memnun olduk. Böyle bir sonucun çıkmasını sağlayan Başbakanımıza ve ekonomi yönetimine teşekkür ediyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir