Domates fiyatları kasımda düşecek

FİDEBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Titiz, fiyatların kasımdan itibaren 1 liranın altına düşeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Fide Üreticileri Alt Birliği (FİDEBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Titiz, domates fiyatlarının kasım ayı başından itibaren ucuzlayacağını söyledi.

FİDEBİRLİK Başkanı Savaş Titiz ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Tohumculuk Kanununa göre kurulan fidecilik birliğinin çalışmaları, fide sekörünün sorunları hakkında bilgi verdi.

Titiz, ilkbahar yağmurlarının yaz dönemi başına kadar sürmesi ve aşırı sıcaklarla birlikte nemli hava nedeniyle mantar hastalıklarının yaygınlaştığını, halk arasında domates güvesi olarak bilinen Tuta Absoluta zararlısının da etkisiyle domates üretiminde arz sıkıntısı yaşandığını bildirdi.

Seralarda güz dönemi ekiminde 15 günlük gecikme yaşandığını, hasatta  3 haftalık gecikmeye yol açacağını anlatan Titiz, şöyle konuştu:

"Erken yaz dönemindeki yağışlar ve aşırı sıcaklar domates fiyatlarındaki artışa neden oldu. Açık tarla üretiminde domateste aşırı nem nedeniyle mantari hastalıklar oluştu. Seralarda da güz dönemi ekimi gecikince piyasada arz sıkıntısı baş gösterdi. Hatta pazarcılar sanayi domatesine yöneldi. Salça fabrikaları 11 kuruştan aldıkları sanayi domatesini, 55 kuruşa almak zorunda kaldı. Bu nedenle salça da bu yıl pahalı olacak.

Sera üretiminde domates hasadı ekim sonu, kasım ayı başında başlayacak. Bu kez piyasada arz sıkıntısı olmayacak Domates fiyatları birden bire inmez, domates yavaş yavaş ucuzlayacak. Kasım ayından itibaren domates fiyatları düşüşe başlar. Domates fiyatları kasım ayından itibaren 1 liranın altına düşer. Yeni ihracat sezonunda domateste bir sıkıntı yaşanmayacağını tahmin ediyoruz. Çünkü domates fidesi satışı geçmiş yıllara göre aynı seviyelerinde kaldı."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir