Dünya AB ile bitmiyor

AB süreci konusunda Norveç'i örnek gösteren Gül, "Belki Türk halkı AB'ye üye olmayı istemeyecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik tercih olduğunu, ancak "dünyanın AB ile bitmediğini" söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde önceki gün konuşma yapan Gül, Strasbourg'da Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili soru üzerine Gül, "Bizim adaylığımız stratejik bir seçim ve AB bu konuda oy birliğiyle beş yıl önce bir taahhüde girdi. Verilen sözlere saygı, AB'nin en temel değerlerinden birisi. Bizim önümüze engeller koydukları açık gerçek. Ancak dünya AB ile bitmiyor. Bizim yaptığımız stratejik seçim, dünyanın her bölümüyle kurduğumuz ilişkilerimizi güçlendirmeyi engellemiyor" diye konuştu.

"Anket sonuçlarının, Avrupalıların, Türkiye'nin AB üyeliğini sıcak bakmadığını gösterdiği" yolundaki yoruma karşı çıkan Gül, bu konuda şunları ifade etti:

"Biz hemen yarın üye olmayacağız. Eğer müzakereler başarıyla biterse, Fransa gibi ülkeler referanduma gidecek. Eğer halkları hayır derse bu karara saygı gösteririz. Ancak, dürüst olmak gerekiyor. Bu konuları nasıl yansıttığınıza bağlı. Eğer siz Türkiye Avrupa pastasının bir bölümünü alacak derseniz elbette hayır derler. Ancak, siz Türkiye bu pastayı büyütecek derseniz, sonuç farklı olur. Türkiye büyük bir potansiyel. Avrupa'da 6. büyük ekonomi. Avrupa enerji yollarının kesiştiği bir bölgede ve Avrupa'nın güvenliğine katkıda bulunuyor. Ama Avrupa kamuoyu farklı düşünüyorsa, ona da saygı gösteririz. Belki de sonunda Norveç'te oluğu gibi Türk halkı AB'ye üye olmayı istemeyecek. Ancak bu gündemdeki bir konu değil."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir