”Ekonomiyi ancak muhasebeciye değer verenler çözer”

Türker, Edirne Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasınca düzenlenen Ruhsat dağıtım törenine katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EDİRNE - Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve DSP Genel Başkanı Masum Türker, "Türk ekonomisini ancak muhasebecilere değer verenler, onlarla işbirliği yapanlar çözer" dedi.

Edirne Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odasınca düzenlenen Ruhsat dağıtım töreninine parti genel başkanlığı kimliği ile katılmadığını bildiren Türker, yaptığı konuşmada, muhasebecilik mesleğinin önemini vurguladı.

Masum Türker, serbest muhasebeciliği mesleklerinin içinden silmedikleri ve bu işi üniversite düzeyde yapılmasını sağlamadıkları takdirde hiçbirinin ruhsatının denetim faaliyetlerinde geçmeyeceğini söyledi.

Muhasebe mesleğinin AB'ye uyum bağlamında 8 nolu direktifte 30-31 ve 32. maddede yer aldığını ifade eden Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TURMOB'un bu yapısıyla artık imzası denetimde geçerli olmayacak. Türk Ticaret Kanunu çıkarsa veya Basel II uygulamaya geçerse denetim imzasının Avrupa normlarına göre geçerli olabilmesi için bir yabancının imzasının altında çalışmak zorunda kalınacaktır. Şimdi bu proje ile artık bu tehlike ortadan kaldırılmış oldu.

Aslında bu işten en çok şu anda serbest müşavir olanlarla yeminli mali müşavirler yararlanmış olacak. Bu uluslararası düzeydeki haklarını kullanacaklar."

Dağıtılan ruhsatların uluslararası düzeyde geçerli olması için Türkçe ve İngilizce hazırlandığını bildiren Türker, şöyle devam etti:

"Biz mesleğin önünü açmak istiyoruz. Özellikle ben kötü bir genel başkanım. Bu iki yıllık süre içinde hiçbirinizin vergi beyannamesi işi ile uğraşmadım. Seçildiğim gün de uğraşmayacağım dedim. Maliye Bakanlığının kapısına da gitmedim. İlk bir iki ay herkes zorluk çekti. Şimdi her şey rayına oturdu. Ama uzun vadeli işler peşinden gittik. Mesela TÜRMOB'un bu aylarda yayınlayacağı yeni bir yönergeyle bağımsız denetim merkezi devreye girecek ve denetim sınavlarını yavaş yavaş yapmaya başlayacağız.

Basel II bankacılık sektörü için her an uygulamaya konulabilir. Türk ekonomisini ancak muhasebecilere değer verenler, onlarla işbirliği yapanlar çözer. İster politikacı olsun, ister kamu yönetici olsun. Bir gün Maliye Bakanı da kıymetinizi anlar."

Edirne Valisi Gökhan Sözer de sivil toplum kuruluşlar ve meslek örgütlerinin modern toplumların ve gelişmiş toplumların en önemli kurumları olduğunu söyledi.

Bu tür kurumların varlığı ve kurumsallaşmış olmasının, o toplumun ve ülkenin modernliği ve gelişmişliğiyle eş anlamlı olduğunu vurgulayan Sözer, "Sizin örgütünüzde çeşitli aşamalardan ve incelemelerden geçtikten sonra bugünkü yapısına kavuşmuştur" dedi.

Konuşmanın ardından, 94 kişiye ruhsatları törenle verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir