CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

CHP, aralarında internet düzenlemesinin de bulunduğu bazı yasa maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP iki yasal düzenlemenin çeşitli maddeleriyle ilgili iptal başvurusunu Anayasa Mahkemesi'ne iletti. Başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne veren CHP Grupbaşkanvekili Akif Hamzaçebi, çıkışta konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesi'ne 2 yasal düzenlemenin çeşitli maddeleriyle ilgili iptal başvurusunu gerçekleştirdiklerini belirten Hamzaçebi, bunlardan ilkinin toplam 127 maddeden oluşan torba yasanın 15 maddelik bölümünden oluştuğunu söyledi.

Hamzaçebi, iptalini istedikleri 15 maddenin, 5651 sayılı İnternet Yayınlarının Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Kamu İhale Kanunu, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Vergi Usul Kanunu gibi kanunların çeşitli maddelerinde yapılan değişikliklerden oluştuğunu anlattı.

TİB'in sınırsız ölçüde bilgi isteme yetkisi ihlal niteliğinde

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) erişim sağlayıcılar, içerik sağlayıcılar, yer sağlayıcılardan neredeyse sınırsız ölçüde bilgi isteme yetkisine sahip olduğunu ifade eden Hamzaçebi, düzenlemenin özel hayatın gizliliğini ve kişisel verilerin korunması yönündeki anayasal güvenceyi ihlal edecek nitelik taşıdığını söyledi.

Hamzaçebi, internet sitelerine, elektronik posta yoluyla yapılacak tebligatın geçerli tebligat olarak kabul edilmesinin de gerek tebligat kanunuyla, gerek uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan tebligat güvenliğini zedelediğini savundu.

Kamu İhale Kanunu'ndaki düzenlemelerin, "Hükümet'in bitmeyen kamu ihale merakı, arzusu nedeniyle anayasaya aykırı biçimde gerçekleştiğini" öne süren Hamzaçebi, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'yla da Anayasa'ya aykırı değerlendirdikleri düzenlemeler bulunduğunu belirtti.

İptalini istedikleri ikinci düzenlemenin terörle mücadele ve özel yetkili mahkemelerin ilgili yasasında yapılan düzenlemelere ilişkin bazı maddelerden oluştuğunu belirten Hamzaçebi, özel yetkili mahkemeleri ve Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesini kaldıran yasal düzenlemenin iptal taleplerinde yer almadığını, çünkü CHP olarak bu düzenlemeleri olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.

Hamzaçebi, şunları kaydetti:

"İptalini istediğimiz düzenlemeler, Hükümet'in yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını örtmek amacıyla savcı ve hakimleri, yargıyı baskı altına, hükümetin, yürütmenin kontrolüne almak amacıyla yaptığı düzenlemelerdir. Örneğin el koyma kararının, gizli soruşturmacı görevlendirme kararının oy birliğiyle alınması yönündeki düzenlemeler anayasaya aykırıdır. Böyle bir kararın oy birliğiyle alınması mümkün değildir. Nasıl müebbet hapis cezası oy çokluğuyla alınabiliyorsa bu kararlar da oy çokluğuyla alınabilmelidir. Teknik izleme, dinleme konularında da mahkemelerin oy birliğiyle karar alacağı yönündeki düzenleme, kara para soruşturmalarında hükümetin başını ağrıtan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında bilirkişi müessesesini hükümetin emrine alan düzenleme iptal talebimizin konusudur. Mahkemeler mevcut sisteme göre bilirkişi müesseseni başvurmak yoluyla yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının konusu olan kara paraları, konusu suç teşkil eden fiiller sonucu elde edilen varlıkları, bu yolla elde edilip edilmediğini araştırmak, tespit etmek amacıyla bilirkişi yoluyla inceletirler ve kararlarını buna göre verirler. Hakim bilirkişi tayin ve takdirinde serbesttir. Bu iradeye kanunla müdahale edilmesi doğru değildir. Bu Anayasa'ya aykırıdır ancak söz konusu yasa maddesiyle MASAK, BDDK, SPK gibi kurumların olumlu görüşü olmaksızın hakimler, 'burada kara para vardır, konusu suç teşkil eden bir fiille rüşvet alınmıştır. Bu varlığın kaynağı suç teşkil eden bir fiildir' şeklinde değerlendirme yapamayacaktır. Bunu kabul etmek mümkün değildir."

Mahkeme önünde protesto

Bu arada, Dünya Demokrasi Hareketi üyesi bir grup, Anayasa Mahkemesi önünde protesto düzenledi.

Gruptakiler, üzerinde "200. iptal başvurusu için AYM'ye hoşgeldin CHP" yazılı pankart ve dövizler açtı.

Dünya Demokrasi Hareketi Genel Başkanı Bayram Zilan, Anayasa Mahkemesinin Twitter kararını eleştirerek, kararla özel hayatın gizliliği başta olmak üzere birçok konuda hak ihlali yapıldığını savundu.

Anayasa Mahkemesinin Twitter kararıyla "İtina ile her tür davaya bakılır, her türlü karar iptal edilir" dediğini savunan Zilan, "Psikolojim bozuldu, çocukluğuma iner mi AYM", "İzlediğim dizi yayından kaldırıldı, bir el atar mı AYM" gibi başvurulara da bakılıp bakılmayacağının açıklanmasını istediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir