”Çelişkiye düşen bir anlayış, Türkiye'nin konularını nasıl çözer?”

CHP'lideri Baykal, Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak, "Başbakan Erdoğan çıkıp diyor ki 'Geldiğimiz noktada ortak mutabakat yok, ortak politika mevcut değil. Şimdi bunu yapamayacağız'. Ne oldu? Siz 'Devlet politikası' derken neyi kastediyorsunuz? 'Kurumlar arası mutabakat var' derken neyi söylüyordunuz? Bu kadar kolay çelişkiye düşen bir anlayış, Türkiye'nin temel konularını nasıl çözer?" dedi.

Deniz Baykal, askerlik görevini yaparken komutanı olan emekli Albay Selçuk Kulen'in cenaze töreninin ardından basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın "Anayasa değişikliği gündemde, ama parlamento ve kurumlar hazır değil" sözleri ile ilgili soru üzerine Baykal, şunları kaydetti:

"Başbakan ve Hükümetin bu konudaki açıklamalarını takip etmekten kamuoyumuz yoruldu. Bir gün söylediklerini 3 gün sonra tekzip ediyorlar. Önce hatırlayacaksınız, 'Bu konu devlet politikasıdır, bir tarihi fırsatla karşı karşıyayız. İlk kez kurumlar arasında mutabakat var' diye yola çıktılar. Cumhurbaşkanı'ndan başlayarak, bir süre öyle götürdüler. Şimdi geldiğimiz noktada Başbakan çıkıp diyor ki 'Geldiğimiz noktada ortak mutabakat yok, ortak politika mevcut değil. Şimdi bunu yapamayacağız. Ne oldu? Siz 'Devlet politikası' derken neyi kastediyorsunuz, 'Kurumlar arası mutabakat var' derken neyi söylüyordunuz? Bu kadar kolay çelişkiye düşen bir anlayış, Türkiye'nin temel konularını nasıl çözer? İçişleri Bakanı bir süre önce 'Anayasa değişikliği söz konusu değil' dedi. Geçen hafta Başbakan 'Kısa, orta ve uzun vadeli çözümler üzerinde çalışıyoruz. Uzun vadeli çözüm Anayasa değişikliği' dedi. İçişleri Bakanı'nı kendisi tekzip etti. Şimdi kendisi kendisini tekzip ediyor. Maalesef üzüntü verici manzara. Hükümetin önce neyi yapacağını doğru saptaması, ne yapmak istediğine doğru karar vermesi ve onu yapmak için yola çıktığını kamuoyuna dürüstçe ilan etmesi gerekir. Ama bunların hiçbirisi yok."

"Anayasa değişikliği konusunda temel tercihlerimiz"

CHP Genel Başkanı Baykal, "Anayasa değişikliği yapılması gerektiği kanaatinde misiniz?" yönündeki bir soruya,  bu konunun uzun bir mesele olduğunu, herkesin kendine özgü ideal bir anayasa anlayışı bulunduğunu söyledi.

"Yargının bağımsızlığının güvence altına alındığı, milletvekili dokunulmazlığının kaldırıldığı, milletvekillerinin hiçbirinin hukuki imtiyaza sahip olmadığı bir anayasa özlemlerimiz arasında" diyen Baykal, şunları söyledi:

"Ancak çok iyi biliyoruz ki bugünkü siyasi şartlar içinde parlamentoda var olan çoğunluk böyle bir değişikliğe destek verme anlayışı içinde değil. O nedenle kamuoyuna bu konularda bir umut vermeyi, 'böyle bir değişiklik istiyoruz' diye küçük siyaset yapmayı uygun görmüyoruz. Ama bu demek değil ki bu konuda bizim temel tercihlerimiz yok. Elbette tercihlerimiz var. Onları hayata geçireceğimiz ortamı yaratmaya çalışıyoruz. Umut ediyorum, gün gelecek Türkiye'de yargı bağımsızlığını güvence altına alacak, milletvekili imtiyazlarını, dokunulmazlıkları kaldıracak bir anayasal düzene elbette geçeceğiz. Bunun için çalışıyoruz."

"Başbakan Erdoğan'ın davet mektubu"

Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın davet mektubuna ilişkin bir soru üzerine, "Başbakan bir mektup yazarak, görüşme talebinde bulunacağını ifade etti. Mektubu bekliyoruz. Daha mektup gelmedi. Mektup gelirse buna elbette bir cevap vereceğiz. Gelmemiş mektup için cevap vermemi beklemeyin" dedi.

Bir gazetecinin "Sorunun çözümü için af da dahil her şeyi düşünürüz, demişsiniz" yönünde hatırlatmada bulunması üzerine Baykal, "Görüşürsek bu konuları kamuoyuna da çok net şekilde aktarırız. Şimdi yanlış yorumlara elverişli bir şekilde bir değerlendirme yapmayalım. Çok önemli bu konular" diye konuştu.

Baykal, DTP'li milletvekillerinin mahkemeye gitmemesiyle ilgili bir soruya da "Muhatap biz değiliz" karşılığını verdi.

Koç Müzesindeki görüşme

İstanbul'a yapılması planlanan 3. Köprü konusunda da Deniz Baykal, "Köprü yapılsın mı yapılmasın mı?" konusunun tartışılması gerektiğini, bunun ötesinde güzergahın nasıl belirlendiği, bu konuyla ilgili daha önce ne gibi çalışmaların yapıldığı konularının da ele alınması gerektiğini söyledi.

Baykal, "Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bir şey söylüyor, Başbakan tam tersini söylüyor" diye konuştu.

İstanbul'daki uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ın kardeşi Mustafa Fehmi Okay'a ilişkin sorular üzerine de Baykal, bu tip konular konusunda tutumlarının açık olduğunu belirterek, "Yargı işlemelidir. Soruşturmalar en doğru şekilde yapılmalıdır. Gerçek ortaya çıkarılmalıdır. Bir peşin fikirle 'şudur, budur' demek yanlıştır. Gerçeğin ortaya çıkmasını destekliyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, dün Koç Müzesi'nde iş adamlarıyla bir araya gelmesi konusundaki sorular üzerine de çok yararlı, çok iyi bir görüşme olduğunu, sorunları ortaya koyduklarını söyledi.