Chery, Türkiye'de fabrika kuracak

Fabrikayla ilgili son sözü Maliye söyleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Mermerler Otomotiv Genel Müdürü Murat Mermer, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en önemli otomobil markalarından Chery ile Türkiye'de otomobil fabrikası kurma planlarının çok yüksek ihtimalle gerçekleşeceğini belirterek, "Yüzde bir milyon bu iş oluyor, bu konuda iddialı konuşuyorum. Her şey planlandı. Şu an son detaylar üzerinde görüş alışverişi yapıyoruz" dedi.

"Chery" araçlarını 2006'dan beri Türkiye'ye ithal eden Mermerler Otomotiv'in Genel Koordinatörü Nazım Arman, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysel Mermer, Başkan Yardımcısı Yücel Mermer, Genel Müdür Murat Mermer, 2010 Pekin Uluslararası Otomotiv Fuarı'na katıldı.

Fuarda Mermerler gurubuna Chery Başkan Yardımcısı Zhou Biren eşlik etti.

Murat Mermer ile Zhou Biren, Chery showroomundaki araçları inceledikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Murat Mermer, Chery ile Türkiye'de kurmayı planladıkları otomobil fabrikası konusunda son aşamaya geldiklerini, şu anda fabrikanın kurulacağı yer konusunda çalışma yürüttüklerini belirtti.

İki yer üzerinde durduklarını bu yerlerle ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile önümüzdeki hafta görüşeceklerini dile getiren Mermer, kurmayı planladıkları fabrikanın maliyeti itibariyle ilgili kanuna göre özel yatırım olarak değerlendirildiğini, bu konuda hükümetle görüşmelerinin sürdüğünü, görüşmelerin sonucunu beklediklerini bildirdi.

Son söz Maliye'nin

Ortaklık kurmayı planladıkları Çinlilerle hükümet üyelerini zaman zaman ziyaret ettiklerini ifade eden Mermer, şunları söyledi:

"Son söz Maliye Bakanlığında. Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün konu ile yakından ilgileniyor. Son olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşüp konuyu gündeme getirdiğimizde nihai kararın Maliye Bakanında olduğunu söyledi. Kendisiyle teşvik kanunu ilgili, özellikle de arsa dışında nelerin verilebileceği konusunu görüştük."

Sakarya'nın Karasu ilçesinde fabrika için düşünülen arazinin ortasında bataklık bulunduğunu, bataklığın inşaat maliyetini 150 milyon dolar kadar artıracağını tahmin ettiklerini dile getiren Mermer, konunun kısa sürede değerlendirilemeyeceğini, sorunu müzakere ettiklerini söyledi.

Bir gazetecinin istenen bazı koşulların gerçekleşmemesi halinde yatırımın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini sorması üzerine Murat Mermer, böyle bir durumda yatırımın yerinin değişebileceğini söyledi.

Mermer, yeni çıkan teşvik kanunun süresinin yıl sonunda bittiğini, fabrikayı kuramamaların halinde yatırımın kaçacağını öne sürdü.

2 bin dönümlük arazi üzerine kurulacak

Fabrikanın 2 bin dönüm arazi üzerine kurulacağını anlatan Mermer, arazinin liman gelişmesine uygun olması gerektiğini, bu nedenle Karasu Limanı'nın önemli avantaj sağladığını vurguladı.

Fabrika yapılmak istenen arazinin bir bölümünün mera alanı olduğunu, kanunun, mera vasfının kaldırılması için bazı şartlar öngördüğüne dikkati çeken Mermer, "Meranın sanayi alanına dönüştürülmesini istiyorduk. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı o araziyi 9-10 aylık bir çalışmanın ardından sanayi alanı olarak düzeltti" diye konuştu.

Hükümetin, arazinin 49 yıllığına kiralanması teklifini Chery'nin kabul etmediğini dile getiren Mermer, 49 yıl sonra farklı problemlerin ortaya çıkabileceğini, bir otomobil fabrikasını kurulduğu yerden taşımanın mümkün olmadığını, Chery üst düzey yönetiminin önünü görmek adına bu teklifi reddettiğini kaydetti.

Yatırımın hangi ilden ziyade Türkiye'de olup olmayacağının önem taşıdığını, projenin gerçekleşmesi halinde Chery ile ortaklıklarının yüzde 50 olacağını belirten Mermer, şunları kaydetti:

"Yüzde bir milyon bu iş oluyor, bu konuda iddialı konuşuyorum. Her şey planlandı. Şu an son detaylar üzerinde görüş alışverişi yapıyoruz. 2010 yılı teşvik yasası bitmeden bu projeyi gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine ivme kazandıracağız, tarihi İpek Yolu'nu tekrar oluşturup Türkiye'ye güç katacağız."

Chery'lerin fiyatları ucuzlayacak

Murat Mermer, fabrikanın Türkiye'de kurulması halinde motor ve şanzımanın Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki fabrikalarda üretilerek Türkiye'ye getirileceğini, bu konuda Chery'nin dünyanın sayılı motor fabrikalarından birine sahip olduğunu savundu.

Fabrikada ilk yılda 20 bin araç üretmeyi, 5 yıl içinde üretim kapasitesini 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Mermer, üretimin Türkiye'de gerçekleşmesinin maliyetleri aşağı çekeceğini, araç fiyatlarının en az yüzde 17 ucuzlayacağını, yerli parçaların yoğun olarak kullanılması halinde ise fiyatlardaki düşüşün yüzde 30'lara kadar varabileceğini kaydetti.

Çin Halk Cumhuriyeti'nden Chery dışında bazı firmaların da Türkiye'de yatırım yapmak konusunda kendileriyle görüştüğünü, bu firmalarla zaman zaman bilgi alışverişinde bulunduklarını anlatan Mermer, firmalar arasında savunma sanayine ve Chery'ye parça üretenlerin de bulunduğunu söyledi.

Chery Başkan Yardımcısı Zhou Biren ise Chery'nin ürettiği araçların başta güvenlik olmak üzere bütün testlerden başarı ile geçtiğini, yeni teknoloji ile yeni ürünler üretmeye devam ettiklerini vurguladı.

Türkiye'nin, Chery için çok önemli bir pazar olduğunu belirten Biren, şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye'den buradan Avrupa'ya açılacağız. Türkiye Avrupa'daki en önemli stratejik noktamız. Chery buna çok dikkatle bakıyor ve özel bir durum olarak inceliyor.

Mermerler Otomotiv ile birkaç senedir Türkiye'de kurmayı planladığımız fabrikanın projesi üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'deki yatırım için koşulların oluşması gerekiyor. Yatırımla ilgili son olarak bir fizibilite çalışması yapıyoruz. Siz de takdir edersiniz ki bu tür yatırımlar çok büyük yatırımlardır. Fizibilite çalışmasını çok dikkatli bir şekilde yürütmeliyiz."

A3 ve G3 Türkiye'de üretilecek

Biren, fabrikanın Türkiye'de kurulması halinde Chery'nin A3 ve G3 serisi otomobilleri ile Rely'nin Türkiye'de üretileceğini bildirdi.

Küresel finansal krize de değinen Biren, krizin dünya çapında giderek etkisini yitirdiğini, kendilerinin de bunu takip ettiğini, yaşanan dar boğazı aşmak üzere olduklarını, haziran sonunda yeni modelleri Türkiye'ye götürüp 2011 model  olarak piyasaya sunacaklarını kaydetti.

Bir gazetecinin fabrikanın kurulacağı ülke konusunda Türkiye dışında başka alternatifleri olup olmadığını sorması üzerine Biren, özellikle gümrük konularında sorun yaşamamak için serbest bölgesi olan ülkelerle çalışmalar sürdürdüklerini bildirdi.

Biren, Türkiye'nin Gümrük Birliğine dahil olması ve lojistik maliyetinin diğer ülkelere göre çok daha düşük olmasının kendileri için avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir