Doğalgazda dağıtımcılar yeni tarifeyi bekliyor

EPDK doğalgaz tarifelerini yeniden yapılandırma çalışmalarını hızlandırdı. Tarifelerin birkaç hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Dağıtım şirketleri en az yüzde 20-25 oranında artış hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Doğalgaz piyasası oyuncuları gözünü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun(EPDK) doğalgaz tarifelerinin yeniden hesaplanmasını öngören metedoloji  çalışmalarına çevirdi. Beklentiler tarifelerde yüzde 25 artış yönünde ancak EPDK'nın tüketicileri de dikkate alacak şekilde bir oran belirleyeceği ifade ediliyor.

Türkiye'de doğalgaz dağıtımının özelleştirilmeye başlandığı 2003 yılında imzalanan sözleşmelerde öngörülen tarife hesaplama yöntemleri için belirlenen 8 yıllık süre bazı bölgelerde yılbaşında dolacak. Bu doğrultuda EPDK, şehiriçi doğalgaz dağıtımında toplam yatırım ve tüketiciye satış fiyatlarını içeren temel bir formül üzerinde çalışıyor. Şirketlerin tarifeleri ise yaptıkları yatırım, abone sayıları, boru uzunlukları gibi değişkenlerin temel formüle uyarlanmasıyla hesaplanıyor. Halen işletmeci olan şirketler son dönemlerde yaptıkları açıklamada, önlerini görebilmek adına tarifelerin bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirtirken, artış oranı beklentilerini de yüzde 20-25 aralığında ifade ediyorlar. Ancak DÜNYA'ya bilgi veren kaynaklar EPDK'nın en erken 2-3 hafta içinde bu çalışmaları tamamlayabileceğini, tarife artışının ise yüzde 20-25 değil yüzde 10 civarında olabileceğini ifade ettiler.

Bedelsiz yatırım yapmayı kabul edenler bile vardı

Doğalgaz dağıtımına ilişkin yatırım şartlı özelleştirme ihaleleri 2000'li yılların başlarında başlamıştı. İhalelere giren şirketlerden bazıları bedel almadan yatırım taahhüdünde bulunurken, bazıları abone bağlantıları, bazıları da sayaç bedeli almadan abonelik oluşturmuştu.

Bu arada ihale süreci halen devam eden bazı bölgelerde ise ihaleye katılması beklenen şirketlerin, tarifeleri görerek fiyat oluşturacakları için EPDK'nın yeni tarifelerini bekledikleri kaydediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir