Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık

"Saat 12'de açıklama yapacağım"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Başbakanvekili Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinin ardından, "Kendileriyle olumlu görüşmemiz oldu. Talimatlarını aldık, düşüncelerimizi paylaştık. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Arınç, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Arınç, faydalı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkürlerini iletti. Arınç, "Şüphesiz Türkiye'nin son günlerde yaşadığı olayları, bunların sebepleri ve bu konuda yapabileceğimiz konuları kendileri bize söylediler. Cumhurbaşkanı devletimizin başı, milletimizin birliğini temsil eden yüce makam. Şüphesiz devlet organlarının sağlıklı işlemesinden sorumluluğu var. Bu önemli bir görevdir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül'ün dün de Ana Muhalefet Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü anımsatan Arınç, "Ben de dün İstanbul'daydım. Bugün de Başbakanvekili sıfatıyla bendenizi davet ettiler. Kendileriyle olumlu görüşmemiz oldu. Talimatlarını aldık, düşüncelerimizi paylaştık. Kendilerine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. 
Arınç görüşmeye ilişkin daha ayrıntılı açıklamayı Başbakanlık Yeni Binada saat 12.00'deki basın toplantısında yapacağını da vurgularken "Şu sıralar TBMM'de grup toplantıları vardır. Özellikle Sayın Bahçeli'nin konuşmasını da etkilemek istiyorum" dedi. 

Cumhurbaşkanının görüşmede "talimatların ne olduğuna" ilişkin bir soru üzerine Arınç şöyle devam etti: 
"Devlet lisanında nezaket denen bir şey vardır. Geçtiğimiz günlerde bence bir büyüğümüzü ziyarete gittiğimde ‘emirlerini almak' diye bir tabir kullandım. Basınımızda ‘bu nasıl bir şey, nasıl emir almak denilir.' Bizim devlet lisanında talimat almak, emirlerini almak kullanılan bir lisandır. O makama duyulan bir saygının ifadesidir. Başka maksatlarla düşünmemek gerekir. Kaldı ki bir cumhurbaşkanı taşıdığı yetkiler ve üstlendiği görev itibariyle şüphesiz bütün kurumlara düşüncelerini iletebilir, talimatlar verebilir. Bu konuları saat 12.00'deki basın toplantımızda daha rahat konuşabiliriz. Ama emir, talimat kelimesinden saygıdan başka bir anlam çıkarmayın. Bu bizim kullandığımız bir lisandır. Milletvekillerimiz de genel başkanlar da bunu kullanır. Ben Başbakana vekalet ediyorum, Başbakan Yardımcısıyım, görevlerimi bilirim. Cumhurbaşkanın taşıdığı makamın itibarı itibariyle hangi yetki ve sorumluluklara sahip olduğuna bilirim. Şüphesiz Cumhurbaşkanımıza bir hükümet başı, Başbakanvekili olarak neler yapılması gerektiği konusunda düşüncelerini almak istedim. Biz bunu günlük lisanımızda ‘talimatlarını almak' gibi kullanırız."