Elmas Arus, Avrupa Konseyi insani yardım ödülünün sahibi oldu

Roman kökenli Türk yönetmen Elmas Arus, Türkiye ve yurt dışında Romanların koşullarına yönelik yaptığı katkıdan dolayı ödüllendirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupa Konseyi'nde İsveçli diplomat Raoul Wallenberg adına düzenlenen insani yardım ödülü bugün düzenlenen törenle Roman kökenli Türk yönetmen Elmas Arus'a verildi. 

Bu yıldan itibaren verilmesi kararlaştırılan ödülü Arus'a, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland takdim etti. Jagland törende yaptığı konuşmada, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük ve ayırımcılığın Avrupa'da hala ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi. 

Bu tehdide karşı mücadelede herkesin sorumluluğu olduğunu belirten Jagland, Avrupa Konseyi'nin de bu konuda kararlı bir çalışma sürdürdüğünü hatırlattı. Türk film yönetmenini Romanların sorunlarıyla ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı tebrik eden Jagland, Avrupa Konseyi'nin de Romanların sorunlarıyla ve bu topluluğa yönelik hoşgörüsüzlükle kararlılıkla mücadelesini sürdüreceğini sözlerine ekledi. 

Jagland, törende ödülle birlikte Arus'a 10 bin euro tutarındaki para mükafatını takdim etti. 

Avrupa Konseyi tarafından daha önce yapılan açıklamada, Türkiye ve yurt dışında Romanların koşullarına yönelik yaptığı katkıdan dolayı 2014'te bu ödülün Arus'a takdim edileceği bildirilmişti. Açıklamada, Arus'un, özellikle Roman kadınların sorunları ve bu topluluğa yönelik ayırımcılığın tartışılmasını siyaset sahnesine taşımasından dolayı bu ödüle layık görüldüğü belirtilmişti. 

Arus, 2001 ve 2010 yılları arasında üniversiteli bir grup gönüllü ile Türkiye'deki sekiz kentte 400 Roman mahallesini ziyaret ederek, 360 saat uzunluğunda bir belgesele imza atmıştı. Arus ayrıca, "Sıfır Ayırımcılık Derneği" kurarak, Türkiye'de hükümetin 2009 yılında başlattığı Roman açılımına katkı vermişti. 

Ödül, İsveç hükümeti ve Macar parlamentosunun girişimiyle, İsveçli diplomat Raul Wallenberg adına olağanüstü insani eylemlere imza atan kişi ve kuruluşlara iki yılda bir verilecek. 

İsveçli diplomat Raoul Wallenberg, 1944 yılında Budapeşte'de görev yaptığı dönemde binlerce Yahudiyi Nazi rejiminden kurtaran isim olarak biliniyor. 1945 yılında eski Sovyet yönetimi tarafından tutuklanan İsveçli diplomatın akıbeti hala bilinmezliğini koruyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir