CHP'den ''4. Yargı Paketi''ne sert eleştiri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, bu yasa çıktıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bilboardlardında ''Barış için sempozyuma davetlisiniz, Partiya Karkeran Kürdistan'' ilanı verilebileceğini, çünkü içeriğinde şiddet ve tehdit olmadığını söyledi.
TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlayarak, maddelerine geçilmesine karar verdi.
Tasarının tümü üzerinde konuşan MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, Türkiye'nin 17 bin civarında dosya ile AİHM'de en çok dosyası olan ülke olduğunu söyleyerek, 1987'den bugüne kadar bir çok Anayasa değişikliği yapıldığını ancak AİHM nezdindeki davaların bitirilmediğini kaydetti.
''Bölücülük suçu, bugünkü mevzuatta korumak zorunda olduğumuz bir suç'' diyen Başesgioğlu, ''Yapılan değişiklikle, övmemek kaydıyla terör örgütlerinin propagandalarının serbest olduğu ortam yaratılıyor'' dedi.
Başesgioğlu, bu süreç ne şekilde neticelenirse neticelensin milletin yararına olmayacağını belirterek, ''Milleti ayrıştırma, azınlık yaratma süreci belki önümüzdeki 10 senede tezahür etmez ama belki 50 yıl sonra birden fazla millet yaratma ve azınlık tablosuyla çocuklarımız karşı karşıya kalabilir'' diye konuştu. Başesgioğlu, ''Parlamenter demokrasiden çok hızlı bir şekilde uzaklaşıyoruz. Buna bağlı olarak bölünme tehlikesi ile karşı karşıyayız'' sözlerini sarf etti.
CHP'li Özgündüz, ''Aristo'ya göre siyaset, dürüst ve erdemli olma sanatıdır. Gelin önce dürüst olalım'' diye seslendi.
Tasarının Hükümet'in PKK ile yürüttüğü müzakerelerle bağlantılı olarak, terör örgütü propagandasını serbest bırakan tasarı olduğunu iddia eden Özgündüz, ''Öcü PKK, cici PKK oluyor. Çocuk katili Öcalan, Apo bey oluyor, bu yasa onu sağlıyor'' dedi.
Özgündüz, bu yasa çıktıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bilboardlarında ''Barış için sempozyuma davetlisiniz, Partiya Karkeran Kürdistan'' ilanı verilebileceğini, çünkü içeriğinde şiddet ve tehdit olmadığını söyledi. Özgündüz, ''Tasarıyla yapılan değişikliğe göre, diyelim ki birisi, 'PKK terör örgütü değildir, Kürdistan İşçi Partisi'dir' diyecek ve bu suç olmayacak ama DHKPC'nin amblemi ile birisi dolaştığı zaman bu suç olacak'' diye konuştu.
 
''Silahların gölgesinde barış olmaz''
 
[PAGE]
 
''Silahların gölgesinde barış olmaz''
 
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, ''yakında akil adam olur'' dediği Mithat Sancar'ın, bugün yaşanan süreçle ilgili yol haritasını yıllar önce çizdiğini iddia etti.
Çözüm sürecine gelene kadar yaşanan aşamalar ve yapılan açıklamalar hakkında bilgi veren Öztürk, ''anaların gözyaşını durdurmalıyız'' denilerek 2009 yılında, bu sürecin halka empoze edilmeye çalışıldığını söyledi. Habur sürecini eleştiren Öztürk, ''PKK ile görüşmeler yapılıyor. Hukuk alanında yapılan bu düzenlemeleri bu süreçten ayrı gibi ortaya koymak insanları kandırmak olur'' dedi.
Öztürk, sürecin bugüne kadar saklanarak götürüldüğünü, artık Hükümet'in biraz daha cesur olması ve ne yapılacağını açık açık söylemesi gerektiğini vurguladı. Öztürk, örgütün elinde hala silah olduğunu ve silahların gölgesinde barış olmayacağının herkesçe bilindiğini belirtti.
''Bu süreçte, etnik bir yapı üzerinden Türkiye'nin ayrıştırılması projesine doğru gidildiği yönünde ciddi kuşkular uyanmaya başladı'' diyen Öztürk, ''Terör örgütlerinin yandaşı, iyisi, kötüsü olmaya başladı ama ister sol, ister sağ görünümlü, ister bir etnik yapıya göre olsun; terör örgütü terör örgütüdür'' sözlerini ifadelerini kullandı.
CHP'li Öztürk, yargı paketlerinin sırayla geldiğini, şimdi 4. paketin görüşüldüğünü, yarın 5. paket gelecek mi diye düşünmeye başladığını dile getirerek, ''Bu paket falan değil, kese kağıdı. Hani bakkalda kese kağıdının içini doldururlar ya, şimdi de bunun içini doldururlar'' dedi.
Terörle Mücadele Kanunu'nun tamamen kaldırılması için önerge vereceğini kaydeden Öztürk, ''Bu paketin kaderi bizimle değil, Öcalan ile yapılan müzakerelerle belirlenecek'' şeklinde konuştu.
 
''TMK'nın topyekün ortadan kaldırılması gerekiyor''
 
BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, 30 yıldır devam eden, büyük acılar yaşanmasına neden olan çatışmalı sürecin bitmesi için çaba sarfeden ve katkı sunan herkes ile 8 kamu görevlisinin özgürlüklerine kavuşmasına katkı sunanlara teşekkür etti.
Çatışma ortamının devamından yana olanları yıllardır dinlediklerini belirten Bozlak, ''(Ellerinde silah ülkeyi terk edecekler ve güvenlik güçleri de seyredecek mi?) deniliyor. Eğer terk etmesini istemiyorsan al sen git silahını engelle'' dedi.
Bozlak, barış süreci ile bu paketin ilgisinin olmadığını Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de açıkladığını ifade ederek, barış sürecinin kalıcılaştırılması için 5. yargı paketinin Meclis'e getirilmesi gerektiğini söyledi.
Habur'da kurulan mahkemeler için 'çadır mahkemeleri'' ifadelerinin kullanıldığını anımsatan Bozlak, ''Silopi'de görev yapan mahkemeleri mobil mahkeme olarak görmüyorum, barışa katkı veren mahkemeler olarak görüyorum. Oradaki tutuksuz yargılanma kararı ülke barışına katkı sunmaya yönelikti. Onlar İstiklal Mahkemesi gibi çalışmamıştır, barışa katkı vermiştir. Keşke özel görevli mahkemeler de bu noktada hareket etse'' diye konuştu.
Bozlak, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) topyekün ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.
 
Tutuklu milletvekilleri
 
[PAGE]
 
Tutuklu milletvekilleri
 
Basın Konseyi temsilcisi avukat Turgut Kazan da 'tasarının içi boş' denilmesinin doğru olmadığını, doğru düzenlemeler de olduğunu söyledi.
Avrupa'ya ''tutuklu milletvekilleri ile ilgili bir şey yapılıyormuş'' demek için bazı düzenlemeler yapıldığını iddia eden Kazan, ''Tutuklu gazeteciler için 'onlar gazeteci değil deniliyor.' 12 Mart'ta cezeaevine girdiğimde yanıma o zamanın da ünlü gazetecisi Altan Öymen'i verdiler. Avrupa o zaman Öymen'in tutuklanmasını eleştirmişti. O zamanki Hükümet de 'Öymen'in gazeteci olduğu için değil uçak kaçırmaya karıştığı için tutuklandığını açıklamıştı'' dedi.
Barolar Birliği temsilcisi avukat Talay Şenol ise tasarının, AİHM'de Türkiye aleyhine olan davaların bitirilmesi için getirildiğinin söylendiğini belirterek, ''Ancak AİHM kararlarının bir kısmının tasarıda hiç yer almadığını görüyoruz'' dedi.
Müzakerelerin ardından tasarının maddelerine geçilmesi kabul edildi. Tasarının görüşmelerine yarın devam edilecek.
 
''Akil adamlar komisyonunun gecikmeyeceği kanaatindeyim''
 
Bu arada Adalet Bakanı Sadullah Ergin, komisyon çıkışında gazetecilerin ''akil adamlar komisyonunda bir gelişme olup olmadığı'' yönündeki sorusu üzerine, ''Gecikmeyeceği kanaatindeyim'' dedi.