Elektrik şirketleri bakım çalışmalarını hızlandırdı

Özel sektöre devredilen elektrik dağıtım bölgelerinde son dönemde tüketicilerin şikayetlerinin artmasının ardından şirketler bakıma girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özel sektöre devredilen elektrik dağıtım bölgelerinde son aylarda tüketicilerin elektrik kesintileri, sokak aydınlatmalarındaki aksaklıklar ve yeni abonelik yapılmaması gibi konularda şikayetlerin artmasının ardından, dağıtım şirketleri bakım ve yenileme çalışmaları ile yatırımlarını hızlandırdı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş'ın özel dağıtım şirketlerinin 15 Temmuz'a kadar aksaklıkları acilen gidermesi aksi takdirde kapsamlı bir denetim çalışmasının başlatılacağını açıklamasından sonra özel şirketler tarafından son iki ayda 20'nin üzerinde şehirde ve köylerde bakım ve yenileme çalışmaları yapıldı.

Köktaş, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sonrası geçiş döneminde yaşanan bazı aksaklıkların önemli ölçüde giderildiğini belirtti.

Özelleştirme yapıldıkça tüketicilerin beklentilerinin de haklı olarak arttığına ve tüketicinin daha çok hesap sorduğuna dikkati çeken Köktaş, "Son aylarda bu konuda bazı şikayetlerin arttı.Bunun üzerine Kurumumuzda bu bölgelerin milletvekilleri, valiler ve şirket yetkililerinin katılımı ile toplantılar yaptık. Burada sorunlar ve yapılması gerekenler konuşuldu. Şirketlerin taahhütleri alındı" diye konuştu.

"Yatırım bütçeleri arttı, gözümüz şirketlerin üzerinde"

Elektrik dağıtım şirketlerinin 2010 yılı sonuna kadar yapacakları yatırım tutarlarının sabit olduğunu ancak artan ihtiyaçları düşünerek bu konuda EPDK olarak yeni bir düzenleme yaptıklarını bildiren Köktaş, şunları kaydetti:

"Tüm dağıtım şirketlerinden projelerini getirmeleri kaydıyla 2010 yılı bütçesinin yüzde 50'sine kadar varan oranda bir ek yatırım yapmalarına imkan verdik. Projelerini getiren şirketlerin bütçelerini Kurul olarak kısa sürede onaylıyoruz. Bu bölgelerde hizmet kalitesi, tüketici hakları ve yatırımların doğru biçimde yapılıp yapılmadığı konularını yakından izlemeye devam edeceğiz. Geçiş dönemi sorunları çözülüyor. Gözümüz dağıtım şirketlerinin üzerinde olacak."

Özelleştirme sonrası yaşanan sorunların "kısa vadeli ve geçici olduğunu" ifade eden Köktaş, orta ve uzun vadede tüketici memnuniyeti, hizmet kalitesi gibi konularda büyük ilerleme kaydedileceğinden şüpheleri olmadığını söyledi.

Hangi bölgede ne yapıldı?

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneğinden (ELDER) edinilen bilgilere göre, Başkent, AYDEM ve Meram bölgelerinde son 2 ayda yaklaşık toplam 74 bin armatür değiştirildi.

Sabancı Grubu tarafından işletilen Başkent bölgesindeki 111 bin teçhizatın 38 binine bakım çalışması yapıldı. Toplu bakımda yaklaşık 400 kişi ve 100 araç sadece bu toplu bakımı yapmak üzere görevlendirildi. Son bir ay içerisinde aydınlatma için 60 bin adam saatlik mesai harcandı. Bu yılın sonuna kadar Ankara ve bölgedeki diğer illerin önemli caddelerinde aydınlatma kalitesinin yükseltilmesi ve arızaların giderilmesi için yüksek kaliteli 20 bin armatör takılacak.

EPDK'dan ek bütçenin alınması ile birlikte yeni aboneliklerle ilgili 117 projenin yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Meram bölgesinde de sokak lambalarında eksik ve arızalı olanların yüzde 90'ı değiştirildi. Haziran ayında arıza oranları yüzde 50 oranında azaldı.

Aydın, Denizli ve Muğla civarını kapsayan ve özellikle turistik dönemde hizmetin önemi artan AYDEM bölgesinde ise 4 bin 610 sokak lambası değiştirildi. Bölge çapında ortalama günlük 1870 saat olan kesinti süresi Haziran ayında 434 saate geriledi. Turizm bölgelerinde gece vardiyasında çalışan ekipler iki kat arttı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir