Dershanelerin prim borçlarını veliler ödeyecek

SGK, prim borçlarını ödemeyen dershaneler için, aynı dershanede öğrenim gören öğrenci velilerinin kapısını çalıp, kurum alacağının tahsili yoluna gideceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), dershanelerin sigorta prim borçlarını öğrenci velilerinden tahsil edebileceği bildirildi.

SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol yaptığı yazılı açıklamada, gerekli tespitleri yaptıktan sonra prim borçlarını ödemeyen dershaneler için, aynı dershanede öğrenim gören öğrenci velilerinin kapısını çalıp, kurum alacağının tahsili yoluna gideceğini bildirdi.

Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu adına, sigorta primi borcu bulunan dershanelerin öğrenci velilerinin dersaneye ödeyecekleri paraya el koyabileceğini belirten Erol, şunları kaydetti:

"İlimizde bulunan tüm dershanelerin sigorta primleri yönünden kayıtları incelenmektedir. SGK'ya borcu olan tüm dershaneleri, prim borçlarını ödemeye davet ediyoruz. Borcu olan dershanelerin 36 aya kadar prim borçlarını taksitlendirme imkanları bulunmaktadır. Buradaki amaç amme alacaklarının tahsilidir. Taksitlendirilen borcun faiz ödemesi daha az miktarda olmakla birlikte, işverenlerimizin beş puanlık indirimden de yararlanabilme imkanı bulunmaktadır. Velilerimizin çocuklarını istedikleri dershaneye kayıt ettirme özgürlükleri bulunmaktadır. Ancak velilerimizin kayıt ettirdikleri dershanenin sigorta prim borcu bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri ve dershanelere yatırdıkları para karşılığı makbuz, fatura almalarını, aksi halde kurum alacaklarının velilerden tahsili yoluna gidilebileceği bilinmelidir."

Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığı ile dershanelerdeki öğrencilerin kimlik numaralarını ve buralarda kaç öğrencinin bulunduğunu tespit edebildiklerini ifade eden Erol, prim borcu bulunan dershanelerin öğrenci velilerinden ilgili kanun maddesine (6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun) istinaden tahsil işlemi yapılabildiğine dikkati çekti. Erol şöyle konuştu:

"Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü dershanelerin yanı sıra, bilgisayar, yabancı dil, sürücü kursu vb tüm kursları incelemeye alacaktır. Burada İl Müdürlüğü olarak amacımız sigorta primini düzenli ödeyen ile ödemeyen işveren arasındaki farkın ortaya çıkması ve haksız rekabeti önlemektir. Dershanelere ve sürücü kurslarına önümüzdeki haftadan itibaren tebligat gönderilmeye başlanılacak olup borçların ödenmesi veya yapılandırılması konusunda dershanelere belli bir süre tanınacaktır. Borcunu ödeyen veya taksitlendiren işverenlerimiz için herhangi bir müeyyide söz konusu değildir. Ancak ödemeyenler için gerekirse öğrencilerin velilerine yazı gönderip aidatlarını Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırmaları gerektiği bildirilecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir