Büyüme istihdama yansımıyor

İktisat hocalarının yüzde 49,5'i işsizliği Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "İktisat Hocalarının Gözüyle 2011 Yılında Türkiye Ekonomisi" araştırmasında yer alan  ankete katılan akademisyenlerin yüzde 49,5'i işsizliği Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görüyor.

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği'nin (İEAD), online anket yöntemi ile gerçekleştirdiği araştırma, iktisat hocalarının 2011 yılına ilişkin değerlendirmelerini ve beklentilerini ortaya çıkardı. Türkiye'deki üniversitelerin iktisat bölümlerinde görevli 304 akademisyenle yapılan anket sonuçlarına göre, Türkiye'deki mevcut ekonomik durum iyi yolda seyrederken, en önemli sorun hala işsizlik olarak değerlendiriliyor.

Ankete katılan iktisat hocalarının yüzde 49,5'i işsizliği Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görürken, aynı ankete katılan hocaların yüzde 59,5'i bu yıl içinde işsizlik rakamlarında önemli bir düşüş beklemiyor.  İktisatçıların yüzde 54,1'i büyüme oranının yüzde 3-5 arasında olacağını kaydederken, iktisatçıların yüzde 44,1'i ise TÜFE oranının yüzde 5-6 arasında seyredeceğini öngördü.

Anket sonuçlarını değerlendiren İEAD Başkanı Doç. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, " İktisat hocalarımızın yüzde 64,2'si, işsizlik sorununun çözümünde özel sektör ve kamunun birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Buna çözüm olarak ise istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve piyasanın taleplerine uygun istihdam yetiştirilmesi gösterilmiştir. İş dünyası eleman sıkıntısı çekiyor, eleman bulamıyor. Bir tarafta da her yıl 800 bin kişi çalışma hayatına atılıyor, ama işsizler ordusuna katılıyor. Burada bir tezat var. Nedeni, okullarımızın, piyasanın ihtiyaçları dışında mezunlar vermesi. Bunların düzeltilmesi gerekir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir