Çukurova: Asıl niyet Turkcell'i ele geçirmek

Çukurova Grubu, Altimo'nun, şirketin yönetim kontrolünü TeliaSonera ile birlikte ele geçirmeye çalıştığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Çukurova Grubu, Altimo'nun, Turkcell Yönetim Kurulu'ndaki bağımsız üyelerin sayısının artırılması isteğine ilişkin olarak, "Altimo, 'bağımsız' derken esasında' kendilerine bağımlı' kişileri kastetmekte ve bağımsızlık kavramını kullanarak, şirketin yönetim kontrolünü TeliaSonera ile birlikte ele geçirmeye çalışmaktadır" açıklaması yaptı.

Grup, "Altimo'nun, Turkcell'de tek başına yönetim hakimiyetini ele geçirmek amacıyla, Çukurova Grubu'na ait hisseleri haksız ve geçersiz iddialarla mal edinmeye çalıştığı, tüm Türkiye ve Dünya kamuoyu tarafından bilinmektedir" ifadelerine yer verdi.

Çukurova Grubu'nda yapılan yazılı açıklamada, Altimo adına, bir iletişim danışmanlık şirketi tarafından 28 Şubat tarihinde medya kuruluşlarına bir bilgilendirme notu gönderildiği hatırlatıldı.

"Altimo'nun açıklamaları gerçeği yansıtmıyor"

Gönderilen bilgi notunda Turkcell'in kontrolünün ele geçirilmesine ilişkin olarak, Altimo ve TeliaSonera hakkında gündeme gelen spekülasyonların, yanlış anlamadan kaynaklandığı, Altimo'nun, Turkcell'in gelişimine yatırım yaptığı ve en üst düzey kurumsal yönetişim standartlarına uyması gerektiğine inandığı, Altimo'nun, Turkcell Yönetim Kurulu'ndaki bağımsız üyelerin sayısının artırılmasını bu amaçla istediği, Stratejik hissedarların Yönetim Kurulu'nu tek başına kontrol edemeyecekleri yapıya geçmek amacıyla bağımsız üye sayısını artırmaya çalıştıkları, ancak bu isteklerinin Çukurova Grubu'nun muhalefetiyle karşılaştığının ileri sürüldüğü belirtildi.

"Mahkeme kararı Çukurova lehine"

Bu türden açıklamaların gerçeği yansıtmadığı, bilakis, açıklama sahibi Altimo'nun Turkcell'de yönetim kontrolünü ele geçirme çabalarını teyit eden bir kamuoyu oluşturma girişimi olarak da dikkati çektiği belirtilen Çukurova Grubu'nun açıklamasında, şöyle denildi:

"Altimo'nun, Turkcell'de tek başına yönetim hakimiyetini ele geçirmek amacıyla, Çukurova Grubu'na ait hisseleri haksız ve geçersiz iddialarla mal edinmeye çalıştığı, tüm Türkiye ve Dünya kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu konudaki hukuki ihtilaf British Virgin Island Mahkemeleri nezdinde devam etmekte olup; ilk derece mahkemesinin kararı, Çukurova lehinedir. TeliaSonera'nın Turkcell'in tek başına kontrolünü ele geçirmek amacıyla çalışma yürüttüğü, yıllardır ilgili Kamu Otoriteleri nezdinde ısrarla devam ettirilen girişimlerinden ve bizatihi TeliaSonera adına sıkça tekrarlanan resmi açıklamalardan dolayı tüm kamuoyunca bilinmektedir."

"Sonuç vermeyince, Çukurova Grubu'na harekete geçildi"

Altimo ve TeliaSonera'nın münferit ele geçirme girişimlerinden sonuç alamayınca, bu kez, Çukurova Grubu'na karşı birlikte hareket etmek ve Turkcell'de Altimo ve TeliaSonera'nın birlikte kontrolünü sağlamak üzere anlaşmaya vardığını ve bunu da 11 Kasım 2009'da kamuoyuna açıkladıkları savunulan açıklamada, "Bu anlaşmayı ve açıklamayı takiben bugüne kadar yürüttükleri açık ve örtülü girişimler ve kampanyalar, yaygın şekilde bilinmektedir. Bu çabaların somut bir örneği, Ekim 2010'da, tek gündem maddesi mevcut yönetim kurulunun azli ve yeni yönetim kurulunun seçilmesi olarak belirlenen ve fakat yapılamayan olağanüstü genel kurul toplantısıdır" denildi.

"Asıl niyet Turkcell'i ele geçirmek"

Altimo'nun ve TeliaSonera'nın, bağımsız üye sayısının artırılması ve kurumsal yönetişim standartlarının geliştirilmesi ambalajı ile sunduğu bu girişimde, asıl niyetin ele geçirme olduğunu, bağımsız üye diye önerilen adayın kimliği açıkça ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, "Hatırlanacağı üzere, akim kalan bu girişimde, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilmek üzere bağımsız üye diye önerilen Julian Horn Smith'in, gerçekte bağımsız olmadığı ve olamayacağı kısa süre içinde ortaya çıkmıştı. Öyle ki, Sayın Julian Horn Smith'in Altimo'nun Danışma Kurulu'nda ücret karşılığında görev yaptığı bilinmektedir" denildi.

"Bağımsız üye kisvesi altında Turkcell yönetimine yerleştirilmek isteniyor"

Maddi menfaat karşılığında kendi kuruluşlarına hizmet veren kişilerin, bağımsız üye kisvesi altında Turkcell yönetimine yerleştirilmek istenmesi ve bunun da bağımsız üyelerin yönetim kurulunda ağırlığının ve böylece yönetişim standartlarının artırılması diye sunulmaya çalışılmasının, "Altimo ve TeliaSonera'nın bağımsızlık anlayışı olsa gerek" şeklinde değerlendirildi.

Açıklama ayrıca şöyle denildi:

"Kısacası, bu somut örnek de göstermektedir ki, Altimo, 'bağımsız' derken esasında 'kendilerine bağımlı' kişileri kastetmekte ve bağımsızlık kavramını kullanarak, şirketin yönetim kontrolünü TeliaSonera ile birlikte ele geçirmeye çalışmaktadır. İş üstünde yakalandıkları için bu haksız girişimlerinden sonuç alamayınca da, yetkili kuruluşların da tavsiye ettiği bağımsızlık uygulamasına Çukurova'nın muhalefet ettiği şeklinde ifade ettikleri bir çarpıtmayla, hedef şaşırtmaya çalışmaktadırlar. Her zaman olduğu gibi, gelişmeleri ve detayları en sağlıklı şekilde değerlendiren kamuoyunun, bu türden sağlıksız ve haksız yöntemlere prim tanımayacağına olan inancımızı paylaşır; saygılarımızı sunarız."

Bu konularda ilginizi çekebilir