CHP, iki üniversite için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak

CHP, Fatih Sultan Mehmet ve Bezm-i Alem Üniversiteleri için başvuruda bulunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP, 6 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören yasanın, Fatih Sultan Mehmet ve Bezm-i Alem Üniversiteleri ilgili hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

Başvuru ile ilgili dosyayı hazırlayan Mersin Milletvekili İsa Gök, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi için 5, Bezm-i Alem Üniversitesi için ise 3 vakfın vakfedildiğini belirtti. Bu kurumların vakıf senetlerinde "üniversite açmanın" bulunmadığını ifade eden Gök, "vakfedenlerin iradesi dışına çıkıldığını" söyledi.

Vakfedenlerin vakıf senetlerinin "beddua" bölümünde iradeye aykırı davranmayı yasakladığını anlatan Gök, "Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkisi olmayan işler yapıyor" görüşünü dile getirdi.

Bu vakıfların çok değerli mal varlıklarının bulunduğunu, kurulması öngörülen üniversitelerin 3 yıl içinde başarılı olmamaları halinde malların başka üniversitelere geçmesinin söz konusu olduğunu savunan Gök, "Mülkiyet intikali sağlanıyor" iddiasını dile getirdi.

Gök, başvuru dilekçesinde, bu üniversitelerin kuruluşunun Anayasanın "hukuk devleti", "mülkiyet hakkı", "istimlak" ve "YÖK'e ilişkin düzenleme içeren hükümlerine aykırılık iddialarına yer vereceklerini" kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir