Cumhuriyet Gazetesi davasında ikinci duruşma

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının yargılandığı davaya bugün devam ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında, "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda firari sanıklar gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve İlhan Tanır ile aralarında Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık'ın da bulunduğu 6’sı tutuklu 20 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Akın Atalay, Kadri Gürsel ve Murat Sabuncu, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Yusuf Emre İper ile avukatları katıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir kısım Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik FETÖ irtibatı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklanan İper’in dosyası bu dava dosyasıyla birleştirilmişti.

Mahkeme heyeti, bir önceki ara kararında duruşmanın Silivri’de görülmesini kararlaştırmıştı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ, duruşmaya başlamadan önce katılımcıları uyararak fotoğraf ve görüntü çekiminin yasak olduğunu, herkesin bu kurala uymasını gerektiğini söyledi.

Duruşmada, kara kalem çalışması yapacak kişiler için de hukuki bir yasağın bulunmadığına dikkati çeken Dağ, çizim yapacak kişilerin izleyiciler tarafında bulunması gerektiğini ifade etti.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, sanıklar Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik'in "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, sanıklar Bülent Utku, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarını öngörülüyor.

İddianamede, sanıklar Güray Tekinöz ve Turhan Günay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 8,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Twitter'daki "jeansbiri" hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu'nun "silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla, firari sanık İlhan Tanır'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edilen iddianamede, Ahmet Şık'ın "PKK ve DHKP/C'' silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Duruşma salonu önünde yoğunluk

Bu arada, davayı takip etmek CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ile çok sayıda CHP'li milletvekili, ilçe başkanı, partililer ve bazı vatandaşlar da Silivri'ye geldi.

Duruşmanın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binanın önünde jandarma ekipleri ve timleri tarafından güvenlik önlemi alındı.

Duruşma salonuna girişte de üst araması yapılıyor.

Ayrıca, bazı yabancı medya mensuplarının da davayı takip etmek için Silivri'ye geldiği görüldü.