Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla Devlet Tiyatroları ücretsiz

DT, 60. kuruluş yıl dönümünü kutladığı 2009-2010 sanat sezonunda, önüne koyduğu "60. yılda 60 sahne" hedefine 4 yeni sahneyle ilerliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Bugün 27 Mart Dünya Tiyartoralar günü.

Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla bugün Devlet Tiyatrosu oyunlarını ücretsiz sahneleyecek.

Bu yılki Dünya Tiyatro Günü bildirisini tiyatro sanatçısı Nedret Güvenç hazırladı.

Devlet Tiyatroları (DT), 60. kuruluş yıl dönümünü kutladığı 2009-2010 sanat sezonunda, önüne koyduğu "60. yılda 60 sahne" hedefine 4 yeni sahneyle ilerliyor. Samsun Devlet Tiyatrosu 31 Martta perdelerini açmaya hazırlanırken, Nisan ayında İstanbul'da 2, Ekim ayında da Zonguldak'ta 1 sahne daha sanatseverlerle buluşacak.

DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, tüm dünyada kutlanan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında Türkiye'de de etkinlikler düzenlendiğini ve tiyatroların perdelerini ücretsiz olarak açtığını anımsattı.

Devlet Tiyatroları'nın 2009-2010 sanat sezonu için önüne hedefler koyduğunu ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çalıştıklarını aktaran Bilgin, DT'nin 12 yerleşik bölgede seyirciyle buluştuğunu hatırlattı.

DT'nin, bu yerleşik sahnelerin yanı sıra turne sahnelerinin de bulunduğunu belirten Bilgin, Samsun ile beraber bu sahnelerin sayısının arttığını kaydetti. Bilgin, "Tıpkı yerleşik gibi çalışan, onlar kadar oyun oynayan, onlardan daha fazla farklı oyun sahneleyen, düzenli olarak perdelerini açan bir turne sahnesini daha Samsun'a açıyoruz" dedi.

Bir şehrin "kent kimliğine" kavuşabilmesinin en önemli unsurlarından birinin de kültür sanat hayatı olduğunu belirten Bilgin, "Tiyatro da bunların içinde seyirciyle en rahat, en kolay, en sıcak buluşmayı sağlayan sanat dalıdır. Bunun için, bir kente tiyatro giriyorsa orada hareket her anlamda artacaktır" dedi.

Tiyatro olan yerde insanların daha estetik, doğru ve dürüst davranmasının, düşünmesinin yolunun da açılacağını ifade eden Lemi Bilgin, "Amacımız, 60. yılımızda, yani 2009-2010 sanat sezonunda, sahne sayımızı 60'a çıkarabilmek. Böyle bir hedef koyduk. Bunun için de çok ciddi çaba gösteriyoruz" sözleriyle sahne sayılarını artırmaya ilişkin amaçlarını özetledi.