“Cats” hakkında her şey

Andrew Lloyd Webber’in Broadway’de 20, Londra’da 19 yıl sahnelenen müzikali, 21 Ocak-2 Şubat arasında Zorlu Center PSM’de… Gelin, gün saydığımız müzikale dair detaylara göz gezdirelim…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nermin SAYIN 

İstanbullu sanatseverler, dünya müzikal sahnelerinin en sevilen eserlerinden biri olan “Cats”i bekliyor. Müzikal denince ilk akla gelen isim olan A.L. Webber’in imzasını taşıyan eğlenceli yapıtı, Avrupa turnesi kapsamında, 21 Ocak-2 Şubat arasında Zorlu Center PSM’de izleyeceğiz bildiğiniz gibi. Dünyanın en ünlü kedilerini ağırlamaya hazırlanırken, isterseniz gelin, “Cats”e dair detayları da hatırlayalım.

Okurlarımızın şiire uzak durmalarından olsa gerek, T.S Eliot’un en ünlü yapıtı “Çorak Ülke” dışında, bugün raflarda Türkçe Eliot bulmak mümkün değil. Dolayısıyla “Cats”e kaynaklık eden “Old Possum’s Book Of Practical Cats” başlıklı şiirleri, ancak orijinal dilinden okuyabilirsiniz. Eliot, kitabında kediler arasında geçen bir hikâye anlatsa da, karakterlerin kimlikleri ve sosyal rollerine bakarak temayı insanların dünyasına uyarlamak mümkün. 1981’de West End’te prömiyer yaptığından beri 300’e yakın şehirde 50 milyonun üstünde seyirciye ulaşan müzikal, Jellicle kedilerinin balosuna davet ediyor seyircileri. Balonun çok önemli bir yönü var; liderleri olan “Old Deuteronomy” o akşam, yeni bir yaşama başlayacak olan kediyi seçiyor aralarından.

Elaine Paige ve Bettly Buckley gibi müzikal dünyasının dev isimlerinin de Broadway’de ödül şampiyonu olan “Cats”le, özellikle “Memory” şarkısıyla özdeşleştiğini unutmamak lâzım. Son olarak belirtelim: Gösterinin 252 TL-59 TL arasında değişen biletleri www.zorlucenterpsm.com adresinde.

Yok insanlardan bir farkları…

T.S. Eliot, “Cats”te belki kedilerin dünyasına konuk ediyor izleyicileri ama, bu dünyanın aslında insanlarındakinden pek bir farkı yok. Delil istiyorsanız, buyrun kediler arası “rol” dağılımına bakın:

> Grizabella: Bir zamanlar çok güzel ve gözde olan, ama artık gözden düşmüş, yalnız kedi.

> Old Deuteronomy: Lider, bilge kedi.

> Munkustrap: Hikâyenin anlatıcısı kedi.

> Gus: İhtiyar olmasına ragmen, bir zamanlar yaptıklarıyla hâlâ saygı uyandırabilen kedi.

> The Rum Tum Tugger: Cool, kendi havasında, çevresini pek takmayan kedi.

> Bustopher Jones: Para babası kedi.

> Mongojerrie ve Rumpelteazor: Uyanık, “küçük hırsız” kediler.

> Macavity: Mafya kedi.

> Skinbleshanks: Memur kedi.

> Mr. Mistoffelees: Kimsenin yapamadıklarını yapan, “sihirbaz” kedi.

Müzikali unutulmaz yapan detaylar

> Şarkılarının klasik, caz, blues, rock, pop hatta elektroniğe uzanan müzikal çeşitliliği. 

> Siyamdan tekire, karadan sarmana her cins kedinin sahneye doluştuğuna ikna olacağınız kostüm ve makyajlar.

> Özellikle açılış dansı, Jellicle balosu, köpeklerin savaşı gibi toplu sahnelerde öne çıkan koreografinin neşesi. Hele hele hikâyenin peynir filan çalan küçük hırsızları Mongojerrie ve Rumpelteazor’un dansları.

> Grizabella’nın hüznü, Rum Tum Tugger’ın ele avuca sığmaz coşkusu, Macavity’nin ortalığı caz klubüne çevirmesi ve Mr. Mistoffeless’in sahne saçtığı büyü.

Webber, şimdi de bir skandalı anlatıyor

En sevilen yapıtlarından “Cats”le konuğumuz olan A.L. Webber, birçok unutulmaz eserle günümüzün müzikal dünyasının en tepesindeki isim. Sanatçının ürettiği yapıtlar arasında “The Phantom of The Opera”, “Love Never Dies”, “Evita”, “Sunset Boulevard” ve “Jesus Christ Superstar” da var. Webber’in yeni müzikali “Stephen Ward” ise Londra’da 3 Aralık’ta dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Sanatçının yeni müzikali, 1963’te Savaş Bakanı John Prufomo ile bir “parti kızı”nın yasak aşkının ortaya çıkmasıyla yaşanan ve tarihe “Profumo Skandalı” olarak geçen olayı işliyor. Müzikale adını veren Stephen Ward, bakan ile fahişeyi tanıştıran kişi olarak döneminde çok ünlenmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir