ECB: Merkez bankaları sermaye artırsın

Eurostat'ın verilerine göre 16 üyeli Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB), ulusal merkez bankalarından sermayesinin artırılmasını talep etmeyi planlıyor.

Konuya yakın bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, sermaye artırımı konusu Avrupa Para Enstitüsü (EMI) ile ulusal merkez bankaları arasında görüşülüyor.

Konunun, ECB'nin perşembe günü toplanacak olan Yönetim Kurulunda da gündeme geleceği belirtiliyor.

ECB, henüz sermaye artırımına ilişkin açıklama yapmadı.

Sermaye artırımının, Avrupa Merkez Bankası'nın ekonomik sorunları olan Euro Bölgesi ülkelerinden devlet tahvili alımıyla ilgili potansiyel risklere karşı oluşturduğu güvenlik ağına yardımcı olması bekleniyor.

ECB dün yaptığı açıklamada, 10 Aralık'ta sona eren haftada 2 milyar 667 milyon euro (3,55 milyar dolar) değerinde devlet tahvili satın aldığını duyurmuştu.

Açıklamada ayrıca, ECB'nin Yunanistan'daki borç krizinin alevlendiği Mayıs ayından bu yana toplam 72 milyar euro değerinde devlet tahvili satın aldığı kaydedilmişti.

Euro Bölgesi'nde üretim arttı

AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre 16 üyeli Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,7 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 arttı.

Ekim ayında 27 üyeli AB'nin sanayi üretimi de aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 6,7 yükseliş kaydetti.

AB'de sanayi üretimindeki yıllık artış Almanya'da yüzde 12,1, Polonya'da yüzde 10,4, Hollanda'da yüzde 5,8, Fransa'da yüzde 5,4, İngiltere'de yüzde 3,7 ve İtalya'da yüzde 2,9 düzeyinde gerçekleşirken, İspanya'da yüzde 1,9, Portekiz'de yüzde 2,8 ve Yunanistan'da yüzde 4,6 düşüş kaydedildi.

Türkiye'de sanayi üretimi ekim ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 artmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir