'Rusya'nın saldırıyla hiçbir ilgisi yok'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye'de 4 Türk askerinin şehit olduğu saldırıyla ilgili olarak, "Rusya'nın saldırıyla hiçbir ilgisi yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov yaptıkları görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik 24 Kasım’da Suriye'de düzenlenen hava saldırısına ilişkin "Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. El Bab saldırısını ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır"dedi.

Lavrov, "Dış ticaret hacmimiz düşüyor ve bunu düzeltmemiz lazım. Lojistik konularını ele aldık. Bundan sonraki aşamada yaptırımların sürekli bir şekilde ortadan kaldırılması konusunda da hemfikir olduğumuzu görüştük." açıklamasında bulundu.

Lavrov'un konuşmasının satırbaşları şöyle:

- İnsanların sıcaklığını ve misafirperliğini hemen hissediyorusunuz. Rus vatandaşlarının neden burayı tecih ettiğini görüyorsunuz.

- Çok ciddi bölgesel konular var Suriye ile ilgili. Kanın durması lazım. Sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımın sürekliliğini temin etmemiz lazım.

- Vize konusunu da görüştük, genel olarak toplantılarımız olumlu geçti. Normalleşme sürecinin hız kazanması için elimizden geleni yapacağız.

- Liderler 3 defa görüştüler, gerçekten anlaşmalar üzerinden devam ediyorlar. Erdoğan'ın beyanlarıyla biz Kremlin olarak sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğimizi devam ettireceğiz. Suriye'de barış konusunda da işbirliği devam edecek. İnanıyorum ki bundan sonra Suriye'de barışın gelmesine ivme kazandıracaktır. 

- Uluslararası gruplar bu konuyu hızlandırmaları lazım ama nedense harekete geçmiyorlar. Bizim somut adımlarla işbirliğimiz devam edecektir. Halep'i teröristlerden kurtaracağız. 

Lavrov sonrası konuşma yapan Çavuşoğlu şunları söyledi:

- Bugün DEAŞ'ı temizlersiniz yarın başka bir örgüt çıkar. O sebeple siyasi bir çözüm lazım. Esad konusundaki görüşümüz belli. Bu konuda rusyayla farklı düşünebiliriz ama genel çerçevede hemfikiriz. En iyi çözümün siyasi çözüm olduğu konusunda hemfikiriz. Bizim kimsenin topraklarında gözümüz yok.

Bu konularda ilginizi çekebilir