Caz Festivali 20. yılını kutluyor

Akbank, 23 Eylül'de başlayacak festivalde 160 sanatçıyı cazseverlerle buluşturacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Akbank'ın bu yıl 20. yılını kutlayan Caz Festivali, yerli ve yabancı 160 sanatçıyla cazseverleri buluşturacak.

Festival programının açıklandığı basın toplantısında konuşan Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, festivalin 20 yılda caz literatüründe yer sahibi bir konuma geldiğini belirterek, bu yıl 20. yıllarını kutlamaları nedeniyle festival programını çok daha özenle hazırladıklarını dile getirdi.

Festivalin 20 güne yayılan çok zengin bir programı bulunduğunu ifade eden Binbaşgil, bu yıl festivalin kurucusu eski Akbank Genel Müdürü Hamit Belli'yi kaybettiklerini ve ilk kez onsuz bir festival hazırladıklarını anlattı.

Binbaşgil, "Bu sene ilk defa Hamit Belli olmadan bir festival gerçekleştiriyoruz; ondandır, bu yıl hüznümüzün nedeni" dedi.

Akbank Sanat Genel Müdürü Derya Bigalı da festivalde geçtiğimiz 19 yıl boyunca 1400'ün üzerinde sanatçıya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, bu yıl ki festivalde de dünyaca ünlü efsane müzisyenler ve Türkiye'nin önemli caz sanatçılarının katıldığı bir program hazırladıklarını aktardı.

Bigalı, festivalde ayrıca, cazın gelişimine katkıda bulunmayı bir misyon olarak gördüklerini, bu nedenle amatör caz gruplarına da yer verdiklerini söyledi.

Program

Bu yıl 23 Eylül-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde, "Büyük Orkestraların Egemenliği" bölümünde The Count Basie Orchestra, The Sun Ra Arkestra ve International Composers Pool Orchestra yer alacak.

Festivalin "Sıradışı Sesler" bölümünde Diane Schuur ve Türkiye'de "Beautiful Tango" parçasıyla tanınan Hindi Zahra ile Paganini Trio, "Türk Cazının Temsilcileri" bölümünde İmer Demirer, İlhan Erşahin, Alp Ersönmez, Baki Duyarlar, Önder Focan, Tuluğ Tırpan Trio ve Oğuz Büyükberber müzikseverlerle buluşacak.

20. Yıla Özel Projeler

Festivalin "20. Yıla Özel Projeler"i arasında Omar Sosa, Okay Temiz, Barbarlar Featuring Craig Harris dikkat çeken isimler olacak.

Öte yandan,  festivalin 20. yılına özel "Akbank Caz Retrospektif: 20. Yıl Belgeseli" ise izleyenleri 20 yıllık geçmişten bugüne keyifli bir yolculuğa çıkaracak.

Festival, yeni yaşını ayrıca "20. Yaşında Akbank Caz Festivali Kitabı" ve festivalin başından bu yana konuk olan birbirinden ünlü sanatçılardan seçmelerin yer aldığı bir albümle kutlayacak.

Festivalde konserler dışında "Ezo Sunal Çocuk Atölyesi", cazın gelişiminin tartışılacağı "Europe Jazz Network; Küresel Caz-Lokal Caz" paneli, Pera Müzesinde 24 Eylül-17 Ekim arasında caz müziğin tınılarının duyulacağı film gösterimi ve "Cazlı Brunchlar" gibi etkinlikler de yer alacak.

"Kampüste Caz" etkinliği ise İstanbul dışında Ankara, Eskişehir, İzmir ve Gaziantep üniversitelerinde gençleri cazla buluşturacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir