Cumhurbaşkanı Gül, Kongo'ya gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun'a resmi ziyaretler yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika'nın Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu belirterek, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun'a yapacağı ziyaretlerde, Cumhurbaşkanları ve üst düzey yetkililerle görüşeceğini, bu çerçevede siyasi ilişkileri, bölgesel ve uluslararası meseleleri en üst düzeyde ele alma imkanına sahip olacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaretleri öncesinde, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, ziyaretine ilişkin bilgi verdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ve Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya'nın davetlisi olarak Kinşasa ve Yaunde'ye resmi ziyaret gerçekleştireceğini anlatan Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne yapacağı ziyareti tamamladıktan sonra, 16 Mart Salı günü Kinşasa'dan Kamerun'a geçeceğini ve 17 Mart Çarşamba günü de Yaunde'den Türkiye'ye döneceğini bildirdi.

Türkiye ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun arasında ilk kez Cumhurbaşkanı düzeyinde resmi ziyaret gerçekleştirilmiş olacağını kaydeden Gül, her iki ziyaretine de bakanlar, milletvekilleri, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversitelerden bilim adamları, medya mensupları ve geniş bir iş adamı heyetinin kendisine eşlik edeceğini söyledi.

Ziyareti sırasında iş dünyalarını buluşturacak iş forumu toplantılarına katılacağını ve her iki ülkelerde faaliyet gösteren Türk okullarını ziyaret edeceğini bildiren Gül, ayrıca Türk vatandaşları ve iş adamlarıyla da bir araya geleceğini anlattı.

"Afrika Türkiye'nin artık stratejik ortağı olmuştur" diyen Gül, önceki yıl Türkiye'de Afrika-Türkiye zirvesini gerçekleştirdiklerini ve bu zirveye bir çok Afrika ülkesinin başkan ve üst düzey yetkililerinin katıldığını hatırlattı.

Ekonomik olarak Afrika ile ilişkilerin çok geliştiğini Afrika ülkeleri ile 2003 yılında 5 milyar dolar olan ticaret hacminin bütün küresel krize rağmen 2009 yılı sonunda 15 milyar dolara çıktığını dile getiren Gül, hedefin kısa zamanda ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkartmak olduğunu kaydetti.

İstanbul Valisi uğurladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, THY'ye ait bir uçakla saat 10.40'ta Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne hareket etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Ahmet Selamet ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın tarafından uğurlandı.

Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Devlet Bakanları Selma Aliye Kavaf, Faruk Nafiz Özak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile iş adamları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve bir grup gazeteci de Kongo'ya gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyareti çerçevesinde Kongo'dan sonra Kamerun'a geçecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir