Dalgakıran'dan TOBB'a 'anket düzenleyin' çağrısı

Adnan Dalgakıran, TOBB'a yönelik eleştirilerini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan ÖZSOY

İSTANBUL - Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı ve Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) çağrı yaparak, "Eğer çok demokratikseniz, üyeleriniz arasında bir 'memnuniyet' anketi düzenleyin ve çıkan sonucu da kamuoyu ile paylaşın" çağrısı yaptı. Dalgakıran tarafından yapılan 'TOBB parçalansın' açıklamasının ardından başlayan tartışma alevleniyor.

Önceki gün ve dün bu çağrıya yazılı bir yanıt veren TOBB Başkanvekili Murat Yalçıntaş'a, Dalgakıran'dan cevap gecikmedi. DÜNYA'ya konuşan Adnan Dalgakıran, kendisinin yaptığı gerçekçi çağrıya TOBB'un, içeriği savunmaktan uzak ve alelacele bir cevap verdiğini savundu. Dalgakıran "Bu açıklama, antidemokratiktir ve statükonun panik halinde direnişidir" iddiasında bulundu. Kendisinin de TOBB'da sektör kurulu üyesi olduğunu hatırlatan Dalgakıran, bu çatı altında uygulanan bürokrasinin devlette bile olmadığını hatta mevcut yapının eski SSCB döneminde bile görülmediğini savundu.

TOBB'un bu zamana dek iş dünyasına ne gibi faydalar sağladığının ilgililer tarafından belgeleriyle ortaya konulmasını isteyen Dalgakıran, TOBB bu zamana kadar iş dünyasına ne fayda sağlamış bunları anlatsınlar. Bu yapı içinde 180 milyar dolar ithalat, 110 milyar dolar ihracat yapan üyesi var. Burada hangi kesimin menfaatleri korunuyor söylesinler. 'Kur' meselesinde fikirlerini açıkça beyan etsinler" dedi. Dalgakıran, Türk girişimcisinin, her kuruma ayrı ayrı para ödediğini vurgulayarak, bunun karşılığında hiçbir şey alamadıklarını iddia etti. Bunların görmezden gelindiğini dile getiren Dalgakıran, "İnsanların meslek örgütlerine karşı inançları sarsılmış durumda" ifadelerini kullandı.

TOBB'da miktarı milyar dolarlarla ifade edilen bir bütçe bulunduğunu hatırlatan Dalgakıran, böylesine dev bütçeli birliğin 20 yıldır bir sanayi envanteri çıkaramadığını söyledi. Dalgakıran," Milyar dolarların üzerinde oturup, 20 yıldır konuşuyorlar. İşleri güçleri ikiz kule almak, kral veya devlet başkanı ağırlamak. Bana ne" şeklinde konuştu. Yalçıntaş'a yakıştıramadım koltuk sevdasını bırakalım "Murat Yalçıntaş ismiyle yapılan bu açıklamanın şekli bile, TOBB'un demokrat olmadığını gösteriyor" diyen Dalgakıran, şunları söyledi:

"Ne demek 'En büyük kötülük!' Açıklama da statükonun panik halinde direnişi. Meseleyi teknik bazda savunamadıkları için işi polemiğe çekiyorlar. TOBB, merkeziyetçi, kült, antidemokratik ve bürokrat bir örgüttür. Ama Murat Yalçıntaş gibi altyapısı sağlam ve birikimli bir ismin, o metnin altına imza atarak, statükonun baş savunuculuğuna soyunmasını çok yadırgadım. Sayın Yalçıntaş etrafına dikkatli baksın, belki bu savunuculuğu başkalarına bırakması gerekir. Ayrıca bu yapı, onun da iş yapmasını engelliyor. Buradan herkese sesleniyorum; koltuklara sevdalanmayalım. Koltuklar gelip geçici, gelin bu ülke için gerçekten bir şeyler yapalım." Konuşmasında TOBB'a bir çağrıda da bulunan Dalgakıran, Eğer TOBB gerçekten demokratik bir kurumsa ve cesareti varsa, ne kadar üyesi varsa, onlar arasında bir 'memnuniyet' anketi düzenlesin. Çıkan sonucu da kamuoyu ile paylaşsın.  Bakalım üyelerin kaçı 'Bu kurum faydalı, biz memnunuz' diyecek" ifadelerini kullandı.

Dalgakıran, her kişi ve kurumun özeleştiriye açık olmasını gerektiğini, ancak TOBB'un kendi içinde buna tahammülü olmadığını savunarak, "Böyle bir zihniyetle bu ülkenin demokratikleşmesine nasıl katkıda bulunacaklar?" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir