Doların kaderi belli oluyor

İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, doların kısa ve orta vadeli kaderini tayin edecek Fed toplantısından çıkacak kararların piyasalara olası etkilerini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bu hafta uluslararası piyasaların gözü kulağı doların kısa ve orta vadeli kaderini tayin edecek ABD Merkez Bankası'nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında olacak.

FED'in yılda sekiz kez düzenlediği ekonomik büyümedeki endişeler ve enflasyonun değerlendirilip FOMC üyelerinin oylarıyla kısa dönem faiz kararlarının alındığı iki gün süren bu toplantılar, dünyanın en büyük ekonomisinin para politikasının ve doların değerinin tayini için önemli rol oynuyor.

Piyasalarda asıl merak edilen ve başta altın, gümüş gibi enstrümanlar olmak üzere fiyatlanan konu ise FED'in üçüncü bir parasal genişlemeye gidip gitmeyeceği.

 İntegral Menkul Değerler tarafından yayınlanan araştırma raporunda, FED'in FOMC toplantısının ardından, uzun vadeli ABD tahvillerini satın alarak yürüttüğü "Operation Twist" uygulamasına devam etme kararının çıkabileceği belirtiliyor.

FED'in bu yöntemle enflasyonist baskı artırılmadan piyasalara uzun dönem finansman sağlanmaya devam edeceği kaydedilen raporda, üçüncü parasal genişlemeye gitmekten çekineceği tahmin ediliyor. Rapora göre, FOMC toplantısı sonrası, üçüncü parasal genişleme spekülasyonlarının azalması ile dolarda ilk safhada değerlenmeler görülebilir, ancak Operation Twist'in de etkisiyle dolarda kısa vadeli değer kaybı olacak. Altın ve gümüş gibi enstrümanlara satışların artabileceği kaydedilen raporda, euro/dolar paritesinde de satışların gelebileceği belirtiliyor.

FED'in 25 Nisan'da açıklanan FOMC toplantısı kararlarında, beklentiler dahilinde, faizlerde değişikliğe gidilmemişti. FED'in, ekonomik büyümenin önümüzdeki çeyreklerde orta düzeyde görülebileceğini ve zamanla kademeli olarak artışlar görülebileceğini açıkladığı FOMC detaylarında, enflasyonda petrol fiyatlarına bağlı olarak yükselişler görülebileceği açıklanmıştı. Enflasyondaki yükselişin yüzde 2 seviyelerinde seyredebileceği belirtilen FOMC toplantı notlarında, istihdamda toparlanma işaretleri görüldüğü vurgulanmıştı.

[PAGE]

25 Nisan'daki toplantıdan bu yana piyasa koşullarında FED'in beklentileri dışında bazı değişiklikler yaşandığını vurgulayan İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, "Bir önceki FED toplantısı sırasında Yunanistan sıkıntıları arka plandayken, mayıs başındaki Yunanistan seçimleri sonrasında Euro Bölgesi'nde Yunanistan sıkıntılarının ön planda olduğunu gördük. Nisan sonunda 104 dolar civarında seyreden petrol, bir ay içerisinde yüzde 20 civarında değer kaybederek 83 dolar civarına geriledi.

Doların dünya genelinde değerinin ölçüldüğü Dolar Endeksi ise 25 Nisan'da görülen 79.000 seviyelerinin Yunanistan sıkıntılarının etkisiyle yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak 83.500 seviyelerine kadar yükseldi. Yunanistan seçimlerinin olumlu gelmesi sonrası haziran ayının en düşük seviyesi olan 81.260 seviyelerine çekilen endeksteki yükseliş eğiliminin Euro Bölgesi'nde Yunanistan'ın yanında İspanya sıkıntılarının da ön plana çıkmasıyla bir süre daha kalıcı olması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon çekildi ama yeterli değil

FED'in nisan toplantısından sonra yüzde 2,3 olarak açıklanan mayıs ayı yıllık çekirdek enflasyon verisinin haziranda da değişmediğini belirten Candır, "Petrol ve gıda fiyatlarının etki ettiği tüketici enflasyonu verilerinde ise aylık ve yıllık bazda daralmalar olurken, haziran ayında açıklanan yıllık enflasyon yüzde 1,7 seviyelerine çekildi. Petrol fiyatlarındaki olası artışlar yıllık enflasyonda yükselişe neden olabilir. FED'in parasal genişleme konusunda elini sıkılaştırabileceğini düşünüyoruz. Dünya ekonomisinde görülen daralmalara çeşitli yönlerden müdahaleler gelmesi ile petrol fiyatlarında da görülebilecek bu yükselişlerin enflasyonda da yukarı yönlü etkisi olabileceğini ve ABD'nin bir sonraki TÜFE'sinin yüzde 2 seviyelerinin tekrar üzerine gelebileceğini düşünmekteyiz" diye konuştu.

Operation Twist'e devam

FED, istihdamdaki düzelmelere rağmen hâlâ işsizlik seviyelerinin yüksek olduğunu belirttiği nisan ayı FOMC toplantısında, bu zamana kadar devam ettirdiği "Operation Twist"'in de haziranda sona ereceğini açıklamıştı. FED'in uzun dönem ABD tahvillerini alıp, kısa dönem tahvilleri satarak uzun dönem mortgage, araç finansman ve bankalar arası faizleri düşük tuttuğu "Operation Twist" programının yeniden başlayıp başlamayacağı hakkında bu zamana kadar sınırlı yorumlar dışında net bir bilgi verilmedi.

[PAGE]

 

Egemen Candır'ın beklentisi, FED'in çarşamba günü açıklanacak FOMC kararlarında, bu programın uzatılarak enflasyonist baskı artırılmadan piyasalara uzun dönem finansman sağlanmaya devam edeceği yönünde. Candır, "Üçüncü parasal genişleme ihtimallerinin de tartışılacağı FOMC toplantısında, bizim beklentimiz FED'in büyük çapta bir tahvil alım programının etkisinin sınırlı olduğunu açıklaması ve dolayısıyla üçüncü parasal genişlemeye gitmekten çekineceği yönünde" dedi.

Politika faizi değişmeyecek

FED'in çarşamba günü sonuçları açıklanacak FOMC toplantısında, istihdamdaki zayıflamalar, üretim ve sanayi verilerindeki kırılganlıklar ve enflasyondaki çekilmelere rağmen politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Daha önceki toplantıda, faizlerin artırılması konusunda FED üyeleri arasındaki görüş dağılımı 2014 yılı içine doğru kaymış ve 2014 öncesi faiz artırımına yönelik görüşü olan üyelerde azalma olmuştu.

Nisan ayından bu yana dünyada ekonomilerin kırılganlığının artması, Euro Bölgesi sıkıntıları ve ABD'de nisan ayından beri açıklanan istihdam verilerinin zayıf gelmesi ile bu dağılımın bu ay daha ileri tarihlere kayabileceği tahmininde bulunan Candır, "Bu bağlamda, daha önce 2014 içinde faiz artırımı görüşünün ağırlığını koruyacağını fakat 2014'ten önce faiz artırımına gitme düşüncesinde olan FED üyelerinin daha ileri tarihlere dair görüş bildireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Dolarda sınırlı gevşeme

Çarşamba günü son bulacak FED'in FOMC toplantısı sonrası, üçüncü parasal genişleme spekülasyonlarının azalması ile dolarda ilk safhada değerlenmeler görülebileceği fakat bu değerlenmelerin sınırlı kalabileceği tahmininde bulunan Candır, şu bilgileri verdi: "Operation Twist'in kısa vadedeki etkisi tahvillerde ve dolayısıyla dolarda kısa vadeli değer kaybı olacaktır.

Altın ve gümüş başta olmak üzere doların üçüncü bir parasal genişleme ile zayıflayacağı beklentisi, fiyatlanan enstrümanlarda açıklama sonrası satışlar görebileceğini fakat satışların derinliğinin kritik seviyelerde kalacağını düşünüyoruz. FED'in FOMC kararlarının euro/dolar paritesindeki etkisi ise ilk kademede satış, fakat daha sonraki safhalarda toparlanmalar olacaktır. Bu süreçte parite üzerindeki İspanya baskısının daha ön planda olacağını düşünüyoruz."

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir