CHP kurultayı bir şölen gibi geçecek
CHP'nin 16. ve 17. olağanüstü kurultaylarına kimi delegelerin katılmayacağı söylentilerine ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap, "Kesinlikle ihtimal vermiyorum" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, kimi delegelerin 26 Şubat'ta yapılacak olağanüstü kurultaya katılmamaları yönündeki haberlere ihtimal vermediğini belirterek, "Umudum o dur ki hem 26 Şubat'taki hem de 27 Şubat'taki kurultay bir şölen şeklinde geçecek" dedi.
CHP'de 81'i il temsilcisi olmak üzere 89 kişilik Tüzük Hazırlık Komisyonu toplandı.
Toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcıları Nihat Matkap ile Atilla Emek, olağanüstü kurultay ve tüzük değişikliği çalışmalarıyla Tüzük Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu.
CHP Tüzük Hazırlık Komisyonunun ilk olarak 10 Şubat Cuma günü toplandığını ardında da tüzük taslağının Parti Meclisi (PM) ile milletvekillerine sunulduğunu anımsatan Matkap, önemli katkılar aldıklarını anlattı.
Matkap, CHP'nin 16. ve 17. olağanüstü kurultaylarının kamuoyunda yaygın bir şekilde tartışıldığını, bu tartışmaların iç açıcı ve iç karartıcı yönlerinin bulunduğunu kaydetti.
Tartışmaların iç açıcı olan yönünün CHP'nin tüzük maddelerinin merak edilmesi ve madde madde bilinmesi olduğunu ifade eden Matkap, "Diğer partilerde bunu gördünüz mü? Ama biz bunu hak ediyoruz, CHP bir rüzgar ile kurulup, bir rüzgar ile savrulacak veya iktidarın gücü ile ayakta duran bir parti değil. CHP, Kurtuluş Savaşı ile doğdu, çağdaş bir devletin kuruluş aşamasında büyüdü. Türkiye'yi demokrasiye taşıyarak kökleşti. O nedenle CHP'ye bu ilginin gösterilmesi önemli" dedi.
İç karartıcı tartışmalara da değinen Matkap, şunları kaydetti:
"Kimi kurultay delegesi arkadaşımızın 26 Şubat'taki kurultaya katılmamaları yönünde telkinler olduğu yazılıyor çiziliyor. Tabii ki ben buna ihtimal vermiyorum. Nasıl bir milletvekili Genel Kurul'da eğer Türkiye'nin anayasası tartışılacaksa, bir sorumluluk duyarsa gidip o değiştirilmesi istenen maddelerle ilgili düşüncelerini açıklamak sorumluluğu ile karşı karşıyaysa, bizim kurultay delegelerinin de görevi, CHP'ye yön vermek, CHP'ye rota çizmektir.
Kesinlikle ihtimal vermiyorum
Böylesine önemli bir toplantıda CHP'nin bir anlamda anayasasının tartışılacağı, anayasanın üzerine görüşmelerin yapılacağı bir toplantıya gelmeyecek de CHP'nin kurultayı ne zaman görev yapacak? Ben buna kesinlikle ihtimal vermiyorum. CHP'nin kurultayının toplanmaması kime hizmet eder? Kurultayını toplayamayan, sorunları olan bir CHP'ye, Türkiye itibar eder mi? 10 yıldır biriken bu temel sorunları çözemeyen AKP karşısında bütün gözlerin, bütün umutların CHP'ye döndüğü bir dönemde bu tartışmaya katkı vermek gerçekten içe sindirilemez.
Eğer CHP kendi kurultayını toplayamıyorsa neden dönüp Türkiye'ye beni yönet desin? Kimi delegeler kurultaya katılıp kimileri katılamazsa bu nasıl izah edilir? Bu, parti bütünlüğüne katkı mı sunar? Ben bunlara ihtimal vermiyorum. Bu çalışma içerisinde olan arkadaşlarımıza da farklı telkinlerde bulunuyorum, aslanlar gibi gelecekler, düşüncelerini açıklayacaklar. Kabul oyu verir veya red oyu verir o alkışlanır, 'Ama ben gelmiyorum, CHP kamuoyu önünde zor durumda kalsın'... Her tavrı anlarım da bu tavır anlaşılmaz."
CHP'nin 975 bin üyesi olduğunun altını çizen Matkap, "Genel Başkan dahil kimsenin kimseden fazlası yok. CHP'nin iktidar sorumluluğu tüm üyelerin omuzlarındadır. Umudum o dur ki hem 26 Şubat'taki hem de 27 Şubat'taki kurultay bir şölen şeklinde geçecek. Bütünlük kurultayları olacak. CHP bu kurultaylardan yine güçlenerek çıkacaktır" dedi.
Emek: Bu tüzük CHP örgütlerinin, katılımcıların eseri olacak
Tüzük taslağı hakkında üyelere bilgi veren Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek de taslağın çok geniş katılım ve tartışmalar sonucu oluşturulduğunu belirtti.
Çalışmalar sırasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu sık sık ziyaret ettiğini ve görüşlerine başvurduğunu anlatan Emek, görüşmeler sırasında Kılıçdaroğlu'nun hiç değişmeyen cevabının ise "Ne benim için, ne bir kişi için, ne bir grup için tüzük yapıyorsunuz. CHP için tüzük yapıyorsunuz, böylesine ağır bir sorumluluğunuz var, CHP'nin tüzüğünü yaparken, kimsenin bir özel talimatı ve isteği doğrultusunda değil, başta örgütümüz olmak üzere özgürce değerlendireceksiniz ve bu tüzük CHP örgütlerinin, katılımcıların eseri olacak. Benim sizleri yönlendirme gibi bir düşüncem olamaz" olduğunu söyledi.
Taslağa katkı veren herkese teşekkür eden Emek, 16. Olağanüstü Kurultay'da kabul edilecek değişikliklerin CHP'nin 34. Olağan Genel Kurulu'nda yürürlüğe gireceğini bildirdi.
İnternet üzerinden başvuru olanağı
Toplantı sonrası tüzük taslağındaki değişiklikleri içeren metin de basın mensuplarına dağıtıldı.
Tüzüğün üyelik başlıklı maddelerinde de düzenlemeye ve sadeleştirilmeye gidildi. Üyelik başvurularının kolaylaştırılması için internet üzerinden başvuru olanağı getirildi. Tüzükte "Aday üyelik" başlıklı 9. madde, "üyelik başvurusunun askıya çıkarılması" başlığı ile yeniden düzenlendi. Aday üyelikle ilgili düzenleme kaldırılırken, üyelik için yapılan başvurulara 15 günlük askı süresi içerisinde itiraz edilmediğinde başvuru sahibinin üye yazılması benimsendi.
Tartışmalı 12. madde yeniden düzenlendi
Tüzükte tartışmalara neden olan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararı ile üye yazımı yeniden düzenlendi. Buna göre, madde "amacına uygun kullanılmasını sağlamak gerekçesiyle", "Nitelikleri gereği, üyeliğe bu madde hükmü uyarınca alınanlar, 3 ay süre ile yalnız seçilme hakkından yararlanacaktır" şeklinde değiştirildi. MYK kararı ile partiye üye yazılanların 3 ay boyunca seçme hakkını kullanması durumu ortadan kaldırıldı.
Parti üyelerinin eğitim almaları ve üyenin aldığı eğitimlerin üye defteri ve üye kütüğüne işlenmesi kuralı getirildi.
Yeni düzenleme ile örgüt yapısında da değişikliklere gidildi. "Kadın ve Gençlik Kolları" yan kollar olarak parti örgütü içine alındı.
İl ve ilçelerde yönetim kurulu üyelerinin, il, ilçe sekreteri, sayman ve bilişim sorumlusu seçmeleri öngörülerek ve bu görevde bulunanların 3'te 2 çoğunlukla görevden uzaklaştırılabilecekleri düzenlendi. İl Başkanlarının görevleri de daha ayrıntılı olarak tanımlandı.
Taslakta, il ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerinin üye tam sayısının üçte ikisinin altına inmesi halinde düşmüş sayılacağı anımsatılarak, asıl üyeliklerde aynı gün içinde yarıdan fazla boşalma olması haliyle birlikte, her iki durumda da ilçelerde 45 gün, illerde ise 30 gün içinde olağanüstü kongreye gitme zorunluluğu getirildi. Ayrıca il ve ilçe kongrelerinin toplanmaları ile ilgili sayı, üye tam sayısının salt çoğunluğu olarak benimsendi.
Seçimlerde çarşaf liste uygulaması asıl olarak benimsenirken, "görüşmelere geçilmeden önce kongre üyelerinin 10'da birinin yazılı önergesi ve kongreye katılanların salt çoğunluğu ile yapılacak oylama sonucunda blok liste usulü ile de seçimlerin yapılmasına karar verilebileceği" ifadesine yer verildi.
Genel Başkan seçimi
CHP tüzüğünün en çok eleştirilen maddelerinden biri olan Genel Başkan adayı önerme ile ilgili madde de yeniden düzenlendi. Aday önerme ile ilgili yüzde 20 olan oran yüzde 10'a indirilirken, "Başkanlık Divanı önünde imza verme" zorunluluğu da kaldırıldı. Kurultayda da organ seçimlerinde tek ve ortak liste kuralı (çarşaf liste) asıl olarak benimsendi. Blok liste ile seçimlerin yapılması ise kurultay iradesine bırakıldı.
Milletvekilliği adaylığı için ön seçim ve aday yoklaması öncelikli olarak belirlendi. Hangi seçim çevrelerinde ön seçim, aday yoklaması ya da merkez yoklamasının uygulanacağına PM'nin karar vermesi kuralı getirildi. Merkez yoklaması yönteminin uygulanması ile ilgili oran da yüzde 20 olarak belirlendi.
PM üye sayısı 60, MYK üye sayısı 17 oldu
Tüzük taslağında, daha önce 80 olan PM üye sayısı, "etkin bir yapılanma" amacıyla 60 olarak yeniden düzenlendi. PM'de kadın ve gençlik kolları başkanlarının doğal üye olarak bulunması, ancak oylamalara katılmamaları kuralı getirildi. Tüzükte MYK'nın üye sayısı da rakamsal olarak ifade edildi ve 17 olarak belirlendi.
PM, il, il genel meclisi, belediye meclisi üyelikleri için adayların tespitinde kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanması kararlaştırıldı.
Tüzük taslağı metninde parti içi eğitimde ayrıntılı olarak düzenlendi. Etkin üyelik için her üyenin sürekli eğitimi temel alındı.
Tüzük taslağı metninde, "Program ve tüzüğün değiştirilmesi" ile ilgili maddede yapılan değişiklikte, "program ve tüzüğün partinin ideolojisi ve yönelimini belirleyen iki temel belge olduğu gerçeğinden hareketle, karar yeter sayısı kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğuna bağlanmıştır" ifadesi koyulurken tüzüğün, partinin bir sonraki olağan genel kurulunun ilk gününde yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığı da yer aldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir