”Değişikliğe AKP'nin korkuları yön veriyor”

Baykal, teklifin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmiş olan AKP'nin kendi mutfağında hazırladığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişikliği taslağına ilişkin olarak, "Bu değişiklik girişimi, AKP'nin korkularının Anayasa değişikliğine yansımış halidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bu anlayış ve bu zihniyetle değiştirilmesi kabul edilemez" dedi.

Baykal, gazetecilerin soruları üzerine anayasa değişikliği taslağını değerlendirdi.

"Değişiklik teklifinin AK Parti'nin mutfağında hazırlandığını" ifade eden Baykal, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın AKP mutfağında hazırlanmış değişiklik önerisiyle ele alınması doğru değildir. 'Ben yaptım, oldu' anlayışıyla hazırlanan ve yine bu anlayışla TBMM'de ele alınacak olan Anayasa değişikliği teklifi bir AKP projesidir.

Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından oy birliğiyle kabul edilmiş olan AKP'nin kendi mutfağında hazırladığı teklifin Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Yüce Divan yargılamasını da kapsamına alması çok manidardır. Çünkü, bu Anayasa değişikliğine AKP'nin korkuları yön vermektedir.

Kapatılma korkusuyla yaşayan AKP, Anayasa Mahkemesini, gelecekte Yüce Divanda yargılanmaktan korkan AKP Yönetimi Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan olarak görev yapma sorumluluğunu ve hukuk ile yüksek yargı ile karşı karşıya gelen AKP, bağımsız yargıyı, bağımsız yargının güvencesi olan HSYK'yı hedef almaktadır.

Bu değişiklik girişimi, AKP'nin korkularının Anayasa değişikliğine yansımış halidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bu anlayış ve bu zihniyetle değiştirilmesi kabul edilemez. AKP projesi olan bu girişim Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı AKP'lileştirme girişimidir."

Okay: Destek vermiyoruz

Anayasa paketi ilk önce CHP grubuna sunuldu. AK Parti heyetiyle görüşmesinin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Destek vermeme yönündeki irademiz sürüyor" dedi.

Yürütme ve yürürlük düzenlemeleri dahil olmak üzere toplam 23 maddeden anayasa değişiklik paketi,  Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından ilk önce CHP'ye sunuldu.

AK Parti heyetini CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, kapıda karşıladı. Görüşme basına kapalı olarak yapıldı.

Görüşme sonrasında bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Henüz detaylı inceleme yapmadık ama bu pakete destek vermeme yönündeki irademiz devam ediyor. AK Parti ile böyle bir paket anlamında beraber olmayacağız. Geçici 15. madde tek balına gelirse, anayasa metninden çıkarılması için destek veririz" dedi.

Taslak metin saat 11.00'de AK Parti'nin internet sitesinde yayınlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir