Cemaş mayısta, Işıklar Holding 2010 sonunda halka açılacak

Işıklar Yatırım Holding'in, 2010'da satışlarının ise yüzde 204 artışla 143 milyon lira, karının ise yüzde 903 artışla 10 milyon lira olması öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Işıklar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, Işıklar Holding'in 2010 yılı sonunda, Cemaş şirketinin ise mayıs ayında halka açılacağını söyledi.

Işık, şirketlerinin 2009 yılı değerlendirmesi ve 2010 yılı hedeflerini paylaştıkları toplantıda yaptığı konuşmada, halka açık olan Işıklar Yatırım Holding'in 2011 yılında işlem kodunun değişeceğini söyledi.

Tepe şirket olan Işıklar Holding'i de yıl sonunda halka açmayı planladıklarını belirten Işık, 2009 senesinde mali olarak son derece iyi bir sene geçirdiklerini ifade etti.

Krizde satışlarının olumsuz etkilenmesine rağmen karlılık anlamında çok iyi bir sene geçirdiklerini belirten Işık, özellikle işlem hacmi ve piyasa değerinde çok iyi konumlara ulaştıklarının altını çizdi.

Işık, gerçekleştirecekleri halka arzdan 60 milyon lira civarında bir gelir hedeflediklerini dile getirdi.

Son bir yılda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) hisse senetleri yüzde 126 değer kazanan Işıklar Yatırım Holding'in, 2010'da satışlarını yüzde 204 artışla 143 milyon liraya çıkarmasını beklediklerini ifade eden Işık, karının ise yüzde 903 artışla 10 milyon liranın biraz üzerinde olmasını öngördüklerini bildirdi.

Işık, sanayi üretimindeki ihracatını ise 2010'da yüzde 111 artırarak 27 milyon liraya yükseltme hedefine doğru ilerlediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Işıklar Yatırım Holding 2008'de 85 milyon lira olan öz sermayesini 2009'da yüzde 56 artışla 133 milyon liraya, nakit varlıklarını 1 milyon liradan yüzde 3 bin 323 artışla 35 milyon liraya taşıdı. 2008'i 9 milyon liraya yakın zararla kapatan şirket, 2009'da kara geçerek 1,5 milyon lira kar açıkladı. 2009'da Işıklar Yatırım Holding'in aktif büyüklüğü 500 milyon lirayı aşarken, 2009'da 47 milyon liraya ulaştı. Satış rakamını 2010'da 143 milyona, ihracatını ise 12 milyondan 26 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz.

Yaptığı yatırımlar ve istikrarlı büyümesine paralel olarak İMKB'deki performansı da ivme kazanan Işıklar Yatırım Holding, 2010'da en çok işlem gören 9. hisse oldu. 2009 yılı boyunca toplam 2,4 milyar liralık işlem hacmine ulaşan Işıklar Yatırım Holding, 2010'un yalnızca ilk iki buçuk ayında geçen yılki toplam işlem hacmini aştı. Küçük yatırımcı için önemli kazanç fırsatı sunan Işıklar Yatırım Holding'in hisselerinin değer artışı ise, son bir yılda yüzde 126 oranında gerçekleşti."

Alpaslan II projesi

Işık, iştiraklerinin hedefleri hakkında da bilgiler vererek, bağlı ortaklıklarından Alpaslan II Enerji'nin 2010'da, Muş'taki Alpaslan II Barajı'nın inşaatına başlayacağını, böylelikle Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrallerinden birinin kurulacağını belirtti.

Işık, bu yatırımın tamamlanmasıyla Alpaslan II'nin, yıllık 100 milyon dolar düzenli geliri olan bir yeşil enerji şirketi olacağını dile getirerek, yine Işıklar Yatırım Holding iştiraklerinden Özışık İnşaat'ın 2010'da Alpaslan II Barajı'nın inşaatını üstleneceğini söyledi.

Özışık İnşaat'ın yıl içinde bu projeden 40 milyon dolar ciro elde edeceğini öngördüklerini ifade eden Işık, 2009 yılında Alpaslan I barajını tamamladıklarını ve 300 milyon liranın üzerinde bir maliyeti olduğunu vurguladı.

Alpaslan I barajının 160 megavat elektrik kapasitesi olduğunu, 2009'da su tutmaya başladıklarını ve baraj gölünün dolduğunu bildiren Işık, 2010'da tribünler monte edilirse 2011'de elektrik üretmeye başlayacağını söyledi.

Alpaslan II projesinin ise inşaat boyutunun 400 milyon dolar civarında olacağını dile getirerek, toplam 500 milyon dolarlık bir yatırım olacağını belirtti.

Bu proje ile 100 bin hektarlık Muş Ovası'nın da sulanmasının sözkonusu olduğunu dile getiren Işık, "Bahar aylarında ovayı su basıyor. O yüzden tarım yapılamıyor. Ama oralar regüle edilirse tarım yapılabilecek ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak" diye konuştu.

Çemaş şirketi Mayıs ayında halka açılacak

Işık, Mayıs ayında halka açmayı planladıkları Çemaş şirketi hakkında da bilgiler vererek, Türkiye çimento sanayinin 6-7 bin ton civarında bilya tükettiğini ve bunun tamamına yakını Cemaş'ın karşıladığını bildirdi.

Otomotive ve beyaz eşyaya yönelik döküm parçalar üretimine ilişkin yatırım yaptıklarının ve 2 yeni üretim hattı ilave ettiklerinin altını çizen Işık, şu anda Mercedes-Benz'in Aksaray'daki fabrikasına, Türk Traktör'e üretim hatlarında kullandıkları parçaları işlediklerini belirtti.

Işık, beyaz eşyada ise Arçelik ve Vestel'in tedarikçisi olduklarını ifade ederek, Çemaş'ta kapasitelerinin 25 bin tona çıktığını kaydetti.

Parça kısmındaki talep artışını karşılamak sebebiyle bunu 50 bin tona yükseltme ve ihracatı artırma hedeflerinin olduğunu dile getiren Işık, "Bununla alakalı Çemaş'ı halka açmaya karar verdik. Mayıs ayını hedefliyoruz bunun için. Sermayesi 15 milyon liradan 23,2 milyon liraya yükselecek. Artan 8,2 milyon liralık pay ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak halka arz edilecek" şeklinde konuştu.

Işık, Türkiye'nin 1 milyon ton civarında döküm kapasitesi olduğunu belirterek, "50 bin tona çıktığında Türkiye'nin ilk 10 dökümhanesi içerisinde yerimizi alacağız" dedi.

Anadolu'ya 10 alışveriş merkezi

 

Bartın nehrinin kıyısında, Bartın ve İnkumu arasında bulunan Işıklar Park AVM'inn projelendirme ve kiracılarla görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Işık, buraya hem deniz hem de karayoluyla ulaşımının sağlanabileceğini bildirdi.

Orta vadede Anadolu'da Bartın gibi alışverişmerkezi olmayan il ve ilçelerde 10 kadar daha alışveriş merkezi yapmak hedefiyle yola çıktıklarını dile getiren Işık, 10 alışveriş merkezi ile 50 bin metrekarelik kiralanabilir alana ulaşmayı hedeflediklerini, yıllık 10 milyon lira kira gelirine ulaşmak istediklerini ve bu alışveriş merkezlerinde toplam 5 bin civarında bir istihdam yaratmayı öngördüklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir