Dört elektrik dağıtım bölgesine yoğun talep

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu, Orta Vadeli Program'da bu yıl için 10,4 milyar liralık özelleştirme gelir hedeflediklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, 4 elektrik dağıtım bölgesine yoğun ilgi olduğunu belirterek, "Şu ana kadar 60 civarında yatırımcı, şartname satın aldı" dedi.

Aksu, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, ihaleye çıkarılan ve ön yeterlilik başvuruları 4 Mayıs'ta alınacak olan İstanbul Boğaziçi, Gediz, Dicle ve Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş'ye, yerli ve Türkiye'de ofisi bulunan yabancı şirketlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Bu arada, söz konusu 4 elektrik dağıtım bölgesine son teklif verme süresi de 22 Temmuz'da sona erecek.

Türkiye'de kişi başına elektrik tüketiminin 2 megavat/saat, bunun Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerinde ise ortalama 8 megavat/saat olduğunu kaydeden Aksu, "Türkiye'de rakam giderek artacak. Hangi şartta olursa olsun yatırımcının bu özelleştirmelere ilgisiz kalması zor. Şu ana kadar canlı bir yatırımcı ilgisi gördük ve görmeye devam edeceğiz. Türkiye'de ofisi bulunan yabancı şirketler, 4 dağıtım bölgesiyle ilgileniyor" dedi.

Bandırma ve İskenderun limanları

Başkan Vekili Aksu, ihalesi ve onay süreci tamamlanan Bandırma Limanı'nı Mayıs ayında devretmeyi öngördüklerini bildirdi.

TCDD'ye ait Bandırma Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkı devri ihalesinde, en yüksek teklifi 175,5 milyon dolarla Çelebi Ortak Girişim Grubu vermişti.

Aksu, İskenderun Limanı'nı da mayıs ayında ihaleye çıkarmayı planladıklarını kaydetti.

İzmir Limanı

İhalesi iptal edilen İzmir Limanı'na ilişkin olarak da Aksu, Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Demir Yolları ile görüşme yapmaları gerektiğini ve geçen sürede bölgede limancılık konusunda gelişme olduğunu söyledi.

Aksu, "Bunları ve bölgenin yatırım ihtiyacını da dikkate alarak, geleceğe yönelik bir karar vermemiz gerekir" dedi.

Öte yandan, İzmir Limanı'na 1 milyar 275 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Global Yatırım Holding, Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri'nin yer aldığı konsorsiyum ile 1 milyar 270 milyon dolarla ikinci sırada yer alan Çelebi Holding'in sırasıyla yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle ihale iptal edilmişti.

Milli Piyango

Aksu, Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunlarının özelleştirilmesi için, bu yıl içinde mutlaka ihale ilanına çıkılacağını bildirdi ve hazırlıkların devam ettiğini söyledi.

Önceki ihalede, yatırımcıların açık artırma başlangıç tutarını yüksek bulması ve teklif vermemesi nedeniyle, ihale iptal edilmişti.

Galataport

Aksu, İstanbul Salıpazarı Limanı'nda (Galataport) ilgili tüm kuruluşlarla görüşmelerin devam ettiğini, önümüzdeki günlerde hazırlayacakları eylem planını açıklayacaklarını belirterek, "Bu yıl ihalesine çıkıp, tamamlamayı düşünüyoruz. İşletme hakkı devri ve yap-işlet-devret benzeri bir model olacak. Yeni bir imar planıyla, bu yıl ilana çıkacağız. Devir işlemi 2011'e kalabilir" diye konuştu.

Galataport'un 2005 yılında açılan ve 2006 yılında iptal edilen ihalesinde en yüksek teklifi, 3,538 milyar avro ile Royal Carribean Ortaklığı vermişti.

Halkbank, THY, Türk telekom ve Petkim'in ikincil halka arzları

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının portföyünde bulunan Halkbank, THY, Türk Telekom ve Petkim'in ikincil halka arzında kamuoyuyla paylaşabilecekleri bir gelişme olmadığını belirten Aksu, "Bu şirketlerde çok dikkatli davranmak zorundayız. Bir gelişme olursa, kamuoyuyla eşit olarak paylaşmalıyız. Paylaşılması gereken bir konu yok. Bir gelişme olursa açıklamak durumundayız. Henüz öyle bir gelişme yok. Kamuoyuyla paylaşılacak bir ilerleme yok" diye konuştu.

Aksu, Ziraat Bankasının özelleştirilmesi konusunda da kendilerine verilmiş bir görev olmadığını vurguladı.

İmtiyaz Sözleşmeleri

Aksu, imtiyaz sözleşmelerinde görüş sürecini kısaltmak için, sözleşmeleri Danıştay'a ihale öncesi ya da ihale aşamasında göndermeyi öngördüklerini bildirdi.

İzmir Limanı'nda Danıştay'dan görüş alma sürecinin 29 ayı bulduğunu hatırlatan Aksu, "İhaleye çıkmadan ya da ihale süreci devam ederken imtiyaz sözleşmesini Danıştay'a göndermek istiyoruz. Böylece süreci kısaltmış olabileceğiz" dedi.

Köprü ve Otoyollar

Aksu, köprü ve otoyol özelleştirmesi için gerekli olan kanun tasarısının komisyondan geçtiğini, Anayasa görüşmeleri sonrasında, Meclis'te yasalaşırsa kısa zamanda ihale sürecini başlatabileceklerini söyledi.

Başkan Vekili Aksu, bu konudaki hazırlıklarının belli bir aşamaya geldiğini ve bu sene ihale ilanına çıkmayı düşündüklerini kaydetti.

Aksu, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde çalışanların yüzde 95'inin istihdamının 3 yıl boyunca korunmasının öngörüldüğünü, üretim özelleştirmelerinde de çalışanlar için belli bir koruma oranını koyacaklarını söyledi.

Orta Vadeli Program'da bu yıl için 10,4 milyar liralık özelleştirme gelir hedefi bulunduğunu hatırlatan Aksu, bu hedefi yakalayabileceklerini hatta aşabileceklerini de sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir