Cari açık Türkiye için problem

IMF eski Başekonomisti Rogoff, Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Başekonomisti Prof. Dr. Kenneth Rogoff, Türkiye'nin, küresel kriz ortamında çok çarpıcı bir başarı kaydettiğini, ancak  Cari işlemler açığındaki yükseliş ve Türk Lirası'ndaki değerlenmenin önemli sorunlar oluşturacağını belirtti.

Harvard Üniversitesi ekonomi Profesörü ve dünyanın önde gelen 5 ekonomisti arasında bulunan Kenneth Rogoff, Türk ekonomisini değerlendirdi.Rogoff  Türkiye'nin, geçen yıllarda uyguladığı başarılı politikalar sonucu, küresel kriz ortamında başarı elde ettiğini bu sayede bugün birçok ülkeye göre iyi durumda olduğunu ifade etti.

 Cari açık ve değerlenen TL sorun

Türkiye ekonomisinin, başarılarına rağmen, büyüme sürecinde sorunlarının da olduğunun altını çizen Rogoff,"Cari işlemler açığındaki yükseliş ve Türk Lirası'ndaki değerlenmenin ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti. Bunların kısa vadede Türkiye'yi etkileyecek sorunlar olmadığını vurgulayan Rogoff, ancak ekonomik büyüme sürecinde, gerekli önlemleri alıp yapısal reformları uygulamazsa bu sorunların önümüzdeki yıllarda Türkiye'yi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Türkiye'nin, cari işlemler açığını, temelinde yatan yapısal sorunlara eğilerek çözüm bulabileceğini ifade eden Rogoff, ayrıca, cari açık ve diğer sorunlarla mücadele sürecinde sıkı para ve maliye politikasını hiçbir şekilde gevşetmemesi gerektiğini de vurguladı.

Rogoff, küresel kriz öncesinde de, birçok ABD bankasının sıkıntıya düşeceği uyarısında bulunmuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir