Ekonomik gelişmeler ve forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Avrupa

Almanya sanayi üretimi verisi beklentileri aştı. Nisan ayında bir önceki aya göre %0.9 oranında artış görülürken, yıllık bazda ise %1.4 oranında artış gözlemlendi. 

Piyasa beklentilerine ilişkin araştırmalar yapan Sentix'ten yapılan açıklamada, Avro Bölgesi'ne ilişkin Güven Endeksi'nin mayıs ayındaki 19.6 puandan haziran ayında 17.1 puana gerilediği kaydedildi. 

ECB Başkanı Draghi dün yaptığı konuşmada, uygulanan parasal teşvikin, şirket gelirlerinin hissedarlara düşen payını desteklemekte başarısız olabileceğini açıkladı. Draghi, şirketlerin 2015'te sağlaması beklenen gelirlerinin hissedarlara düşen payı 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşebileceğine değindi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunan hükümetinin reformlar konusunda halkı ikna edebilecek kapasitede olduğunu belirterek, "Bize reform için izin verin" açıklamasında bulundu.

Türkiye
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3.8 artış gösterdi. Piyasalarda beklenti %3.4 artacağı yönündeydi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre azalırken, veri %0 olarak açıklandı. Beklenti %0.4 açıklanacağı yönündeyken, Mart ayının rakamı ise %2.2'den %2.3'e revize edildi. 

Çin
Çin Ulusal İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre tüketici-fiyat endeksi geçtiğimiz ay bir yıl önceye göre yüzde 1.2 artış gösterdi. Mayıs ayında ise -4.6%'dan 4.5%'e yükselmesi beklenen Mayıs PPI da -4.6% olarak acıkandı.

Altın $ 1178.5 direncini zorluyor, bu seviyenin kırılması alış pozisyonlarında artışa neden olabilir.
Ons altın geçtiğimiz hafta ABD'den istihdama yönelik açıklamaların yapılmasıyla birlikte oldukça sert satış yaşamış ve 1162,5 seviyesine kadar bu satış baskısını sürdürmüştü. Yeni haftaya Asya piyasasından gelen alımla birlikte 1170 seviyesinin üzerinde başlayan altın, bu seviyenin üzerine kalıcı olarak yerleşmeye çalışıyor. Buna karşın haftaya gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde Altına gelen talebin şu an için kuvvetli olmadığı da görülmekte. Kısaca, Fed öncesi Altın ons fiyatında kararsız bir görüntü var. Geçtiğimiz hafta açılan pozisyonlara baktığımızda piyasa oyuncuları kendi alım pozisyonlarını bir miktar azaltırken, satış tarafında yeni pozisyon açtıkları görülüyor. Altın kontratlarına yeterli talep olmaması nedeniyle vadelilerin primleri geçtiğimiz haftaya göre daha da gerilemiş durumda. Altın ons fiyatı teknik olarak analiz edildiğinde; 1204.5 seviyesinden başlayan düşüş trendinin kırılmış olduğu görülmektedir. 1142.7 seviyesinden başlayan yükselişin eğiliminin sonlanması sonrasından 1162.5 seviyesine kadar geri çekilen Altın ons fiyatının, kırılan yükseliş trendine geri dönüş hareketinin tamamlaması beklenebilir. Geri dönüş hareketinin tamamlanabileceği 1187.6 seviyesi ise aynı zamanda 1232.5'den başlayan düşüş trendinin de geçmiş olduğu seviye olduğu için bir hedef konumuna gelmektedir. Yaşanabilecek bu teknik hareketin başlaması için 1178.5 direncinin kırılması gerekiyor. Geri çekilmelerde ise 1169.0 ve öncesinde 1172.5 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 

Ham Petrol fiyatı yatay kanal içindeki hareketine devam ediyor
ABD ham petrolü, bu sabah 58.40-58.50 aralığında seyrediyor. WTI, OPEC'in arz kesintisine gitmemesi ve küresel çapta arz fazlasının devam edebileceğine yönelik spekülatif hareketler ile yükselişte zorlanıyor. Ham petrolde geçtiğimiz hafta OPEC içerisinde hem İran ve Irak'ın hem de Kuveyt'in üretimini artırma isteği de petrol fiyatındaki yükselişi sınırlayan etkenler arasında. İran'dan gelen açıklamada petrol fiyatları düşmesine rağmen yaptırımların kalkması durumunda İran'ın ihracatını artırabileceği yer alıyor. Bu da Haziran ayı sonuna kadar İran ile yapılacak görüşmelerin ön plana çıkmasına neden olacak. Yarın ise ABD'de açıklanacak haftalık stoklar izlenecek. WTI teknik olarak incelendiğinde 58,00 - 61,80 yatay bandından 56,50 - 61,80 bandına doğru volatilitenin arttığı görülmekte. 58,00 üzerinde kalınması petrolün yükselişi açısından önemli olmakla birlikte 59,30 direncinin aşılması durumunda 60,80 ve 61,80 dirençleri takip edilebilir. 58,00 desteğinin kırılması durumunda ise 56,50 ve 55,70 destekleri göze çarpmakta. 

EUR/USD paritesi 1,13 bölgesinde yükseliş momentumunu koruyor
EUR/USD paritesi, yükseliş momentumunu 1,1265-80 direncinin üzerinde devam ettirerek 1,13 bölgesine doğru yükseldi. Dolar endeksi şu an 95,00 düzeyinde bulunuyor. Doların gelişen ülke para birimlerine karşı değer kaybetmesi EUR/USD paritesinin yükselişini destekledi. Bugün Euro Bölgesinde 1. Çeyrek büyüme verisi açıklanacak. İkinci hesaplama olan büyüme verisinde yıllık olarak beklenti %1,0 oranında iken çeyreklik bazda bakıldığında %0,4 piyasa beklentisi bulunuyor. Açıklanan ilk verilerde beklentilerle aynı seviyede bulunuyordu. Verilerin piyasa beklentisini karşılaması durumunda paritenin yukarı eğilimini artıracağını düşünüyoruz. EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde, 1,1380 direnci üzerinde tutunma gerçekleştirmesi pariteyi 1,1400 seviyesini test etmesine neden olacaktır. Dolardaki geri çekilmeye bağlı olarak 1,1460 seviyesi üzerini test etmesi paritenin yukarı momentumunu destekleyebilir. Gün içerisindeki gelişmelere bağlı olarak paritede olası geri çekilmelerde 1,1300 - 1,1265 destekleri takip edilebilir.

Düşüş trendine oldukça yaklaşan paritenin, trendi kırmasına karşı dikkatli olunmalı
GBP/USD paritesi, ekonomik veri takvimimin sakin olduğu dün 1.5300 bölgesi etrafında fiyatlandı. Moody's dün yaptığı açıklamada, İngiltere'nin AB üyeliğinin devamı için referanduma gitmesi durumunda kredi notunda değişiklik yapılabileceği uyarısında bulundu. İçinde bulunduğumuz hafta geneli incelendiğinde, Sterlin/Dolar paritesinden sert hareketler yaratabilecek verilerin olduğu görülmekte. Bu kapsamda İngilterede açıklanacak olan ticaret dengesi, imalat üretimi ve GSYİH tahmini verilerinin yakından takip edilmesinde yarar. ABD tarafında ise perakende satışlar ve ÜFE bu haftanın dikkat çeken verileri arasında bulunuyor. Hafta ortasından sonra ağırlık kazanacak olan veri akışı, paritenin düşüş kanalı içinde iki yönlü hareket etmesine neden olabilir. Bugün ise İngiltere'de açıklanacak olan ticaret dengesi rakamı paritenin seyri açısında önemli. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.5800 bölgesinden başlayan düşüş kanalı içinde hareketine devam eden parite fiyatının kısa süre önce 1.5185 seviyesinden başlayan yükseliş eğilimini de sonlandırmış olduğu görülmekte. Şu an hakim olan düşüş trendinin geçmiş olduğu 1.5370 seviyesi gün içinde ana direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye öncesinde ise 1.5335 seviyesi direnç olarak çalışabilecek ilk fiyat seviyesi konumunda bulunuyor. Paritede değer kaybı yaşanması durumunda ise 1.5185 seviyesi ilk destek, 1.5085 / 1.5100 aralığı ise ana destek olarak takip edilecek. 

USDTRY 2.75 seviyelerinde bekleyiş sürüyor
Türkiye'de yapılan seçimlerinin ardından ortaya belirsiz bir tablonun çıkması Türk Lirasındaki değer kaybının hızlanmasına neden oldu ve USDTRY paritesi dün 2.8090 ile rekorunu tazeledi. Sonuçlara bakıldığında koalisyon hükümetini işaret ederken, siyasi partilerden gelen açıklamalar doğrultusunda koalisyon kurulmasına yönelik belirsiz bir görünüm olduğunu görüyoruz. Bu durum piyasalarda ciddi bir baskı yaratıyor. Siyasi gelişmelerden kaynaklı Türk Lirasında diğer para birimlerine karşı önemli derecede bir negatif ayrışma görülmekte. Dün rekorunu tazeleyen USDTRY paritesinin ardından Merkez Bankasından ufak bir müdahale geldi. TCMB döviz depo hesaplarına uygulanan faiz oranlarında 50BP puanlık indirim gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından USDTRY yaşanan geri çekilmeye kısmen de olsa etkisini gördüğümüzü söyleyebiliriz. TCMB döviz depo hesaplarında ABD dolarına uygulanan faiz oranlarını %4'den %3.5 seviyesine ve Euro'ya uygulanan faiz oranlarını ise %2'den %1.5 seviyesine indirdiğini açıkladı. TCMB bu kararı ile TL'yi daha cazip kılmaya çalışıyor ve döviz depo hesaplarındaki dövizin TL'ye geçmesini teşvik ediyor. TL'deki mevcut kırılganlık karşısında sınırlı bir etkiye sahip olması beklenebilir. Ayrıca dün açıklanan Türkiye sanayi üretimi verisi ne yazık ki USDTRY paritesinde etkisini gösteremedi. Verinin içeriğine baktığımız zaman, Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3.8 artış gösterdi. Piyasalarda beklenti %3.4 artacağı yönündeydi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre azalırken, veri %0 olarak açıklandı. Beklenti %0.4 açıklanacağı yönündeyken, Mart ayının rakamı ise %2.2'den %2.3'e revize edildi. Bugüne baktığımız zaman ise, veri akışının sakin olması sebebiyle içeride siyasilerden gelecek olan açıklamalar yakından takip edilecek. Teknik olarak incelediğimizde, bu sabah saatlerinde 2.75 seviyelerinde yatay seyreden paritede geri çekilmelerin devamı durumunda 2.7430-2.7460 ana destek bölgesi takip edilmeli. TL'de kalıcı bir gevşemenin görülebilmesi için paritenin bu seviyenin altında kapanışlar gerçekleştirmesi gerekiyor. Direnç seviyesi ise 2.81 olarak karşımıza çıkıyor. 

USD/JPY'de yön arayışı sürüyor
USD/JPY paritesi zayıf Dolar ve güçsüz Yen ile yön arayışında. Dolar endeksindeki düşüş Dolar'ın küresel piyasalarda güç kaybına işaret ediyor ve paritedeki aşağı yönlü hareketi destekliyor. Japonya'da dün açıklanan ilk çeyrek büyüme verisi revize edilerek %3,9 düzeyine yükseltildi. Büyümenin yukarı yönlü revizyonu da Yen'i zayıflatan etken olarak öne çıkıyor. Yen nispeten daha zayıf fakat paritenin son iki haftada devam ettirdiği ivmeli yükseliş sonrası alıcıların güç kaybetmesi de yönün aşağı olmasını açıklıyor. Haziran ayı Dolar açısından önemli olacak. Fed'in faiz artırımına son istihdam verileri ile birlikte daha da yaklaşması piyasaları Fed toplantısı öncesinde tedirgin edebilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde, yükselen trendin geçtiği 124,30 bölgesinin aşağı yönde test edildiğini görmekteyiz. Yükselen trendin kırılması durumunda ilk etapta 123,60 - 70 destek bölgesi çalışabilir. Ancak bu bölgeden yukarı yönde toparlanma yaşanması durumunda125,70 direnci ön plana çıkıyor.

www.integralmenkul.com.tr

www.integralforex.com.tr