Doğu'daki iş adamlarına KOBİ kredileri tanıtıldı

Diyarbakır'da DenizBank ve AYB tarafından KOBİ'ler için ayrılan 100 milyon euroluk kredi anlatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - DenizBank ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından KOBİ'ler için ayrılan 100 milyon euroluk KOBİ kredisi, Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğulu işadamlarına anlatıldı.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları (BAKK) programı toplantısının açılışında konuşan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye'deki toplam KOBİ'lerin yüzde 12'sinin bu bölgelerde olduğunu söyledi.

KOBİ'lerin kredi, banka ve uluslararası finans imkanlarından yararlanma düzeyine bakıldığında bu oranın yüzde 5 civarında olduğunu belirten Ateş, şöyle dedi:

''Burada demek ki bir sorun var. Çünkü, hepimizin bildiği gibi ülkemizin, sosyo ekonomik, kültürel, siyasi her anlamdaki sağlıklı kalkınması ancak ve ancak bölgelerarası dengeli bir kalkınma ile mümkün. Bu cümleden hareketle bölgeye baktığımızda biz burada yapılacakları öteden beri banka olarak araştırdık. Bir otel odasında birkaç kişi ile faaliyetlerine başlayan ama bugün 520 yurt içi, 12 yurt dışı şubesi ve 13 iştirakçisi ile bir finans hizmetler grubuna dönüşen DenizBank, KOBİ'lere ve diğer taraftan da nüfusumuzun yüzde 30'u, çalışan işgücünün yüzde 25'i olan tarıma çok büyük önem vermiştir.''

Ateş, Diyarbakır'da 3 özel bankanın bölge müdürlüklerinin bulunduğunu ve bunlardan birinin de DenizBank olduğunu ifade ederek, Diyarbakır'da 5 ve bölgede 31 şubeleri bulunduğunu ve 400'e yakın kişiyle hizmet verdiklerini kaydetti.

Doğudan batıya, köyden kente yaşanan göçün toplumsal sorunları da beraberinde getirdiğini ve birtakım sosyal olguların karşısında en iyi yapılacak şeyin özellikle ekonomik faaliyetleri yakından izlemek ve öncelikle desteklemek olduğuna inandıklarını ifade eden Ateş, BAKK programı imkanları içerisinde, 50 milyon eurosunu DenizBank'ın koyduğu Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa Yatırım Fonu (EIF) ile yapılan işbirliği çerçevesinde sağlanan 100 milyon euronun, bölgede faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik, iki yılı ödemesiz, 5 yıl vadeye uzanan, sadece yatırım amaçlı değil, işletme finansmanı olarak kullanılabilecek belli bir güvencesi bulunan bir fon olduğunu söyledi.

Ateş, sağlanan imkanın yüzde 100'e yakının bu bölgede kullanılması için çaba harcayacaklarını ve bu bölgedeki yatırım ağını da çok güçlendirmek niyetinde olduğunu belirterek, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde çalışan sayılarını 800'lere, şube sayılarını da 60'lara taşıma azminde olduklarını anlattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir