ECB, Moody’s ve seçim süreci izlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ MENKUL DEĞERLER

 

Uzun bir süredir kararsız bir tablo çizen piyasalar ağustos ayıyla birlikte yoğun bir gündemin içine giriyor. Rutin veri takvimi dışında içeride ve dışarıda takip edilecek önemli gelişmeler var. Perşembe günü gerçekleşecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve Cuma günü açıklanacak olan Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi bu hafta ön plana çıkan başlıklar. Her iki kurumdan da sürpriz olarak nitelendirilecek kararlar beklemesek de satır aralarında piyasada hareketliliğe neden olacak ifadeler yer alabilir. Draghi Euro’nun değerlenmesi sürecinde sözlü yönlendirmelerde başarılı olmuş ve Euro/dolar paritesinin 1,40’lı rakamların önüne geçmesine engel olmuştu. Draghi’nin bu süreçte de Euro’nun hızlı değer kaybetmesinden rahatsız olacağını, bu nedenle de daha yumuşak bir dil kullanarak sert hareketlere neden olmamaya çalışacağını düşünüyoruz. Moody’s ise muhtemelen enflasyon, jeopolitik riskler ve sermaye ihtiyacına dikkat çekerek riskleri ön plana çıkaracaktır. Ancak not ve görünüm korusunda bir değişiklik beklemiyoruz.

Haftasonu ise kritik gündemimiz cumhurbaşkanlığı seçimleri olacak. Piyasa şuana kadar bu seçimleri bir risk olarak yorumlamadı ancak beklendiği gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda bile, sonraki hükümet, yeni başbakan ve ekonomi kabinesi gibi belirsizlikler konuşulmaya başlanacaktır. Bu süreç başlamadan önce seçimler öncesinde beklentilere bağlı olarak yükselişler görebiliriz. Bu durum seçimin piyasanın beklediği gibi sonlanması durumunda sonraki hafta bir süre daha devam edebilir, ancak bu kısa süreli hareket bizce iyi bir satış fırsatı oluşturmaktan öteye gitmeyecektir. Seçimin ikinci tura kalması durumunda alınan oy oranlarına göre farklı bir yorum yapmak gerekeceği için bu olasılığı ileride değerlendirmeyi daha doğru buluyoruz.

21 Ağustos’taki Jackson Hole toplantısı bizce ayın en önemli gelişmesi olmaya aday duruyor. Merkez bankalarından özellikle de Fed’den bu toplantıda önemli mesajlar gelebiliyor. Tahvil alım programının sonuna yaklaşan Fed’in sonraki adımları konusunda ipuçları gelebilir. Bu nedenle dikkatle takip edilmesi gerekiyor.