Çin-İsrail yakınlaşması

Çin yönetimi İsrail'le askeri işbirliğini güçlendirerek iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin yönetimi İsrail ile askeri ilişkileri geliştirmek istediğini açıkladı.

Çin Devlet Müşaviri ve Savunma Bakanı Liang Guanglie, Pekin'de İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşürken, askeri işbirliğini güçlendirerek iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı yapmak istediklerini belirtti.

Çin'in İsrail ile arasındaki ilişkilere değer verdiğini söyleyen Liang, iki ordu arasındaki pragmatik değişimi ve işbirliğini genişletmeye ve güçlendirmeye hazır olduklarını ifade etti. Çinli yetkili Çin ile İsrail halkları arasında derin geleneksel dostluk bulunduğunu ve diplomatik ilişkilerin kurulmasından sonra geçen 19 yılda ikili ilişkilerde iyi bir eğilim sürdürüldüğünü kaydetti.

Şinhua haber ajansının bildirdiğine göre, Barak iki tarafın aralarındaki ortak zemini genişletmesini ve ziyareti sırasında birbirlerinden daha fazla öğrenmesini beklediklerini söyledi.

Öte yandan, Çin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Barak'ın dün Çin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Çen Bingde ile görüşürken, Çin ile ilişkilere değer verdiklerini ve iki ordu arasındaki ilişkileri yeni bir seviyeye çıkarmak için birlikte çalışmak istediklerini aktardığı bildirildi.

Sahip olduğu en modern savaş uçağı J-10'u İsrail tasarımıyla yapan Çin'in bu ülkenin savunma sanayi ile arasında yakın ilişkiler bulunuyor. İsrail, 2000 yılında ABD'nin baskısı üzerine Çin'e gelişmiş keşif uçağı satmaktan vazgeçince Pekin yönetimini kızdırmıştı. İsrail, yine ABD'nin baskısı üzerine Çin'e satılan insansız uçağın geliştirilmesiyle ilgili anlaşmayı iptal etmişti.

Çin'in Hamas'ın başında bulunduğu Filistin yönetiminin Dışişleri Bakanını davet etmesi üzerine İsrail ve bazı Batı ülkeleri Pekin'de düzenlenen bir konferansı boykot etmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir