En çok dana etinin fiyatı arttı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, geçen yıl Ramazan ayına göre, fiyatı en çok artan ürünlerin dana ve kuzu eti olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları birlikte değerlendirildiğinde geçen yıl Ramazan ayına göre, fiyatı en çok artan ürünlerin dana ve kuzu eti, limon, fındık ve kuru kayısı olduğunu söyledi.

Bayraktar, Ramazanda en uygun fiyatla satın alınabilecek ürün grubunun yine yaş sebze ve meyve olduğunu vurguladı.

Bayraktar, Birlik Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında hareketlilik başladığını, gıda piyasalarında yaşanan bu hareketliliğinin bazı spekülatörlerin iştahını kabarttığını söyledi.

30 Temmuz'dan bu yana son bir haftadaki fiyat değişimine bakıldığında, market fiyatlarında 10 üründe fiyat değişimi yaşanmadığını, buna karşılık 10 üründe azalma, 9 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, üretici fiyatlarında da söz konusu zaman diliminde 15 ürünün fiyatının değişmediğini, 6 üründe azalma, 6 ürünün fiyatında ise artış yaşandığını ifade etti.

Üretici ve market fiyat farkı yüzde 322 oldu

Son bir haftadaki market ve üretici fiyatları birlikte değerlendirildiğinde karpuz, yeşil mercimek, kuru kayısı, dana ve kuzu etinde üretici fiyatının değişmediğini, market fiyatlarının ise arttığının görüldüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Domates ve şeftalide ise üretici fiyatları düşerken, market fiyatları artış göstermiştir. Yeşil fasulye, soğan ve armutta ise marketlerdeki fiyat düşüşü üreticiden daha az olmuştur. Üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır.

Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediğimizde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 322'lere ulaştığı görülmektedir. Ürün grupları itibariyle baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 322,5, kurutulmuş ürünlerde yüzde 279,1, baklagillerde yüzde 269,4, pirinçte yüzde 166,5'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 203'lere kadar çıktığı görülmektedir. Üretici ve market fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürün ise yüzde 322,5 ile salatalık, yüzde 294,5 ile patlıcan, yüzde 288,1 ile limon, yüzde 279,1 ile kuru incir ve yüzde 274,6 ile yeşil fasulyedir."

Geçen yıl Ramazan ayına göre karşılaştırma

Bayraktar, marketlerde ve üreticide geçen yıl Ramazan öncesine göre, fiyatı en çok artan ürünlerin limon, dana eti, fındık, kuzu eti ve kuru kayısı olduğunu, fiyatı en çok düşen ürünün ise patates olduğunu ifade etti.

Ramazan ayında en uygun fiyatla satın alınabilecek ürün grubunun yine yaş sebze ve meyve olduğunu belirten Bayraktar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve ucuz olduğu bir mevsime denk geldiğini söyledi.

Bayraktar, geçen yılla karşılaştırıldığında, kurutulmuş ürünlerde (kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve fındık) geçen yıla göre marketlerde ortalama yüzde 18 fiyat artışı görüldüğünü kaydetti.

Yumurta, süt ve et market fiyatlarının geçen yıl Ramazan öncesine göre artış gösterdiğini anlatan Bayraktar, hayvansal ürünlerde en fazla artışın kuzu ve dana etinde görüldüğünü söyledi.

Son günlerde dünya buğday fiyatlarında da önemli artışlar yaşandığını, özellikle dünyanın önemli buğday üreticisi ve ihracatçısı Rusya'da yaşanan aşırı kuraklık sonrası buğday ihracatının durdurulduğunu anlatan Bayraktar, bu gelişmelerin dünya piyasalarında spekülasyona açık bir ortam oluşturduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir