Çok boyutlu kalkınma planlıyoruz

KAMİL TAŞCI / Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kurulduğu günden bu yana geçen beş yılda Kayseri, Sivas ve Yozgat'ta 180 milyon liralık yatırıma ön ayak olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, önümüzdeki dönemde bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel, turistik ve teknolojik olarak topyekün kalkındırılması hedefine kilitlendi. Geride bıraktığımız dönemde, bölgede bulunan kurumların kapasite gelişimlerine katkı sağladık. Kurumlar arası iletişim ve ortak iş yapma kültürünü artırdık ve kurumsallaşma faaliyetlerinde mesafe aldık. Ar-Ge çalışmaları ile yeni ürün ve yenilikçi fikirlerin artmasına olumlu katkı sağlandığını ifade edebiliriz. 

Destek programları vasıtasıyla yatırım fikirlerinin hayata geçmesini teşvik ederek, istihdama katkı sağladık. Bölgenin ve ülkenin üretim kabiliyeti ve kapasitesinin artırılmasına odaklandık. Ajans olarak tüm teknik ve mali kaynaklarımız ile Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde doğru yatırımlara destek vermeye devam edeceğiz. Yatırımcılara ayrıca Ar-Ge faaliyetleri bizim tarafımızdan yürütülerek, fizibilite çalışması yapılmış, bölge potansiyeline en uygun yatırım imkanları sunacağız. Mali destek programımız kapsamında bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak ve 12 ay içinde uygulanacak projeleri destekleyeceğiz. 

Ajans mali destekleri vasıtasıyla hayata geçen yatırımları ölçümleyip, katma değer olarak analiz ettik. Son beş yıl içinde sağlanan mali destekler sonucunda önemli bir farkındalık sağladık. Geçtiğimiz beş yıl içinde yedi ayrı program ile KOBİ'lere, beş ayrı program ile de kâr amacı gütmeyen kurumlara destek verdik. Bu desteklerin toplam miktarı 97 milyon TL olmakla beraber destek yararlanıcısı kurumların finansman katkıları da düşünüldüğünde harekete geçen toplam yatırım miktarı yaklaşık 180 milyon lirayı buldu. Mali destekler sonucu yaklaşık bin 600 yeni istihdam sağlandı. 800'e yakın yeni ürün üretildi ve 110 patent, faydalı model alındı. 

Ajans olarak Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan faaliyet alanımızda önümüzdeki dönemde bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel, turistik ve teknolojik olarak topyekün kalkındırılması hedefine kilitlendik. Yenilikçiliğin kurumların hafızalarında yer alması ve ajansın bu anlamda bir yol haritasının bulunması için ‘Bölgesel Yenilik Stratejisi' çalışmasını tamamlayarak, yayımladık. Bu çalışmamızı, bölge aktörlerinin yenilikçiliği bir hayat felsefesi edinmeleri ve ayrıca tüm paydaşlar tarafından sahiplenmesinin sağlanması açısından önemli görüyoruz. 

Buna ilave ‘ORAN Akademi' ile hem özel sektöre hem de kamu kurumlarına ajans olarak önümüzdeki dönemde kurumsal eğitim ve danışmanlık sağlamayı planlıyoruz. Son olarak bölgenin faydalanması için hem ulusal hem uluslararası katılımcılarla organizasyonlar düzenleyeceğiz.