Dershanelerle ilgili düzenleme komisyonda

Dershanelerin kaldırılmasıyla ilgili tasarı görüşmeleri TBMM komisyonunda görüşülmeye başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dershanelerle ilgili düzenleme getiren yasa tasarısının görüşmeleri, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmeleri sırasında milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.

Avcı, iki gün önce tasarının, 30 Mart'tan önce görüşüleceğini söylediğini ancak tasarıyı Meclis'e gönderirken gündemin uygun olması halinde Ocak ayında getireceklerini açıkladığını belirtti. 

 Meclis gündeminin daha sonra farklı tasarı ve tekliflerle yoğunlaştığını ifade eden Avcı, "Gruplar arası varılan mutabakatla seçim nedeniyle Mart'ta Meclis'in çalışmaması kararlaştırıldı. Bize grup başkanvekillerinden gelen bilgi, tasarının Meclis tatile girmeden komisyonda görüşülebileceği ancak Genel Kurul aşamasında sorun olabileceği çünkü Meclis'in tatile gireceği söylendi. Başkan ile görüştüğümüzde hiç olmazsa komisyonda görüşelim, komisyon aşaması tamamlanmış olur dedik.  Sonra bir ihtimal, ayarlama imkanı doğabilirse hem komisyon hem Genel Kurul aşaması tamamlanır denildi. Bunun üzerine Başkan'dan rica ettik sizleri de onun üzerine davet ettik" diye konuştu. 

Avcı, Meclis gündemini Milli Eğitim Bakanlığı ve bakanının belirlemediğini, grup yönetimleri, Başkanlık Divanı'nın belirlediğini vurgulayarak, "Meclis gündemini belirleme imkanımız olsaydı Ocak'ta görüşecektik. Bunun seçimlerle irtibatlandırılması doğru değil" dedi.

Alt komisyon kurulması taleplerine de yanıt veren Avcı, henüz tasarının bütünü üzerinde görüşmeye başlayamadıklarını söyledi. Avcı, hiçbir şey söylemeden, doğrudan alt komisyon üzerinden görüşülmesinin de makul olmadığını belirterek, "Daha derdimizi anlatamamışız, önce konuyu görelim, derdimizi anlatalım, neyi, nasıl yapmak istiyoruz onları söyleyelim, önerilerinizi duyalım. Birbirimizin ne dediğini, sakin şekilde dinlersek belki burada çözebiliriz, alt komisyona bile gerek kalmayabilir" diye konuştu.

Komisyon Başkanı Naci Bostancı, komisyonun çalışmalarının müzakerelere ve herkesin katkısına açık olduğunu ifade etti. Bostancı, iktidarın bütün rejimlerde olduğunu ancak muhalefetin sadece demokrasilerde önem taşıdığını, sürece katkı yapan en önemli aktörlerden biri olduğunu belirtti. Bostancı,  muhalefetin vereceği katkılara açık olduklarını dile getirdi.

"Siyasi intikam"

Daha sonra tasarının tümü üzerinde görüşmelere geçildi.

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, tasarının neden alelacele getirildiğini, neye çözüm olacağını anlamadıklarını söyledi. Topcu, eğitimin yap boz tahtasına çevrildiğini ileri sürerek, "4 artı 4 artı 4 düzenlemesinde olduğu gibi acaba pardon mu denilecek?" diye sordu.

Topcu, sermayelerinin çocukları ve çocuklarına verecekleri eğitim olduğunu dile getirdi.

Dershaneleri kapatmanın sorunu çözmeyeceğini, kaos yaratacağını ileri süren Topcu, "Eski arabanın kilometresini sıfırlarsınız, kendisini yeni hisseder ya şimdi kanun değiştiriyorsunuz ama milli eğitimin vizyonu değişmiyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter,  tasarının, milli eğitimin hiçbir sorununa çözüm getirmediğini ileri sürdü.  Tasarının hangi konuya, hangi çözümü getireceği sorusunu yönelten Serter, tasarının sadece siyasi amaçla, köşeleri tutup, o köşelerden köşe vuruşu yapmak için hazırlandığını savundu.

Serter, cemaat ile hesaplaşmak için eğitimin araç kılındığını öne sürerek, ayıklama, tasfiye, sonra da yeniden kuşatma operasyonunu hayata geçirmek için tasarının hazırlandığını ileri sürdü. Serter, "İyi niyetle de iyi niyet dışında da baksak, göreceğiniz başka şey yok. Siyasi intikam amacıyla hazırlanan bu tasarıyı, iyi niyetle yorumlamaya çalışıyoruz. Bakana, Başbakan ile vicdanı arasında sıkıştığı için iki kat üzülüyorum" görüşünü dile getirdi. 

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, dershaneleri günah keçisi ilan etmenin, "zeka özürlü bir durum" olduğunu iddia etti.

Yeniçeri, "Eğri cetvel kullandığınız için çizginiz doğru çıkmıyor" diye konuştu.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler devam ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir