ECB, piyasanın likidite kaygısını giderecek

ECB bugün üç yıl vadeli likidite sağlayıcı ihaleyle kredi sıkışıklığı endişelerini hafifletmeye çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün ilk defa düzenleyeceği üç yıl vadeli likidite sağlayıcı ihaleye bankaların yoğun ilgi göstermesi, piyasaların kredi sıkışıklığı kaygılarının da hafiflemesi bekleniyor.
Bankaların ECB tarafından dün düzenlenen bir hafta vadeli likidite ihalesine verdikleri teklifleri kısmaları, taleplerini üç yıllık ihaleye sakladıklarına işaret ediyor.
Reuters anketine katılan işlemciler bankaların ihalede 250 milyar euro kullanacağını tahmin etmesine rağmen, beklentilerin 50 ile 450 milyar euro arasında değişmesi belirsizliğin yüksek olduğunu gösteriyor.
ECB'nin üç yıllık ihalesindeki faiz, politika faizine endeksli olacak. ECB'nin politika faizi bu ayki indirimin ardından yüzde 1'de, yani bazı bankaların piyasadaki fonlama maliyetinin üç yüzde puan altında bulunuyor.
ECB ihaleler aracılığıyla bankalara sınırsız, çok düşük faizli ve çok uzun vadelerde fon sağlayarak bankalara olan güveni ve kredi sıkışıklığını azaltmaya çalıştığı gibi, dolaylı olarak bankaların İtalya ve İspanya tahvillerini almasını da sağlamaya çalışıyor.
İspanya'nın kısa vadeli borçlanma maliyetlerindeki düşüşün, ECB'nin aynı gün düzenlediği ihalelerle gerçekleşmesi ECB'nin likidite sağlayıcı tedbirlerinin işe yaradığını ve üç yıl vadeli ihaleye yüksek talep geleceğini gösteriyor.
ECB bugünkü üç yıllık ihale ile vadesi dün dolan bir haftalık ihale arasındaki boşluğu doldurmak için bir günlük likidite sağlayıcı ihale açmış, bankalar ihalede 142 milyar euroluk kaynak kullanmıştı.
Analistler ihaleye 350 milyar euronun üzerinde gelecek talebin zor durumdaki euro bölgesi ülkeleri için iyiye işaret olacağına ve para piyasalarındaki sıkışıklığı giderebileceğine dikkat çekerken, düşük tutarların ise piyasalardaki endişeleri artırabileceğini belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir