Dış ticarette birim değer endeksleri yükseldi

Ocak ayında ihracat birim değer endeksi yüzde 7,3, ithalat birim değer endeksi yüzde 6,7 oranında arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Dış ticarette birim değer endeksleri Ocak ayında yükseliş gösterdi.  Miktar endekslerinde ise ihracatta düşüş, ithalatta artış yaşandı.

Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 7,3,  ithalat birim değer endeksi yüzde 6,7 oranında arttı. Öte yandan 2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 7,1 oranında azalırken, ithalat miktar endeksi yüzde 16,2 oranında artış kaydetti.

Birim değer endeksleri yükseldi

Ocak ayında ihracat birim değer endeksleri, bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 7,2, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 11,2,  imalat sanayii sektöründe yüzde 7,4 oranında artmış, balıkçılık sektöründe yüzde 18,4 oranında azaldı.

İthalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 5,8, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,3, imalat sanayii sektöründe ise yüzde 7,2 oranında artış gösterdi.

İhracat miktar endeksi azaldı

2010 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 7,1 oranında azaldı.

İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 34,8 oranında artış, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 3,5, balıkçılık sektöründe yüzde 57,4, imalat sanayii sektöründe yüzde 8,1 oranında azalış kaydetti.

İthalat miktar endeksi arttı

   

İthalat miktar endeksi ise ocak ayında yüzde 16,2 oranında arttı. Aynı ayda, ithalat miktar endeksleri, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,5 oranında azalırken, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 25,6, imalat sanayii sektöründe yüzde 21,9 oranında arttı.     

 

Bu konularda ilginizi çekebilir