Ekonomik gelişmeler

İntegral Menkul Değerler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD

ABD'de Nisan ayında kişisel gelirler beklentilerin üzerinde %0,4 artış gösterirken, kişisel harcamalarda aylık bazda değişim gerçekleşmedi. Çekirdek harcamalarda ise Nisan ayında yıllık bazda %1,2 artarak beklentilerin altında kaldı.

ABD'de Mayıs ayı imalat sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 54,0 olarak açıklandı. Verinin detayı incelendiğinde toplam çıktıdaki artış hızının Mart'ta gördüğü tepe noktası sonrasında yavaşladığı görülüyor. İmalat sektörünün istihdam yaratma gücü ise 6 ayın en yükseğinde yer alıyor. ISM imalat ise aynı dönemde beklentilerin üzerinde 52,8 olarak gerçekleşti. 

ABD'de inşaat harcamaları Nisan ayında aylık bazda beklentilerin üzerinde %2,2 arttı. Geçtiğimiz ay düşüş gösteren inşaat harcamaları için beklentiler %0,8 artış yönündeydi. 

Boston Fed Başkanı Rosengren faiz artırımında acele edilmemesi gerektiğini ve faiz artışı için gerekli koşulların oluşmadığının altını çizdi. Fed Yönetim Kurulu üyesi Fischer ise Fed'in faiz artırımının küresel etkilerini dikkate aldıklarını yineledi. 

Avrupa

Euro Bölgesi Mayıs ayı imalat sektörü PMI verisi beklentilerin altında kalırken, sektördeki genişlemenin devam ettiğine işaret etti. Verinin detayına bakıldığında İspanya ve Hollanda'nın en hızlı büyümeyi gerçekleştirdiği ve Fransa'da ise sektördeki olumsuz gidişatın devam ettiği görülüyor. 

İngiltere'de Mayıs ayı imalat sektörü PMI verisi beklentilerin altında 52,0 olarak açıklandı ve sektördeki genişlemenin devam ettiğine işaret etti. Verinin detayı incelendiğinde sektörün istihdam yaratma gücünün daha fazla yavaşladığı görülüyor. 

Türkiye

Türkiye'de Mayıs ayı imalat sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 50,2 olarak açıklanırken, 2014 yılı Aralık ayından bu yana PMI verisinin ilk kez 50 üzerine çıktığı görülüyor. PMI verisi geçtiğimiz ay 48,5 olarak gerçekleşmişti. 
 
Ons altın zayıf ABD verilerinin ardından 1200 seviyesinden ivme kaybetti
Ons altın dün açıklanan ABD verilerinin beklentileri karşılayamaması nedeniyle 1200 dolar seviyelerini test etti. Ancak ons altın, 1200 seviyesi üzerinde tutunma çabaları cevap vermeyerek 1188 seviyesine tekrar geriledi. Dün açıklanan ABD kişisel gelir Nisan ayında %0.4 artarken, kişisel harcama ise %0,0 seviyesinde kaldı. Fed 'in önemle ele aldığı çekirdek kişisel harcamalar ise %0,1 puan düşerek %1,2'ye geriledi. Nisan ayında ABD'liler kazandıklarını harcamaya çevirmezken, bu durum Fed gözüyle faiz artırmayı riskli teşkil edebilir. ABD imalat PMI verisi Mayıs ayında 54,0 ile yükselişini sürdürdü. İnşaat harcamaları is e %0,5'ten %2,2'ye çıktı. ISM imalat ise 51,5'ten 52,8'e yükseldi. Bugün ise ABD tarafında ISM Newyork imalat endeksi (16:45) ve fabrika siparişleri (17:00) açıklanacak. Ons altın teknik olarak incelendiğinde, düşüş kanalının yukarı yönde ihlal edildiği görülmekte. Ons altının 1190 üzerinde hareketler sergilemesi durumunda 1232 seviyesinden başlayan düşüş trendi de kırılmış olacak. Ons altında 1194 - 1997 seviyeleri yukarı yönde aşılması alım yönünü daha da hızlandırabilir. Bu durumda 1204 - 1209 dirençleri hedef konumuna gelebilir. Gün içesindeki ABD verilerin beklentinin üzerinde açıklanması ons altın fiyatı üzerinde baskı yaratabilir ve 1180 desteğine doğru geri çekilmesine neden olabilir.
 
Ham petrolde OPEC beklentileri yükselişi sınırlıyor
ABD ham petrolünde OPEC'in üretimindeki ılımlı artış ile beraber OPEC'in 5 Haziran'da yapacağı toplantıdan çıkacak karar ham petrolde yükselişi sınırlıyor. OPEC cephesinde en büyük üretici olan Suudi Arabistan'da Mayıs ayında üretimde değişme olmazken günlük 10,25 milyon varillik üretim düzeyi korunuyor. Irak'tan gelen açıklamada ihracatın artırılması istenmesinin de üretime bir miktar yansıdığı görülmekte. Irak,  günlük 197 bin varillik artışla Mayıs ayında üretimini en çok artıran OPEC üyesi oldu. ABD'de ise yarın açıklanacak ham petrol stoklarında beklentiler stokların azalmaya devam edeceği yönünde. Bugün veri akışı sakin olduğundan petrol fiyatının Dolar endeksine olan hassasiyetinde artış görülebilir. WTI teknik olarak incelendiğinde düşen kanal içerisinde fiyatlamanın devam ettiği görülmekte. Yükselişte alçalan direnç çizgisi olan 60,60-70 bölgesinde zorlanma görülürken, bu seviyenin kırılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 61,80 ve 62,55 dirençleri dikkat çekiyor. Geri çekilmelerde ise 59,30 ve 58,00 ana destekleri takip edilebilir.
 
EUR/USD paritesi 1,09 bölgesinde konsolide olmaya devam ediyor
Dün Euro Bölgesi ve kıta ülkeleri imalat PMI verileri takip edildi. Bölge ülkelerinde genel bakışta 2015 yılı içerisinde imalat sektöründe iyileşmenin devam ettiği görüldü. Ancak Bölgenin iki büyük ekonomisine sahip Almanya ve Fransa imalat sektörü ivme kaybetmeye devam ediyor. Bugün ise Almanya işsizlik oranı (10:55) ve Euro Bölgesi Nisan ayına ait ÜFE ile tahmini enflasyon oranı (12:00) açıklanacak. ABD tarafında ise ISM Newyork imalat endeksi (16:45) ve fabrika siparişleri (17:00) açıklanacak.  Dolar endeksinin 97,00 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi EUR/USD paritesinin yükselişini sınırlıyor. EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde; 1,0960 - 1,1000 bölgesinde alım yönünün zayıfladığı görülüyor. Paritedeki güçlenmenin devam etmesi 1,10 seviyesinin üzerindeki kapanışlardan geçmekte. Bu bağlamda, 1,1030 - 50 bölgesindeki dirençler tekrar test edilebilir. Paritenin 1,0850 - 20 bölgesinin aşağı yönde geçilmesi durumunda ivme kaybı hızlanabilir.
 
İngiltere PMI verisiyle gerileyen parite, ABD verileri sonrasında denge arayışında
GBP/USD paritesi, İngiltere'de açıklanan satın alma yöneticileri (PMI) verisinin ardından 1.5190 destek bölgesine kadar geriledi. İngiltere verileri ardından ABD'de açıklanan verilerin ise beklentileri karşılayamamış olması, ABD Dolarında değer kaybı yarattı ve pariteyi yeniden 1.5260 seviyesine doğru yükseltti. Geçtiğimiz ay 54.3'den 51.8'e gerileyen İmalat PMI verisi, Mayıs ayında 52.0 seviyesine yükselmiş olsa da 52.5 olan beklenti medyanın altında kaldı. Açıklanan veriler incelendiğinde, İngiliz imalat PMI verisinin son dönemde değer kazanan Sterlin ve iç talepte yaşanan azalıştan dolayı kuvvet kazanamadığının açıklandığı görülmekte. Aynı zamanda işe alımlarında azalmış olması açıklanan PMI verisi sonrasına Sterlinde değer kaybı yarattı. ABD tarafına bakıldığında ise bugün açıklanan çekirdek kişisel harcamalarda artış olmadığı ve çekirdek kişisel harcamalardaki artışın %1.3'den %1.2'ye gerilediği görüldü. Veriler sonrasında değer kaybeden Dolar endeksi de 97.0 seviyesi yakınlara kadar gevşedi. Akşam üstü açıklanan ISM imalat verisi ise 0.5 puan artış ile 52.0 seviyesine yükseldi. İmalat PMI verisi ise 53.8'den 54.0'e kısmi bir toparlama kaydetmiş durumda. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.4565 seviyesinden başlayan yükseliş kanalının kırılmasının ardından paritede satışların ön plana geçtiği görülmekte. Kırılma bölgesi olan 1.5520 seviyesinden sonra başlayan kısa vadeli düşüş trendinin etkisiyle değer kaybetmeye devam Sterlin/Dolar paritesinde 1.5190 fiyat seviyeleri ara destek, 1.5100 seviyesi ise ana destek olarak takip edilebilir. Paritenin yukarı yönelmesi durumunda ise 1.5810 seviyesinden başlayan düşüş trendinin geçtiği 1.5600 seviyesi ana direnç bölgesini oluşturacaktır. Bu seviye öncesinde ise kısa vadeli düşüş trendinin geçtiği 1.5320 seviyesi ve 1.5350 direnci takip edilebilir.
 
USDTRY 2.67'lerde kalıcılık sağlamaya çalışıyor
Dolar/TL paritesi, Türkiye enflasyon ve ABD tarım dışı öncesinde 2.67 bölgesinin üzerinde seyrediyor. Geçtiğimiz hafta 2.67 seviyesine yükselişlerde zorlanırken bu hafta 2.68'lere doğru hareketlenmeler izliyoruz. Bugüne bakarsak, ABD'de açıklanacak olan fabrika siparişleri ve Fed Brainard konuşması takip edilecek. Yarın ise hem içeride hem de ABD'de yoğun bir veri takvimi olacak. İçeride Mayıs ayına dair enflasyon rakamı açıklanacak.  Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı her konuşmasında enflasyondaki yüksek seyre vurgu yaptığından ve enflasyonda iyileşme görülene dek sıkı para politikasında değişikliğe gidilmeyeceğini yinelediğinden, yarın açıklanacak olan enflasyon verisi yakından takip edilecek. Ayrıca bu hafta sonu gerçekleşecek olan seçimin yaratmış olduğu belirsizlik ise TL üzerinde etkili olmaya devam edebilir. ABD'de ise yarın ADP istihdam değişimini takip ediyor olacağız. Cuma günü açıklanacak tarım dışı öncesinde gelen ADP verisinde beklentiler 200 Bin artış yaşanacağı yönünde. Beklentilerin üzerinde bir veri alınması durumunda güçlü ABD Dolarına destekleyici olabilir. ABD Dolarındaki güçlü seyrin korunduğunu söyleyebiliriz. Dolar endeksinin 97.00 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması, USDTRY paritesinde de yukarı yönlü baskı yaratmaya devam edebilir. Paritede yükselişlerin devamı durumunda 2.6850-2.6950 direnç bölgesini takip ediyor olacağız. Ana desteğimiz 2.6460 seviyesine doğru düşüşler görülmediği müddetçe paritede yukarı eğilimler mevcut. Ara destekler olarak 2.6650-2.6550 karşımıza çıkmakta.
  
USD/JPY 125,00 direnç bölgesini test etti
USD/JPY paritesi dün ABD'de açıklanan imalat sektörü verileri ile yükselişini sürdürürken, PMI verilerinde istihdama yapılan güçlü vurgu paritedeki yükselişi destekleyen ana etken olarak görülmekte. Bugün ABD kanadında önemli veriler bulunmuyor. Saat 17:00'de fabrika siparişleri takip edilecek. Haftanın en önemli verisi ise Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verileri olacak. Fed'in Haziran ayı toplantısı öncesinde aldığı son istihdam verisine göre Fed'in faiz artırımına ilişkin algı değişimi gerçekleşebilir. Geçtiğimiz hafta açıklanan hizmetler sektörü PMI verisi ve dün açıklanan imalat sektörü PMI verilerinde Mayıs ayına yönelik istihdam yaratımının güçlü olduğu görülmüştü. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde üçgen formasyonunun kırıldığı ve hedef seviyesi olan 124,90-125,00 direncini test ettiği görülmekte. Paritenin 124,90-125,00 direncini kırıp üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 125,30 ve 125,75 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 124,30 / 123,60 ve 122,75 destekleri göze çarpıyor.

www.integralmenkul.com.tr

www.integralforex.com.tr