Emekçiler meydanlara indi

KESK'e bağlı sağlık çalışanları diğer kamu emekçileriyle birlikte tüm yurtta iş bıraktı. 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geri çekilmesi için grev yaptılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun (KESK) Türkiye çapındaki ''21 Aralık'ta grevdeyiz'' eylemi kapsamında konfederasyona bağlı sendika üyeleri Beyazıt Meydanı'nda miting yaptı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliğince (TTB) de desteklenen eylem kapsamında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İÜ İstanbul Tıp Fakültesi ve Eminönü'nde toplanan kamu çalışanları Beyazıt'a doğru yürüyüşe geçti.

''İnsanca yaşam için grevdeyiz-KESK Şubeler Platformu'' yazılı pankart arkasında sloganlar atarak yürüyen gruplar, Beyazıt Meydanı'nda birleşti.

CHP Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, BDP Milletvekili Sabahat Tuncel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kağan Salıcı, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol'un da katıldığı mitingde konuşan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, bir gecede çıkarılan bir kanun hükmünde kararname ile grev haklarının ellerinden alınmak istendiğini, meşru taleplerinin engellenmeye çalışıldığını söyledi.

Bugün TBMM'de bütçenin oylandığını söyleyen Tombul, AK Parti'nin bu bütçeyi çalışanın, emekçinin, köylünün yararı için değil, uluslararası sermayenin emirleri doğrultusunda hazırladığını öne sürdü.

AK Parti'nin 1 yıl önce kamu çalışanları ve toplumu yanlış yönlendirdiğini, toplu sözleşme hakkı getirdiğini söylediğini öne süren Tombul, gerçekte bunun yerine mevcut hakları da almaya çalıştığını savundu.

Sağlık ve eğitim alanında da hak gaspları olduğunu ifade eden Tombul, ''Ne kadar para, o kadar sağlık, ne kadar para o kadar eğitim diyorlar. Peki bu vergileri niye topluyorsunuz. Topladığınız vergileri üzerimize gaz bombası atılsın, cop vurulsun diye mi kullanıyorsunuz?'' dedi.

Ekvador'dan destek

Mitinge katılarak destek veren Ekvador Demokratik Halk Hareketi (MPD) Milletvekili Geovanni Ayala da kamu çalışanlarının mücadelelerine destek verdiğini belirterek, ''Yaşasın halkların mücadelesi, yaşasın dayanışma'' dedi.

Konuşmaların ardından Grup Yorum ve Mezopotamya Kültür Merkezi'ne bağlı müzisyenler de bir dinleti gerçekleştirdi. Mitinge katılanlar, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

İzmir, Isparta, Bursa ve Burdur'da eylemdeydi

KESK'e bağlı sendikalar İzmir, Isparta, Bursa ve Burdur'da da bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

İzmir'de, eyleme katılan kamu çalışanları, iş yerleri önünde toplanarak, ayrı gruplar halinde Konak Meydanı'na yürüdü. Hükümeti ve 663 sayılı kanun hükmünde kararnameyi slogan atarak protesto eden çalışanlar Konak Meydanı'nda birleşti.

Burada yapılan mitingde konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen, 663 sayılı kanun hükmünde kararnameyle sağlık hizmetinin ticarileştirileceğini öne sürerek, 10 milyon insanın açlık sınırında yaşadığı Türkiye'de bir kalem ilaç için 3 lira ödenmesinin öngörüldüğünü iddia etti.

KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kılıç da sağlık çalışanlarıyla birlikte ''en uzun gecenin ve en kısa gündüzün yaşandığı 21 Aralık''ta yaptıkları eylemle hükümete yönelik bir günlük ''uyarı grevi'' yaptıklarını söyledi.

Sağlık hizmetlerinde aksaklık yaşanmadı

Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı, bugün "kamu çalışanlarının iş bırakma eylemi" nedeniyle bütün hastanelerin acil servisleri dışında sağlık hizmeti verilmediği yönündeki haberleri yalanladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık'a bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle devlet hastanelerinde acil, poliklinik ve ameliyat hizmetlerinin önemli bir aksaklık olmadan yürütülmeye devam ettiği ifade edildi. Eylem nedeniyle sağlık hizmetine ulaşmakta sıkıntı yaşayan vatandaşların bildirim ve şikayetlerinin değerlendirileceği ve gerekli işlemlerin yapılacağı aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

"Vazgeçilemez ve ertelenemez bir insan hakkı olan sağlık hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesini sağlayan ve vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi yönünde takdire değer bir davranış sergileyen başta hekimlerimiz olmak üzere bütün sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz.

Bazı üniversite hastanelerimizde ise eyleme katılımın olduğu gözlenmiştir. Bu eylem nedeniyle üniversite hastanelerimizde sağlık hizmeti sunumunda yaşanan herhangi olumsuzluk veya aksaklıkla ilgili takibin ve gereken işlemlerin üniversite yönetimlerimiz ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılacağına inanıyoruz."

Eğitim emekçileri de grevdevdi

Eğitim-Sen, kamu hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkmak, tüm yurttaşların eşit, parasız ve nitelikli kamu hizmetinden yararlanmasını savunmak ve özgür toplu pazarlık hakkı için bugün greve gitti.

Kızılay YKM önünde toplanan grup, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Dengiz Sönmez, dayatılan sefalete, sömürüye, soyguna boyun eğmedikleri, güvencesiz çalışmaya karşı çıktıkları, kadrolu istihdam istedikleri için grevde olduklarını söyledi. Ülkenin açık hava hapishanesine çevrilmesine karşı çıktıklarını ifade eden Sönmez, insanca yaşayacak ücret ve tüm yan ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını istediklerini belirtti. AKP iktidarının uyguladığı neo-liberal politikaların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sönmez, eğitime bütçeden ayrılan payın her geçen gün azaldığını, eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarında hiçbir iyileşmenin yapılmadığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir