Elektronik perakendede dolar tedirginliği
Geçtiğimiz yıl taksit sınırı nedeni ile beklenen verimliliğin yaşanmadığı elektronik perakende sektörü şimdi de dolar kıskacında. Artan kurun tüketici talebini etkilediğini belirten sektör temsilcileri, satışların düştüğünü söyledi
YENER KARADENİZ
İSTANBUL - Dolar, son aylarda ABD Merkez Bankası FED’in faiz yükselteceğine yönelik beklentiler ile yükselişini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl 21 Mart’ta 2.22 TL olan dolar, bu hafta 2.65’e kadar çıktı. Şu sıralar ise 2.61 TL civarında seyrediyor.
Doların tüm dünya para birimleri karşısında olduğu gibi TL karşısında da tarihi rekorunu kırması, en büyük ithal kalemlerinden biri olan teknoloji ürün fiyatlarını da etkiledi. Fiyatları dolara endeksli olarak yükselen ürünlerde satışlarda gerileme başladı. Vatan Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Vatan, dolardaki yükselişin sektörde, bilhassa dövizin TL karşılığı satıldığı bilgisayar ürünlerinde satışları etkilediğini söyledi. Vatan, “Fiyatları Türk Lirası olan televizyon, cep telefonu gibi ürünlerde bile düşüş var” dedi.
Geçtiğimiz yıl cep telefonuna getirilen taksit sınırlaması sonrası sektörde daralma yaşandığını anlatan Vatan, kendi bütçelerinde döviz hesabı olmadığını, aldıkları ürünlerin de dövizin satış günündeki kurdan TL’ye çevirip sattıkları için satışların düşmesi dışında bir riskin bulunmadığını belirtti.
Bimeks İcra Kurulu Başkanı Ahmet Akgiray da dövizin artması yüzünden tedirgin olup alışverişini bir süre erteleyen tüketiciler sebebiyle piyasada beklenen canlanmanın ertelendiğini kaydetti. Akgiray, elektronik perakende sektörünün, kurlardaki dalgalanmadan dolayı ekonominin geneli kadar etkilendiğini ifade etti. Dövizin artması yüzünden tedirgin olup alışverişini bir süre erteleyen tüketiciler sebebiyle piyasada beklenen canlanmanın geciktiğini dile getiren Akgiray, “Ama bizlerin, yani teknoloji marketlerinin sattığı ürünlerin büyük kısmı Türk tüketicisinin hayatında lüks değil, ihtiyaç olarak yer alıyor artık. Dolayısıyla tüketim talebi ertelense de önünde sonunda alışverişe dönüyor. Bu açıdan 2015 yılının teknoloji perakendecileri açısından canlı bir yıl olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Fiyat artışı enflasyon kadar olur
Akgiray, bilinenin aksine kur riskinin teknoloji perakende sektöründe zannedildiği kadar yüksek olmadığına dikkat çekti. En büyük tedarikçilerden döviz değil, TL cinsinden satın alma yapıldığını vurgulayan Akgiray, “Bimeks’in toplam satın almasının sadece yüzde 15’i döviz cinsinden. Bunu da VOB’da hedge etmiş oluyoruz. Dolayısıyla kurdaki oynaklıktan, en azından Bimeks olarak, negatif etkilenmiyoruz. İthal ürünlerin fiyatları tabii ki kur seviyesine karşı bir miktar duyarlı. Ama tedarikçilerimiz de kendilerini kur riskine karşı büyük oranda hedge ettikleri için, kur artışlarının fiyatlara birebir yansıdığını söyleyemeyiz. Bir miktar yansıma kaçınılmaz olacaktır ama bunun seviyesi enflasyon düzeyinden fazla olmuyor” şeklinde konuştu.
1 yılda 7 milyar TL’lik kur etkisi
Geçtiğimiz yıl 242 milyar dolar olan Türkiye ithalatının 18 milyar dolarlık kısmı elektronik ürün ticaretinden oluştu. Bunun içinde en büyük payı ise 6 milyar dolardan fazla ithalat değeri ile cep telefonu aldı. Bu verilere göre geçen yıl bu dönem TL karşılığı 39 milyar olan elektronik ürün ithalatı, kur artışı nedeniyle 7 milyar TL’lik artış ile 46 milyar TL’ye çıkmış oluyor