Dolar 2,98'in altını gördü

Fed açıklamaları sonrasında 3 TL'yi aşan dolar, bu sabah yeniden yönünü aşağı çevirdi ve 2,98'in altını gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dün en son 8 Ocak'ta gördüğü 2.9875 seviyesine kadar gerileyen ve piyasaların kapanış saatlerinde 2.9953/2.9972 seviyesinde olan dolar/TL, Fed sonrası 3 seviyesini aşsa da bu sabah 2.98'in altını gördü.

Kur 2,9795'e kadar indi. Dolar böylece ocak başından bu yana en düşük seviyeleri görmüş oldu. 

Analistler, teknik açıdan 3 seviyesinin altında kaldıkça 2.99 ve 2.9775 destek seviyelerinin test edilmek istenebileceğini, olası toparlanmalarda ise 3.0120 ve 3.0260 dirençlerinin yeniden gündeme gelebileceğini düşünüyor. 

ABD Merkez Bankası (Fed) Ocak ayı toplantısında beklendiği üzere faizleri değiştirmeyerek mart ayında olası bir artırımı da tamamen ortadan kaldırmadı. Fed, iki gün süren toplantısının ardından dün yaptığı açıklamada faizleri değiştirmezken, küresel piyasaları "yakından takip ettiğini" söyleyerek, borsalardaki satışları göz önüne aldığı fakat bu yıl parasal sıkılaşmaya gitme planlarını terk etmeye henüz hazır olmadığı sinyalini verdi.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Açıklamada martta faiz artırım olasılığını yok eden bir ifadenin yer almaması, gelişmekte olan piyasalarda kalıcı bir toparlanma yaşanmasının önüne geçti. Nitekim açıklama sonrasındaki ilk hareketler geri verilerek, açıklama öncesi seviyelere geri dönüldü" dedi ve şöyle devam etti: "Petrol fiyatlarındaki hareket ile piyasalardaki hareket arasındaki korelasyon çok yükseldi, dolayısıyla petrol fiyatlarını yakından izlemeye devam edeceğiz. Diğer yandan Çin verileri ve haberleri takip edilirken, yarınki toplantısında BoJ'un yapacağı açıklamalar merak ediliyor. Dolar/TL'nin henüz 3 seviyesinin hangi tarafında kalacağına dair kararsız olduğu görülüyor, ancak petrol fiyatlarının bu sabah 32 dolar seviyesinin üzerinde olması küresel piyasalardaki risk algısı açısından nispeten olumlu sayılabilir. Buna bağlı olarak kurda gün içinde sınırlı gerileme görülebilecekse de belirsizliklerin korunuyor olması yüzünden kalıcı aşağı harekette zorlanabilir."

Piyasalar bundan sonra petrol fiyatları, Çin'den gelecek veriler ve Japon Merkez Bankası'nın faiz toplantısı ardından yapacağı açıklamaları izleyecek.

Yurtdışında bugün saat 11:30'da İngiltere GSYH, saat 15:00'te Almanya TÜFE, saat 15:30'da ABD işsizlik maaş başvuruları ve saat 17:00'de ABD bekleyen konut satışları verileri açıklanacak.