Diyarbakır'dan PKK ve Hükümete çağrı

Basın açıklaması yapan sivil toplum kuruluşları PKK'dan silah bırakmasını, Hükümetten de operasyonları durdurmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da 17 sivil toplum kuruluşu bölgede yaşanan olaylarla ilgili ortak basın açıklaması yaptı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen ve aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odasının yer aldığı 17 sivil toplum örgütü temsilcisi adına hazınlanan basın açıklaması Baro Başkanı Emin Aktar okudu.

Aktar, son günlerde başlayan ve yükselme eğilimi gösteren şiddet ve çatışma ortamının herkeste ciddi bir umutsuzluk ve karamsarlığın hakim olmasına sebep olduğunu, kendilerinin de yaşanan bu gelişmelerden ciddi kaygı duyduğunu söyledi.

Sivil toplum örgütleri olarak, şiddet, çatışma ve yeni acılar istemediklerini vurgulayan Aktar, şöyle konuştu:

"Son silahlı eylemlerin sivilleri de hedef almasını aklı ve vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. Kamuoyu Türküyle, Kürdüyle iyi biliyor ki silahlı eylemler ve operasyonlar daha çok gözyaşının dökülmesine, kanın akmasına ve derin acıların yaşanmasına yol açacaktır. Bu meyanda PKK'dan çatışmasızlık durumuna geri dönmesini ve silahsızlanma için hazırlık yapmak üzere militanlarını çatışma alanlarının dışına çekmesini, Hükümetten askeri operasyonlara derhal son vermesini, özel timleri devreye sokmak ve sınır ötesi askeri harekat yapmak gibi Kürt-Türk çatışmasını tetikleyecek adımlar atmaktan vazgeçmesini, başlatılmış olan müzakere ve görüşmelere kesildiği yerden devam etmesini, sivil Kürt siyaseti üzerindeki yıldırma operasyonlarına son vermesini istiyoruz. BDP'li milletvekillerinden, BDP'yi Kürt meselesinin asli muhatabı olarak inşa etmelerini, yeni anayasa çalışmasına katılmak üzere Meclis'e gelmelerini, bu konuda hükümetin de ön açıcı ve kolaylaştırıcı rol oynamasını, tüm tarafların gerginliği arttırıcı üslup ve açıklamalardan kaçınmalarını, bu süreci kolaylaştırmak için toplumun ortak vicdanını temsil edecek bir akil grubun oluşmasına destek vermelerini talep ediyoruz."

9 terörist teslim oldu

Öte yandan terör örgütü kamplarından kaçan 9 terörist Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında güvenlik güçlerine teslim oldu.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK'ya ait kamplardan kaçan 3'ü kadın 9 teröristin Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim olduğunu söyledi.

Vali Özkan, Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürülen teröristlerin ifadelerinin alınmasına başlanıldığını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir