Diyarbakır'a Avrupa'nın en büyük tesisi kuruluyor

Karavil Grup, Avrupa'nın en büyük alçı ve alçıpan entegre tesisini Diyarbakır'da kuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR -  Karavil Grup, Avrupa'nın en büyük alçı ve alçıpan entegre tesisini Diyarbakır'da kuruyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde beyaz eşya ve mobilya sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alan ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) bağlı Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DEDAŞ) özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde 228 milyon dolarla en yüksek teklifi veren ortak girişim grubuyla ismini duyuran Karavil Grup, memleketi Diyarbakır'da Avrupa'nın en büyük entegre kalsit, alçı, alçıpan, yapı kimyasalları ve profil fabrikasını kuruyor.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde 75 bin metrekaresi kapalı toplam 125 bin metrekare alan üzerine inşa edilen ve aynı zamanda kentin en büyük özel sektör yatırımını oluşturacak olan Karlis Yapı Entegre Tesisi toplam 25 milyon euroya mal olacak.

Karavil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Karavil yaptığı açıklamada, geçen yıl yapımına başladıkları ve bugüne kadar yaklaşık yüzde 50'sini tamamladıkları entegre tesisinde gelecek ay alçı fabrikasının devreye gireceği 2011 yılın Nisan ayında ise alçıpan, yapı kimyasalları ve kalsit üretimine başlanacağını söyledi. Karavil, 2011 yılının sonunda ise profil fabrikasını tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Fabrikada toplam 300 kişinin çalışacağını yan sektörleriyle 600 kişiye istihdam alanı yaratacağını vurgulayan Karavil, fabrikanın yapımına başlamadan önce yaklaşık 3 yıl fizibilite çalışması yaptıklarını kaydetti.

Karavil, bunun yanı sıra geçen yıl Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde oluşturdukları fabrikada günlük 120 bin adet bims üretimini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Diyarbakır OSB'deki alçı fabrikasının günlük üretim kapasitesi bin 200 tondur. Avrupa'nın en büyük, dünyanın 5. en büyük fabrikasını kuruyoruz. Burada üreteceğimiz ürünlerin bir kısmını başta alçı olmak üzere yapı malzemelerini aralarında Rusya, Azerbaycan, Irak, Suriye, İspanya ve Kıbrıs olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç edeceğiz. Geri kalan ürünleri de Türkiye genelinde satışa sunacağız. Bunun ile ilgili çok büyük bayilik başvurusu alıyoruz. Şu ana kadar tarafımıza 250 bayilik başvurusu yapıldı. Ürünlerimizi satışa sunacak firmalarla bayilik anlaşması yapıyoruz.

Biz Karavil Grup olarak yaklaşık 36 yıldır memleketimiz Diyarbakır'da ticaret ile uğraşıyoruz. Bölge genelinde 130'u aşkın bayimizle hizmet sunuyoruz. Bu deneyim sayesinde bölgede büyük eksikliği hissedilen alçı ve yapı sektörüne yatırım yapmaya karar verdik. Diyarbakır memleketimiz olduğumuz için yatırım yapıyoruz. Kentteki en büyük sorunların başında işsizlik geliyor. Yatırımlarımızla bu sorununun çözümüne katkıda bulunduğumuz için sevinçliyiz."

İşletme mezunu olan Abdülkadir Karavil, 8 yaşından itibaren babasının iş yerinde çalışmaya başladığını belirterek, "Yoksul bir aile değildik. Babamın varlıklı olması girişimlerimde bana güven veriyordu. Başarılı olmamın en büyük nedenlerinden birisi budur. Ayrıca çalışmayı çok seviyorum. Her sabah yeni iş başlamış bir gençteki heyecanı duyuyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir