Dolar yeniden 2.20'nin altında

MB'yi faiz indirimlerine devam etmeye itebilecek büyüme verileriyle 2.21'in üzerini test eden dolar, gelişmekte olan ülkelere girişlerle gün sonuna doğru 2.20'nin altına indi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İkinci çeyrekte büyümenin beklentilerin altında kalması ve dolarda küresel güçlenmenin devam etmesi ile gün içinde 5.5 ayın yeni zirvesi olan 2.21'in üzerini test eden kur, son üç günde yaşanan sert yükselişin arından gelişmekte olan ülkelere girişlerle yeniden 2.20'nin altına geriledi.

Bankacılar dolarda bu hafta yaşanan güçlenmenin çok sert olduğunu, hafta boyunca tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen değer kayıpları ardından gelen kâr realizasyonları ile kayıpların bir kısmının geri alındığını belirttiler.

Kurdaki yükselişin bir bölümü beklentilerin altında gelen büyüme verilerinin hükümetin Merkez Bankası üzerindeki faiz indirimi baskılarını artırabileceği beklentisi ile gerçekleşti.

Bankacılar her ne kadar büyüme verilerinin önemine dikkat çekseler de kurdaki yukarı ve aşağı yönlü dalgalanmaların ana belirleyicisinin ise küresel piyasalarda Fed kaynaklı doların değerindeki değişim olduğuna dikkat çektiler.

Hafta başında 2.17'nin altında olan dolar/TL, bu sabah ise güne 2.2050 seviyesinde başladı. Kur beklentilerin altında kalan GSYH verileri gün içinde en yüksek 2.2132'ye kadar yükseldikten gün sonuna doğru 2.1945/2.1952 seviyesinde işlem gördü. Dolar serbest piyasada ise 2.2020 liradan kapandı.

TL'de dolar karşısında bu hafta başından beri 2.17'li seviyelerden 2.21'e kadar olan değer kaybında ana belirleyici; Fed tarafından yapılan bir araştırmanın yatırımcıların faiz artışına dair beklentilerini yeniden değerlendirmelerine neden olması.

Fed araştırmasına göre, Wall Street'in önde gelen şirketlerinin ekonomistleri ilk faiz artırımı için en olası tarih olarak 2015'in üçüncü çeyreğine dikkat çekiyor. Fed yetkililerinin yeni beklentilerini gelecek haftaki olağan toplantıda açıklanması bekleniyor.

         

 

Bu konularda ilginizi çekebilir